اماکن مقدسه اسلامی و مسیحی ( اهانت به - 1982 )

از دانشنامه فلسطین


سال 1982 شاهد یک سلسله تجاوزات مکرر صهیوینستها به حریم قدس شریف بوده است . در یازدهم آوریل ، افراد یک گروه یهودی از پیروان سازمانهای افراطی یهودی " جنبش امنای جبل البیت " و " جنبش کاخ " به رهبری خاخام مائیر کاهانا تلاش کردند به داخل مسجد الاقصی یورش ببرند . بعدها روشن شد که این تلاش پوششی بوده است برای یک تهاجم مسلحانه به " قبة الصخرۀ " این حرم مقدس ، که توسط یکی از سربازان صهیونیست به نام " ایلین گوتمن " انجام شد و براثر آن دو تن از نگهبانان مسجد به شهادت رسیدند و آسیبهای فراوانی به قبه الصخره و ستونها و دیوارهای داخل و خارجی مسجد وارد آمد . پیش از این تهاجم مسلحانه ، سازمان هاگاناه چند نامه تهدید آمیز برای اعضای شورای اوقاف قدس ارسال داشت که در آنها گفته شده بود اگر یهودیان از ورود به داخل مسجد همچنان منع شوند . اعضای شورا به قتل خواهند رسید و مسجد الاقصی به آتش کشیده خواهد شد .

این یورش مسلحانه به مسجدالاقصی ، واکنش دید و خشمگینانه در قدس و سایر شهرهای کرانه غربی برانگیخت و طی قیامی گسترده 9 تن از فلسطینیان شهید و 136 تن دیگر مجروح شدند . به رغم این واکنشهای شدید مسلمانان نسبت به تهاجم مسلحانه علیه مسجد الاقصی ، تلاشهای یهودیان افراطی برای ورود به داخل مسجد تکرار شد و در ششم ژوئیه یک گروه از اعضای " جنبش امنای جبل البیت " که تقریباً هفتاد تن بودند به بهانه برگزاری یک اجتماع همبستگی با ارتش اسرائیل که مشغول جنگ در لبنان است و به منظور نیایش و طلب پیروزی برای این ارتش ، قصد ورود به داخل مسجد الاقصی را داشتند که شهروندان فلسطیینی و نگهبانان مسجد با آنها درگیر شده و از ورودشان به صحنهای خارجی مسجد الاقصی جلوگیری کردند .

ساعت سه سحرگاه 28 ژوئیه ، 47 مسلح یهودی عضو یک جنبش مذهبی به نام " یشیفه تو راه هکوهانیم " به رهبری خاخام " گرشون سلمون " به فرمان معاون وزیر دفاع در امور اسکان ، چند خانه عربی جنب حرم شریف از ناحیه غربی را که متعلق به اوقاف اسلامی بود اشغال کردند و یک سری اثاثیه و تعدادی میز و مقداری اسلحه به داخل آنها انتقال داددند و کنار پنجره ها و روی پشت بامهای مشرف به مسجد الاقصی ، مستقر شدند .

هیأت اسلامی به منظور حمایت از مسجد الاقصی پیامی خطاب به مسلمانان قدس منتشر کرد که بلافاصله صدها شهروند عرب فلسطینی در صحنهای مسجد الاقصی حاضر شدند و سعی کردند یهودیان مسلح که خانه های مذکور را اشغال کرده بودند ، از آنجا بیرون کنند . در عین حال شهردار قدس اعلام اعتصاب همه جانبه کرد که در نتیجه آن جو هولناکی از تشنج بر شهر حاکم شد . در اینجا بود که پلیس صهیونیستی مجبور شد یهودیان مسلح را از این خانه ها بیرون کند .

