ایران ( مواضع و دیدگاههای جمهوری اسلامی - نسبت به فرایند صلح اعراب با اسرائیل )

از دانشنامه فلسطین


جمهوری اسلامی ایران و بنیان گذار آن حضرت امام خمینی ( ره ) از اولین روزهای شکل گیری جنبش اسلامی با تکیه بر اصل دفاع از مظلوم و دشمنی با ظالم ، هرگونه عمل و اقدامی را که منجر به شناسایی رژیم اشغالگر قدس گردد محکوم کرده است .

در این رابطه کلیه طرحهای صلحی که تاکنون از سوی کشورهای مختلف مطرح و ارائه شده ، از آنجایی که نتیجه اصلی همه آنها منجر به شناسایی رژیم اسرائیل می شده است ، از سوی جمهوری اسلامی ایران محکوم گردیده است .

در زمانی که انقلاب اسلامی ایران در آستانه پیروزی کامل قرار داشت ، رهبران آمریکا در چارچوب طرح صلحی در جهت نزدیک ساختن مصر به اسرائیل ، سرگرم به اجرا درآوردن اولین مرحله از فرآیند صلح اعراب با اسرائیل و شناسایی رژیم صهیونیستی در منظقه بودند .

در این زمینه حضرت امام ( ره ) در سال 1357 ه - . ش طی مصاحبه ای با روزنامه لبنانی " السفیر " در پاسخ به این سئوال که آثار قرارداد کمپ دیوید و خیانت سادات بر انقلاب ایران چیست ، فرمودند : " قرارداد کمپ دیوید و یا هر اقدامی که موقعیت اسرائیل را محکمتر می کند ، اصولاً نه تنها به ضرر فلسطینیها و اعراب بلکه به ضرر همه کشورهای منطقه و در نتیجه تقویت همه نیروهای ارتجاعی است " .

ایشان همچنین در مصاحبه ای با مجله " فردای آفریقا " نظر خود پیرامون قرارداد کمپ دیوید را چنین اعلام فرمودند :

" کمپ دیوید چیزی جز یک فریب و بازی سیاسی برای ادامه تجاوز اسرائیل به مسلمین نیست . من بیش از پانزده سال است که در اعلامیه ها و سخنرانیهای خود اسرائیل را محکوم کرده و از ملت فلسطین و سرزمین آنها دفاع کرده ام . اسرائیل غاصب است و هر چه زودتر باید فلسطین را ترک کند " .

به دنبال امضای قرارداد کمپ دیوید بین مصر و اسرائیل ، حضرت امام ( ره ) در فروردین ماه 1358 ه - . ش با صدور اعلامیه ای این حرکت رژیم مصر را محکوم کردند که متن اعلامیه مذکور به شرح زیر می باشد :

بسم الله الرحمن الرحیم

اینجانب بیش از 15 سال است که خطر اسرائیل غاصب را گوشزد کرده ام و به دول و ملل عرب این حقیقت را اعلام نموده ام . اکنون با طرح استعماری صلح مصر و اسرائیل این خطر بیشتر و نزدیکتر و جدی تر شده است . مصر با قبول این صلح وابستگی خود را به دولت استعمارگر آمریکا آشکارتر نمود . از دوست شاه سابق ایران بیش از این نمی توان انتظار

داشت . ایران خود را همگام با برادران مسلمان کشورهای عربی دانسته و خود را در تصمیم گیریهای آنان شریک می داند . ایران ، صلح مصر و اسرائیل را خیانت به اسلام و مسلمین و برادران عرب می داند و مواضع سیاسی آنان را تأیید می کند .

والسلام علیکم و رحمه الله

روح الله الموسوی الخمینی

5 فروردین 1358 ه - . ش .

چند سال پس از قرارداد کمپ دیوید و به دنبال آثار و تبعات این قرار داد در مصر و بروز قیام مردمی در این کشور ، برخی از سران کشورهای عربی منطقه به منظور کاهش دادن آثار و پیامدهای سوء آن بر بعضی کشورها و رژیمهای وابسته منطقه و نیز حل سریع مسأله فلسطین به هر شکل ممکن به ارائه طرحهای صلح دیگری با اسرائیل در قالب و پوششهای مختلف اقدام کردند که از جمله می توان به طرح فهد پادشاه عربستان و طرح کنفرانس فاس توسط شاه حسن پادشاه مراکش اشاره کرد . در ارتباط با آنها نیز حضرت امام خمینی ( ره ) و جمهوری اسلامی ایران سرسختانه موضع گیری کردند .

نک : فهد ( مواضع امام خمینی نسبت به طرح صلح - )

پس از ارایه طرحهای مزبور و در پی شروع انتفاضه در سرزمینهای اشغالی فلسطین و نیز به دنبال حمله عراق به کویت و ایجاد زمینه لازم برای موافقت بعضی رژیمهای عربی منطقه با طرح صلح آمریکا و شرکت در فرایند صلح خاورمیانه ، بالاخره در سال 1370 ه - . ش کنفرانس صلح اعراب و اسرائیل در مادرید پایتخت اسپانیا برگزار شد .

