برنامه سیاسی مرجع قدرت فلسطینی

از دانشنامه فلسطین


برنامه سیاسی مرجع قدرت فلسطینی برای اداره امور مناطق خودمختار غزه و اریحا در نیمه اول خرداد ماه 1373 در تونس به تصویب مقامات سازمان آزادی بخش فلسطین رسید . این برنامه دارای یک مقدمه است که در آن مرجع قدرت فلسطینی به ریاست یاسرعرفات رهبر ساف و 24 عضوی که قرار است ، داشته باشد ، اعلام کرده که " کاملاً پایبند تعهداتی است که به وسیله ساف پذیرفته شده است . " این تعهدات به ویژه شامل مبادله اسناد شناسایی متقابل میان اسرائیل و ساف " اعلامیه اصول " تاریخ 22 شهریور 1372 که در واشنگتن امضا شد و " قراردادهای اجرایی " که در 14 اردیبهشت 1373 در قاهره به امضا رسید ، می باشد . متن این برنامه که در دو فصل به دنبال این مقدمه آمده ، بدین شرح است :

فصل یک - ماهیت اختیارات و شیوه کار : مرجع قدرت فلسطینی که با تصمیم سازمان آزادی بخش فلسطین ( ساف ) تنها نماینده قانونی مردم فلسطین ایجاد شده ، تداوم ساف است . ساف مشروعیت خود را به " مرجع قدرت " انتقال داده و در عین حال مرجع سیاسی و قضایی آن خواهد بود .

مرجع قدرت فلسطینی یک قدرت انتقالی است که تا برگزاری انتخابات مردم سالارانه عمومی در اراضی فلسطین به وظایف خود ادامه خواهد داد . این نهاد مسئول اجرای برنامه دوران انتقالی تا رسیدن به طرح ملی و پیوند دوران انتقالی با حل نهایی مسأله فلسطین می باشد .

این نهاد به صورت یک قوه اجرایی کامل و قانون گذاری موقت تا هنگام برگزاری انتخابات عمومی عمل خواهد کرد . این نهاد یک نظامنامه داخلی برای تعیین مشی ء اجرایی برنامه و اختیاراتش تنظیم خواهد کرد .

این نهاد اختیارات خود را طبق مبانی و معیارهای دقیق تعهد ملی و کارایی ، با مساعی دستگاهها و نهادهای تخصصی نظامها و ساختارهایی که به مدد شخصیتهای فلسطینی - هر جا که حضور داشته باشند - ایجاد می گردد ، انجام خواهد داد . فصل دو - برنامه کار وظایف عملی و ساز و کارها :

" مرجع قدرت " فلسطینی در نظر دارد :