چند روز بعد از این حادثه " جنبش امنای جبل البیت " دعوتنامه هایی برای برگزاری یک جشن عروسی در صحن مسجدالاقصی توزیع کرد . در‌ای دعوتنامه نوشته شده بود : ساعت 19روز چهارم اوت سال 1982 ، مراسم عروسی " مریم کوهین " با دکتر " گلدشتاین " برگزار می شود . مدعوین باید به تعالیم مذهبی ویژه زیارت " جبل الهیکل " مقید باشند . روی کارتهای دعوت نیز تصویر شهر قدس با عکسی از هیکل به جای قبة الصخره چاپ شده بود . اداره اوقاف اسلامی قدس با مشاهده گسترش این تجاوزات و تلاشهای مکرر برای یورش مسلحان به حریم قدس ، ضرورت فوری افزایش و بالا بردن کارآیی اقدامات مربوطه به پاسداری از مسجد الاقصی و قبةالصخره و صحنهای خارجی آن را احساس کرد . به همین دلیل تصمیم گرفتند که 200 نگهبان جدید استخدام شوند و دستگاههای آتش نشانی و هشدار دهنده بهتری مورد استفاده قرار گیرد و نورافکنهای جدیدی در نقاط مختلف نصب شود .

اما بی تردید ، صهیونیستم به وسیله جنبشهای افراطی خویش و حتی حکومت رسمی خود - همان طور که رهبرانش و بنیان گزارانش از " هرتزل " گرفته تا " بن گورین " - معتقد است که یهودی کردن قدس کامل نمی شود . مگر اینکه مقدسات اسلامی و مسیحی شهر تخریب و نابود شده باشد و نصب هیکل سلیمان روی " جبل البیت " ( محل قدس شریف ) مسأله ای است که تنها به زمان و فرصت مناسب نیاز دارد و تمامی این رویدادها و تجاوزاتی که مسجد الاقصی با آن روبه رو می شوند ، از حفاریهایی که در زیر آن انجام می گیرد گرفته تا به آتش کشیدن و یورش مسلحانه به آن ، نشانه های این حقیقت به شمار می روند و دشمن صهیونیستی هرگاه فرصت را مناسب بداند ، تهدیدهای مکرر قبلی مبنی بر انهدام مسجدالاقصی را به اجرا در خواهد آورد .

اما ا مان مقدس مسیحی نیز از این تجاوزات مصون نمانده اند . در خلال سال 1361 سه کلیسای مسیحی از سوی یهودیان افراطی مورد تعرض قرار گرفت :

1 - کلیسای معمدانیه :

شب هفتم اکتبر به آتش کشیده شد و به کلی منهدم شد : پلیس رژیم صهیونیستی در پی تحقیقاتی که انجام داد ، هرگز هویت جنایتکاران را فاش نکرد . اما روزنامه صهیونیستی هاآرتس ( 10/10/1982 ) اشاره کرد که جنبش کاخ به رهبری " مائیر کاهانا " در این جنایت دست داشته است

2 - کلیسای یونانی :

چند ناشناس روز 25 دسامبر سعی کردند آن را به آتش بکشند . آنها از طریق یکی از پنجره های کلیسا ، مقداری کاغذ به دورن آن انداخته تا سپس به آتش زدن آنها ، حریق بزرگی در داخل آن به وجود آورند . آنها همچنین روی دیوارهای کلیسا ، چند صلیب شکسته رسم کردند .

3 - کلیسای اتیوبیائی :

روز سوم ژانویه سال 1982 چند ناشناس این کلیسا را مورد تجاوز قرار دادند . این تجاوزات در حالی انجام می گرفت که روحانیون مسلمان چند بار به قتل تهدید شدند . " مطران کراکین " و " کازنجیان " اسقف شدید و قاطع کلیساها و روحانیون مسیحی به این امر ، مقامات صهیونیستی از تصمیم خود منصرف شدند . رژیم صهیونیستی از وی خواسته بود که سندی را علیه سازمان آزادی بخش فلسطین امضا کند .

مآخذ :

  1. گزارش خبری خبرگزاری وفا ، شماره 1011 ، به تاریخ 31/3/1983

روزنامه صهیونیستی هاآرتس ، 10/10/1982 .