ایلات ( ناوشکن - )

از دانشنامه فلسطین


به دنبال تجاوز اسرائیل در 5/6/1967 ( نک - : جنگ 1967 ) تشنج موجود در خطوط آتش بس بین کشورهای عربی و اسرائیل شدت یافت و دامنه تجاوزات و تحرکات اسرائیل گسترش پیدا کرد .

در تاریخ 21/10/1967 ناوشکن اسرائیلی " ایلات " وارد آبهای منطقه ای مصر شد و هنگامی که به 10 مایلی بندر پورت نزدیک شد و 2 مایل در داخل آبهای منطقه ای مصر نفوذ کرد ، با یک قایق طوربید نیروهای دریایی مصر از نوع " کومار " مواجه گردید و مورد هدف موشک پرتابی از سوی قایق مزبور قرار گرفت . از 220 ملوان و خدمه سوار بر این ناوشکن 47 تن غرق شده و از بین رفتند ، 91 تن مجروح شدند و بقیه جان سالم به در بردند .

ناوشکن ایلات ساخت انگلیس ، یکی از دو ناوشکن بود که اسرائیل در اختیار داشت و به مدرنترین تجهیزات الکترونیکی ، ده دستگاه توپ ، هشت فروند موشک طوربید و چهار دستگاه توپ برای پرتاب گلوله های زیرآبی مجهز بود .

مصر و اسرائیل در 22 اکتبر یادداشتهایی پیرامون وقوع حادثه به شورای امنیت بین المللی تسلیم نمودند . هیأت دولت اسرائیل به منظور بررسی حادثه ، نتایج آن و اتخاذ تدابیر لازم الاجرا ، جلسه ای تشکیل داد و نخست وزیر در پایان جلسه اظهار داشت " حمله جنایتکارانه " بی دلیل به سمت ناوشکن ایلات تجاوزی آشکار به قوانین بین المللی دریائی است . وی همچنین گفت : " این اقدام جنایتکارانه عمدی ، دارای هدف و مفهومی است که نمی توان آن را پذیرفت " . وزیر دفاع اسرائیل ضمن تشبیه غرق شدن ناوشکن به بسته شدن خلیج عقبه در مه 1967 اعلام نمود که وقوع این حادثه به مفهوم از سرگیری نبرد از جانب مصر تلقی می شود .

در تاریخ 23/10/1967 توپخانه اسرائیلی مستقر در ضلع شرقی کانال سوئز ، آتش سنگینی به سوی بندر سوئز و پالایشگاههای نفت گشود و با ایجاد آتش سوزی ، خساراتی به بندر و پالایشگاه وارد ساخت . توپخانه مصر نیز مقابله به مثل کرد و توانست صدای توپخانه دشمن را خاموش سازد . سپس دولت مصر شکوائیه ای به شورای امنیت تسلیم نمود و خواستار تشکیل جلسه ای برای بررسی موضع ناشی از این تجاوز گردید . در همان حال ( اسرائیل ) نیز شکوائیه ای در مورد غرق شدن ناوشکن ایلات عرضه داشت . شورا جلسات خود را در روزهای 24 و 25/10/1967 تشکیل داد و طی صدور قطعنامه شماره 240 ( 1967 ) تجاوز به مقررات آتش بس را محکوم نمود و ضرورت پایبندی به مقررات آتش بس را مورد تأکید قرار داد و از کشورهای ذیربط خواست ، بی درنگ از دست زدن به هرگونه فعالیت نظامی ممنوعه در منطقه خودداری نمایند " .

حادثه غرق شدن ناوشکن ایلات اثر روحی و معنوی بزرگی در بین توده های عربی برجای گذاشت . آنها اولین پیروزی بر جاه طلبی نظامی اسرائیل بعد از شکست جنگ ژوئن 1967 را مشاهده نمودند و این حادثه را به عنوان نقطه عطفی در بازگرداندن روحیه سلحشوری به نیروهای نظامیکشورهای عربی و تکامل قدرت این کشورها بر مقابله با دشمن اشغالگر تلقی نمودند .

مآخذ :

  1. موسسة الدراسات الفلسطینیة : الکتاب السنوی للقضیة الفلسطینیة لعام 1967 ، بیروت 1969
  2. الیومیات الفلسطینیة ، المجلدالسادس ، بیروت 1967 .

#Kessing's Contemporary Archives, November 1967.