جرم بن عمرو بن الغوث بن طیئ

از دانشنامه فلسطین


وی جد بنی جرم ( به فتح جیم و سکون راء ) است که یکی از تیره های طیی قحطانی می باشد . ( سه طایفه دیگر به نام بنوجرم وجود دارد که عبارتند از : بنوجرم ، طایفه ای از بجیله از انمارابن اراش ، بنی جرم بن زیان تیره ای از قضاعه ، بنوجرم تیره ای از عامله از بنی عدی سحلیه . تیره های چهارگانه بنوجرم ، یمنی الاصل و قحطانی اند ) .

نام اصلی جرم بن عمروبن الغوث ، تعلبه است و گفته می شود که جرم ، نام مادرش می باشد که سرپرستی او را به عهده گرفته بود لذا به نام وی شناخته شد و نام مادر بر او اطلاق گردید . حدس زده می شود که در قرن چهارم میلادی می زیسته است .

تاریخ نگاران ذکر کرده اند که پدرش عمروبن الغوث ، شانزده پسر داشت اما خود جرم ، فقط دارای سه پسر به نامهای جیان ، شمجان و یا ( شمجی ) و قمران بود .

از شاخه های جرم طیی می توان این تیره ها را نام برد : جذیمه ، شبل رضیعه ، بنوتمام ، بنوجمیل ، بنوسهیل ، بنوخوله ، بنوهرماس ، بنوعیسی ، بنوکور ، بنوغوث ، بنوعاجله و شاخه های آنان .

این تیره های متعدد بنوجرم در سرزمین فلسطین به ویژه در غزه ، داروم ( دیرالبلح ) و سرزمین الخلیل سکونت گزیدند . در قرن هشتم و نهم هجری قبیله جرم در کوههای نابلس و قدس قدرت داشت . ابوبکر و فرزند وی ابوالعویس و ثابت رمیثی و محمدابن ابراهیم - حکومت بر آنان را در سال 894 هجری در دست داشت - از امرای آنان در قرن نهم بودند .

کسانی که امروزه در فلسطین منسوب به تیره های جرم هستند عبارتند از : خانواده عویسات که در روستاهای برج و معین از توابع رمله سکونت دارند ، خانواده عویس در یافا ، عرب الجرامنه در روستای محمودیه ( مر ) از توابع یافا ، که صهیونیستها آنها را آواره کردند . همچنین آل عوسجه ، آل احمد و آل محمود از آنان هستند و همگی از بنی جزیمه بوده و در سرزمین غزه سکونت دارند .

تیره ربابعه در میثلون از توابع جنین از این عشیره است همچنین خانواده بسیسو که از بنی سهیل اند و خانواده مشوره در الخلیل و آل ماضی از اجزم در شهرستان حیفا نیز بدین عشیره منسوبند .

مآخذ :

  1. ابن الاثیر : اللباب فی تهذیب الانساب ، قاهره 1357ه - .
  2. ابن خرم الاندلسی : جمهرة انساب العرب ، قاهره 1962 .
  3. دباغ ، مصطفی مراد : القبایل العربیة وسلائلها فی فلسطین ، بیروت 1979 .
  4. سمعانی : الانساب ، حیدرآباد دکن 1963 .
  5. سویدی ، محمدامین : سبائک الذهب فی معرفة قبایل العرب ، نجف 1926 .
  6. قلقشندی : نهایة الارب فی معرفة انساب العرب ، قاهره 1959 .
  7. مقریزی ، احمدبن علی : البیان و الاعراب عما بارض مصر من الاعراب ، قاهره 1961 .