شیلوا ، رویون

از دانشنامه فلسطین


رویون شیلوا ( Reuven Shiloah ) بنیانگذار و اولین رئیس سازمان جاسوسی اسرائیل " موساد " می باشد . او مشاور ارشد دیوید بن گوریون یکی از سران گروه شبه نظامی و تروریستی هاگاناه و اولین نخست وزیر رژیم اسرائیل بود .

برخی نویسندگان غربی نقش و نفوذ او را در سرنوشت دولت تازه تأسیس اسرائیل بسیار عظیم تصویر کرده و مدعی اند که اکثر کتابها و منابع تاریخی او را فراموش کرده اند . شیلوا از بنیانگذاران سازمان اطلاعاتی گروههای تروریستی یهود تحت عنوان " شای " در سالهای دهه 1930 قلمداد شده است .

بعضی منابع او را از یهودی های عراقی تبار دانسته و نوشته اند که وی در طول جنگ جهانی دوم تیپی از سربازان یهود تشکیل داد و به عنوان جزئی از ارتش انگلستان در نبرد شرکت کرده بود تا برای دولت آینده صهیونیستی کادر نظامی تربیت کرده باشد .

طبق گفته بعضی مأموران سازمان سیا ، واحد تحت امر شیلوا در میسر مهاجرت یهودی ها به فلسطین به مثابه ایستگاهی بسیار مهم به حساب می آمدند و در امر انتقال یهود نقش خیلی مهم به عهده داشتند .

رویون شیلوا در خلال جنگ جهانی دوم با سرویس های اطلاعاتی متفقین در قاهره ارتباط داشت و برای پیشبرد برخی عملیات خود در اروپای اشغالی با آنان همکاری می کرد .

به نوشته برخی منابع غربی ، شیلوا امور اطلاعاتی را نه فقط روشی برای گردآوری اطلاعات منفی ، بلکه به عنوان وسیله ای جهت ایجاد پیوندهای سری بین اسرائیل و دیگر کشورها می دید . گفته می شود که شیلوا در خلال جنگ اول اعراب و اسرائیل در سال 1948م/1327 با ملک عبدالله شاه اردن توافق سری به عمل آورده بود تا در قبال دریافت امتیازاتی با اسرائیل همکاری کند .

منابع اسرائیلی با استناد به این موضوع نوشته اند که شیلوا در یکی از عملیاتهای مخفی آشکار نشده ، اما مهم برای اسرائیل نقش اساسی بازی کرده است .

شیلوا در سال 1951 ، پس از برخی اصلاحات و تغییرات در ساختار سرویس های اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل ، از سوی نخست وزیر بن گوریون عهده دار مسئولیت موساد شد .

شیلوا در سال 1952 از سوی بن گوریون برکنار شد و در پاییز سال 1953 با سمت وزیر مختار سفارت اسرائیل به واشنگتن رفت . وی تا این تاریخ ، در همکاری با آژانس یهود به منظور انتقال یهودی های برخی مناطق جهان ، به ویژه کشورهای اروپای شرقی به فلسطین نقش بسیار مهمی ایفا کرد .

مآخذ :

  1. استیون ، استوارت : نخبه جاسوسان اسرائیل ، ترجمه م . دانشمند ، شرکت انتشاراتی پاژنگ ، تهران ، چاپ اول ، 1371 .
  2. کاتز ، ساموئل : جاسوسان خط آتش ، محسن اشرفی ، مؤسسه اطلاعات ، چاپ اول ، 1375 .
  3. اسناد لانه جاسوسی ، دانشجویان مسلمان پیرو خط امام ، شماره 11 .
  4. کاکبورن ، اندروولسکی : ارتباط خطرناک ، محسن اشرفی ، مؤسسه اطلاعات ، تهران ، چاپ اول 1371 .
  5. بلک ، یان و موریس ، بنی : جنگهای نهانی اسرائیل ، تاریخ ناگفته دستگاه جاسوسی اسرائیل ، جمشید زنگنه ، دفتر نشر فرهنگ اسلامی ، تهران ، 1372 .