امور تربیتی فرزندان فلسطین ( شورای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۱۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


اولین دوره ی کنفرانس ناظران امور فلسطینیها در کشورهای عرب میزبان که از تاریخ 17 تا 21/6/1964 در دمشق برگزار شد ، خواستار تشکیل شورایی گردید . به نام " شورای برنامه ریزی تربیتی فرزاندان فلسطین " تا به برنامه ریزی آموزش عمومی فرزندان فلسطین بپردازد . جامعه ی کشورهای عربی نیز در چهل و دومین دوره ی اجلاسیه ی عادی خود طی قطعنامه ی شماره ی 2019 مورخ 30/9/1964 موافقت خود را با پینشهاد مذکور اعلام داشت . بین روزهای 31/5 تا 2/6/1966 شورای برنامه ریزی تربیتی فرزندان فلسطین اولین نشست خود را در مقر دبیرخانه ی عمومی کشورهای عربی در قاهره برگزار کرد . در این نشست آیین نامه ی داخلی خود را مبنی بر اعضای تشکیلی دهنده ی شورا به شرح ذیل تصویب کرد :

  1. نمایندگان وزارت آموزش و پرورش کشورهای عربی میزبان که عبارتند از اردن ، جمهوری عربی سوریه ، جمهوری لبنان و جمهوری عربی مصر .
  2. ناظران بر امور فلسطینیها در کشورهای عربی میزبان .
  3. نمایندگان سازمان آزادی بخش فلسطین .
  4. نمایندگان دبیرکل جامعه ی کشورهای عربی .
  5. کارشناسان برنامه ریزی و کارشناسان امور تربیتی و آموزشی ، از سوی دبیر کل جامعه ی کشورهای عربی بنا به اقتضای موضوعات مطرح شده در شورا ، دعوت و پشتیبانی شوند .

مفاد آیین نامه ی داخلی ، وظایف این شورا را به ترتیب زیر بیان می کند :

  1. تعیین سیاست کلی تربیتی برای فرزندان فلسطین ، به اعتبار اینکه آنها یک مجموعه ی متکاملی هستند در جهت خدمت به اهداف ملی . آنها برای انجام مسئولیتها و تعهدات ملیشان در چارچوب شیوه های تعلیم و تربیتی موجود در کشورهای عربی میزبان می باشد .
  2. برنامه ریزی پرورشی بر اساس این سیاست .
  3. ارزشیابی خدمات ارایه شده به فرزندان فلسطین و سعی در سازماندهی و بهبود آنها .

شورا در این دوره در راستای سیاست آموزش " سازمان ملل برای کمک و اشتغال پناهندگان فلسطینی " در مدارس تحت پوشش خود در کشورهای میزبان تصمیمهایی اتخاذ کرد و نیز در جهت تهیه ی تحقیقاتی درباره ی وضعیت تربیتی فرزندان فلسطین به طور کلی و تشکیل کمیته ای جهت جمع آوری اطالعات درباره ی وضعیت آموزشی فرزندان فلسطینی در کشورهای میزبان و نیز نوار غزه توصیه هایی ارایه نمود تا با این تحقیقات ، تصمیمات لازم درباره ی این مؤسسه اتخاذ گردد .

شورا به دلیل اوضاع عمومی ناشی از جنگ 1967 نتوانست فرصت مناسبی برای برگزاری دور دوم نشست خود فراهم کند . نشستهای آن به تأخیر افتاد تا اینکه سومین کنفرانس وزرای آموزش و پرورش کشورهای عربی در فوریه 1968 در کویت تشکیل شد و توصیه نمود که شورای برنامه ریزی تربیتی برای فرزندان فلسطین کار خود را از سر بگیرد . و نشست جامعه ی عرب موافقت خود را با مسأله یاد شده طی قعطنامه ی شماره ی 2399 در تاریخ 7/3/1968 اعلام نمود ، و دبیر کلی جامعه ی عرب از شورا خواست که دور دوم را بنا به درخواست سازمان آزادی بخش فلسطین در 4/5/1968 برگزار نماید . این شورا نشست دوم خود را در بیروت در فاصله 29/3/تا 5/4/1969 برگزار کرد و در این دوره توصیه نمود که این شورا دوره ی عادی خود را در ماه مه هر سال ، و دوره ی فوق العاده را بنا به درخواست دبیرکلی جامعه عرب یا درخواست یکی از کشورهای عضو و موافقت اکثریت برگزار کند .

این شورا همچنان وظایف خود را انجام می داد و نشستها را برگزار می کرد اما در دوره ی ششم که از 26/2 تا 1/3/1972 در بیروت برگزار شد ، لازم دید نام خود را به " شورای امور تربیتی فرزندان فلسطین " تغییر دهد . دلیل آن ، این بود که شورا در ضمن انجام وظایف خود متوجه شد که مسئولیت آموزش فرزندان به عهده ی مراکز مختلف از جمله مدارس رسمی و خصوصی و مدارس زیر پوشش آژانس کمک سازمان ملل متحد به پناهندگان فلسطین می باشد . و از آنجا که ملزم ساختن این مراکز برای اجرای برنامه های شورا در چارچوب وظایف آن نبود لذا در صدد تغییر نام شورا در آمد . همچنین تصمیم گرفت که رسیدگی به امور و مشکلات عمومی تربیت فرزندان فلسطین ، و اموری را که به شورا عرضه می شود یا از طرف مقامات ویژه ی عضو این شورا به عهده ی آن گذاشته می شود ، پذیرا گردد . در این نشست بنابه پیشنهاد دبیرخانه ی جامعه ی عرب ، شورا درخواست نمود سازمان عربی ترتیب و فرهنگ و علوم نیز به عضویت آن در آید .

این شورا طی نشستهای خود بسیاری از مشکلات و امور تربیتی مربوط به آموزش عمومی ، آموزش حرفه ای ، آموزش دانشگاهی و آموزش در سرزمین اشغالی را حل نمود و به توسعه ی آموزشگاههای علمی مناطق اشغالی ، ایجاد صندوق تأمین نیازهای آموزشی برای فرزندان فلسطین و ایجاد کمیته ی برنامه ریزی تربیتی و دیگر اموری که در صلاحیت شورا بود ، همت گماشت .

مآخذ :

#الموسوعة الفلسطینیة ، جلد دوم ، 1984