  1. قدرت و مسؤولیتش در اراضی فلسطینی را ابتدائا در غزه و منطقه اریحا ، طبق تعاریف فلسطینی درباره اختیارات حقوقی و وظایف " مرجع قدرت " گسترش دهد و اعمال کند .
  2. به مذاکره درباره مسائلی که به حالت تعلیق درآمده ادامه دهد و بقیه اراضی اشغالی را نیز در اختیار گیرد .
  3. در راه آزاد کردن زندانیان و بازگشت فلسطینیهای تبعیدی ، تلاش کند .
  4. برنامه های آموزش و بازسازی نیروی انسانی زندانیان ، مبارزان و خانواده شهدا و برنامه ملی برای جوانان را تنظیم کرده و به اجرا درآورد .
  5. برای بازگشت و به عهده گرفتن هزینه بازگشت فلسطینیهای مهاجر ، برنامه ریزی کند .
  6. برپایی انتخابات آزاد و شرافتمدانه برای قانونگذاری و شهرداریها را تدارک بیند .
  7. قدرتهای محلی کارآمد را استوار ساخته و سازمانهای جدید شوراهای شهرداری و محلی را پیش بینی کند .
  8. قراردادهای اقتصادی و سایر قراردادهای منعقدشده با کشورهای عربی به ویژه با اردن ، مصر و تونس را به اجرا درآورد .
  9. قوانین و ساختارهای مرجع قدرت ملی را تنظیم و زندگی عادی مردم را براساس و پایه مردم سالارانه از طریق برگزاری انتخابات ساماندهی نموده ، حقوق شهروندان ، آزادیها ، استقلال قضایی ، تفکیک قوا ، تساوی میان زن و مرد ، و تساوی فرصت شایسته در چارچوب اقتصاد بازار با اعطای نقش اصلی به بخش خصوصی را مورد احترام قرار دهد .
  10. با سازمان های بین المللی و کشورهای وام دهنده برای همکاری و کمکهای خارجی طبق رسوم شناخته شده و در محدوده اختیارات " مرجع قدرت فلسطینی " گفت وگو کند .
  11. قراردادها و تعهدات قبلی را که به نام " مرجع قدرت فلسطینی " منعقد شده و اجرای آنها در چارچوب قوانین و قواعدی است که در خدمت منافع عموم می باشد ، پی گیری کند . 12 - حیات سیاسی را از طریق اجازه فعالیت به احزاب و جنبشهای سیاسی و حفظ حرمت آزادیهای اساسی ، از جمله آزادی عقاید و وابستگیهای سیاسی ، تجدید نماید .
  12. دستگاه قضایی را به گونه ای که استقلال قضایی تضمین شود و قانون بر تمام شؤون زندگی حاکم باشد ، مورد تجدید نظر قرار داده و کیفیت آن را ارتقا دهد .
  13. نظام پولی جدید و کارآمدی را که مساعد قبول مسئولیت و بوده و به دور از مخفی کاری و به منظور تضمین حسابداری و اداره سالم داراییهای دولتی تحت نظارت دولت باشد ، ایجاد کند .
  14. ایجاد نهادهایی مانند مرجع پولی ، بانک توسعه ، سازمان امور استخدامی و حسابرسی و نظارت مالی و اداری و نیز تأسیس مرکز آمار را به پایان رساند .
  15. با اولویت قائل شدن برای بازسازی زیربنایی و ایجاد مشاغل و خدمات درجه یک جهت راه اندازی مجدد بخشهای تولیدی ، اجرای طرحهای توسعه را فعال سازد .
  16. طرحهای اضطراری را در جهت توسعه با اولویت دادن به نوار غزه برای رفع نیازهای ضروری اقتصادی با بسیج کاراییها و تواناییهای بالقوه مردم فلسطین به اجرا درآورد .
  17. منطقی کردن ، سازماندهی و بالا بردن سطح صلاحیت و شایستگی قدرت اجرایی و نهادهای وابسته به آن را که باید متعاقبا اختیارات و وظایف ویژه آنها مشخص شود ، به اجرا درآورد .
  18. سازمان بخش خدمات را تجدید کرده ، منابع انسانی را با ارزش ساخته و دانش حرفه ای کارگران را بالا برد .
  19. به حیات فرهنگی و هنری تحرک بخشیده و از میراث فرهنگی به گونه ای که هویت فلسطینی محفوظ بماند ، حراست به عمل آورد .
  20. امکانات مادی و بهبود کارایی و توان عمل نیروهای امنیت ملی برای پاسداری از اموال و آزادیهای شخصی شهروندان و نیز حفظ ثبات اجتماعی و احترام به قانون را تدارک بیند .
  21. مشارکت مؤثر زنان در فعالیتهای اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی را تشویق کرده ، برای کسب آموزش و تخصصهای حرفه ای آنان ، برنامه ریزی نماید .
  22. برای اجرای قراردادهای اقتصادی ، فرهنگی و فنی که بین سازمان آزادی بخش فلسطین و کشورهای برادر و دوست و نیز سازمانهای بین المللی منعقد شده است ، ساز و کارهایی ایجاد کند .