در چنین اوضاع و شرایطی که سران سازشکار عرب چشم به تشکیل کنفرانس آمریکایی صلح خاورمیانه دوخته بودند و فلسطینیان سرزمینهای اشغالی درخت انتفاضه را با خون خود آبیاری می کردند ، برگزاری این کنفرانس به عنوان یکی از خطرناکترین طرحهای آمریکا و رژیم صهیونیستی برای نابودساختن قضیه فلسطین و تسلیم اعراب در برابر رژیم اشغالگر قدس و تثبیت موجودیت این رژیم در منطقه مطرح شد و ضرورت محکوم ساختن آن از سوی جمهوری اسلامی و نیز کلیه اقشار ملت مسلمان ایران احساس گردید . لذا حضرت آیت ا... خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران با توجه به حساسیت موضوع و نظر به عنایت ویژه ای که به مسائل مهم جهان اسلام داشتند و برای اسلام و مسلمین جهان احساس خطر می کردند ، با ارسال پیامی در تاریخ 27/7/1370 به مناسبت برگزاری کنفرانس صلح خاورمیانه ، ضمن یک تحلیل تاریخی از اشغال فلسطین توسط صهیونیستها و مسامحه سران کشورهای اسلامی در آن زمان ، نظرات خود را پیرامون این کنفرانس به جهانیان اعلام داشتند و علمای اسلام ، نویسندگان ، روشنفکرانو دانشجویان کشورهای اسلامی را به یک بسیج عمومی علیه این توطئه دعوت کردند و از آنها خواستند تا از این خیانت آشکار جلوگیری کنند . ( نک - : آیت الله العظمی خامنه ای ، مواضع - نسبت به مسأله فلسطین و اسرائیل )

در مراسم نمازجمعه سراسر کشور ایران نیز در روزهای برگزاری کنفرانس مادرید ، بخشی از سخنان ائمه جمعه در خطبه های نماز ، به عنوان یکی از مراکز اعلام مواضع انقلاب اسلامی ایران ، به این مسأله اختصاص یافت . حضرت آیت الله خامنه ای نیز در یکی از خطبه های نمازجمعه پیرامون این مسأله فرمودند :

" مسأله بسیار تلخ این روزهای ما مسأله فلسطین است که قصد دارند فلسطین را معامله کنند و فلسطین را بفروشند . این کنفرانس به اصطلاح بین المللی در حقیقت کنفرانسی در جهت خواست صهیونیستها است ، منتها مسلمانها و به خصوص بعضی از سران فلسطینی ، از بس ضعف نشان دادند ، حالا صهیونیستها هم ناز می کنند . آنها می گویند ما در این کنفرانس به فلان شرط و فلان شرط شرکت می کنیم . شرط کدام است ؟ مسلمان غیور نمی تواند در آن کنفرانس که بنا است ملت فلسطین را به دشمن بفروشند ، شرکت کند ، بلکه مسلمان غیور نمی تواند ساکت بنشیند . "

آیت ا... امامی کاشانی امام جمعه موقت تهران در روز جمعه اول شهریور در خطبه های نمازجمعه در خصوص اهداف برگزرای کنفرانس بین المللی صلح در خاورمیانه گفت : " آمریکا از این ترفند سیاسی ، تقویت اسرائیل غاصب ، افزایش قدرت و حضور خود در منطقه ، ایجاد پایگاهی دائمی در سرزمینهای اشغالی و نیز شکست مقاومت و ایستادگی انتفاضه را دنبال می کند و درصدد دستیابی به سرسپردگی هر چه بیشتر حکومتهای مرتجع این منطقه است . "

مجلس شورای اسلامی که در آن زمان میزبان برگزاری کنفرانس حمایت از انقلاب اسلامی فلسطین در تهران بود نیز طرح صلح آمریکا را خطری بزرگ برای منطقه اعلام کرد و برخی از نمایندگان در سخنان خود طرح آمریکا را اعلام جنگ علیه اسلام قلمداد نمودند .

دستگاه سیاست گذاری خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز با عنایت به این اصل که قضیه فلسطین یکی از اولویتهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را تشکیل می دهد ، تلاش خود را در جهت ترسیم صحیح خطرات طرح صلح آمریکا برای فلسطین - اعراب و منطقه قرار داد .

همچنین دانشجویان دانشگاههای ایران و دیگر مراکز آموزشی و نیز طلاب علوم اسلامی در قم همگام با دیگر مسلمانان انقلابی در فلسطین اشغالی ، لبنان ، مصر ، لیبی ، سودان ، پاکستان و دیگر نقاط جهان با برگزاری تظاهرات و تشکیل

اجتماعات گسترده ، انزجار و نفرت خود را از روند سازش اعراب در برابر رژیم اشغالگر قدس به نمایش گذاشتند .

مآخذ :

  1. امام در برابر صهیونیسم ، مجموعه دیدگاهها و سخنان امام درباره اشغالگران قدس ، دفتر سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی .
  2. روزنامه اطلاعات 2/6/1370 .
  3. روزنامه جمهوری اسلامی 6/7/1370 .