یوسف ، حسن
محتویات
الف - زندگینامه :
یوسف در سال 1956 در رام الله متولد شد . در آکادمی " الشریعه " در اردن به تحصیل پرداخت و موفق به اخذ دانشنامه لیسانس حقوق اسلامی از دانشکده الدعوه شد .
وی حدود دو سال در دانشکده " التربید " در دانشگاه " بیرزیت " مشغول تدریس بود .
نیروهای اسرائیلی 12 بار وی را بازداشت کرده اند . در سال 1992 از سوی اسرائیل به مرج الزهور در جنوب لبنان تبعید شد و در زندان الظاهریه تحت بازداشت قرار گرفت . پس از بازگشت از تبعید ، مجددا دستگیر شد . یوسف همچنین در سال 1996 به مدت شش ماه از سوی دستگاه امنیتی فلسطین بازداشت شد . او به عنوان یکی از برجسته ترین رهبران حماس ، انتفاضه کنونی فلسطینیان موسوم به انتفاضه الاقصی را در کرانه باختری هدایت کرد .
یوسف در تاریخ 30/8/2002 نیز دستگیر و به 28 ماه زندان محکوم و در 18/11/2004 از زندان اسرائیل آزاد شد .
وی همچنین یک بار هدف ترور قرار گرفت اما توانست از این ترور جان سالم به در برد . او در این مورد اسرائیل را متهم کرده و می گوید ، هنگامی که به اتفاق راننده اش به سمت منزل خود در حرکت بود تا از آنجا به یک شبکه تلویزیونی به منظور گفت وگو با وی برود ، ناگهان خودرو او هدف تیراندازی دو فرد اسرائیلی قرار گرفت که راننده اش سریعا اقدام به تیراندازی به سوی آنها کرد و لذا توانستند از این معرکه جان سالم بدر برند .
اما نکته جالب توجه این است که هنگامی که هزاران فلسطینی از بیم تخریب مسجدالاقصی توسط یهودیان افراطی وارد آن شده و در آنجا تجمع کردند ، شیخ حسن یوسف نیز توانست علی رغم تدابیر شدید امنیتی اسرائیل وارد مسجدالاقصی شود و به این تجمع فلسطینیان که در تاریخ 10/4/2005 صورت گرفت ، بپیوندد و پلیس اسرائیل در آن زمان اعلام کرد که از نحوه ورود یوسف به مسجدالاقصی اطلاع نداشته است .
شیخ یوسف در حال حاضر نیز در زندان عسقلان اسرائیل تحت بازداشت است . لازم به ذکر است که شیخ حسن یوسف در نخستین روز از ماه سپتامبر سال 2005 توسط رژیم صهیونیستی بازداشت شد و در بدو امر به مدت 80 روز در زندان " مسکوبیه " تحت بازجویی شدید قرار
گرفت .
بازداشت حسن یوسف در حقیقت طی یک اقدام رژیم صهیونیستی مبنی بر دستگیری 600 نفر از اعضا و رهبران حماس در کرانه باختری و همزمان با نزدیک شدن انتخابات 25 ژانویه ( 2006 ) صورت پذیرفت . ترس رژیم صهیونیستی از آن بود که شیخ حسن یوسف با کاندیداتوری در این انتخابات بتواند آراء قابل توجهی را کسب نماید .
ب - مواضع و دیدگاهها :
1 - انتخابات :
انتخابات شورای قانونگذاری فلسطین در 25 ماه جاری میلادی ( 2006 ) در سرزمینهای فلسطینی ، از اهمیت خاصی برای مردم و گروههای مختلف فلسطینی برخوردار است .
این انتخابات به ویژه برای حماس از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد زیرا از یک طرف این گروه عزم خود را جزم کرده تا در این انتخابات به پیروزی قاطعی دست یابد و از طرف دیگر آمریکا و اسرائیل تشکیلات خودگردان فلسطین را تحت فشار قرار دادند تا به هر وسیله ممکن از مشارکت حماس در این انتخابات ممانعت به عمل آورد و لذا حماس علی رغم تصمیم قاطع برای شرکت در این انتخابات با محدودیت هایی نیز مواجه بود .
علی رغم تمام این مسائل ، شیخ حسن یوسف به عنوان یکی از رهبران حماس با صراحت بر مشارکت قاطع و گسترده حماس در انتخابات 25 ژانویه و همچنین مخالفت با هرگونه تعویق این انتخابات تأکید و تعویق این انتخابات را مخالف توافقنامه قاهره که میان گروههای فلسطینی و حکومت خودگردان منعقد شد ، عنوان کرد ، یوسف معتقد است که کشورهای غربی و قدرتهای جهانی و از جمله اسرائیل با قدرت هرچه تمام تر تلاش کردند انتخابات 25 ژانویه را لغو ، به منظور مسدود کردن راه این انتخابات که وی آن را حرکت بزرگ اسلامی توصیف می کند ، تعویق نماید .
وی در عین حال تصمیم حماس برای مشارکت در انتخابات را به دلیل برخی مسائل عنوان می کند که مهمترین آن پایان دادن به یکجانبه گرایی در تصمیمات تشکیلات خودگردان فلسطین است .
اما موضوع دیگر ، انتشار اخبار ضد و نقیض از نامزدی شیخ حسن یوسف در انتخابات یاد شده است . در حالی که گفته می شد یوسف از زندان عسقلان اعلام کرده که تصمیم گرفته است از حوزه رام الله . نامزد این انتخابات شود اما برخی منابع حماس با صراحت اعلام کردند که یوسف به دلیل پاره ای مسائل شخصی از نامزدی در این انتخابات چشم پوشی کرد .
2 - اسرا :
موضوع اسرای فلسطینی در بند اسرائیل ، همان گونه که در اخبار و گزارشهای مختلف آمده است ، از اهمیت ویژه ای برای مردم و به ویژه گروههای مختلف فلسطینی برخوردار است تا جایی که اکثر این گروهها ، تشکیلات خودگردان و شخص محمود عباس را تحت فشار قرار داده اند که بحث آزادی اسرای فلسطینی را پیش شرط مذاکرات صلح با اسرائیل قرار دهد .
بسیاری از این گروهها و از جمله حماس ، اسرائیل را به فریبکاری در مسأله اسرا متهم کرده و معتقدند که مقامات این رژیم ، اسرای فلسطینی را به عنوان برگ برنده در نزد خود نگهداشته اند تا در زمانهای مقتضی از آنها همچون ابزاری استفاده کنند .
گروههای فلسطینی همچنین معتقدند اگر اسرائیل اقدام به آزادی برخی از این اسرا می کند ، در واقع افرادی را آزاد می کند که تنها چند روز به پایان مدت قانونی حبس آنها باقی مانده است و حتی حاضر نیست اسرای بیمار یا زنان باردار را از زندان آزاد کند .
در همین چارچوب شیخ حسن یوسف به عنوان یکی از سخنگویان حماس که همچنان پیگیر موضوع اسرای فلسطینی بود ، با صراحت تأکید نمود که ممکن نیست آتش بس یا صلح بدون درنظر گرفتن مسأله اسرای فلسطینی
در بند اسرائیل میسر شود .
وی بر این باور است که برای دستیابی به هرگونه صلح یا آتش بس میان فلسطین و اسرائیل باید موضوع اسرای فلسطینی در اولویت قرار گیرد و بدون پرداختن به این مسأله ، هرگونه مذاکره ای برای صلح منتفی تلقی شود . یوسف در عین حال معتقد است که برای تحت فشار قرار دادن اسرائیل در جهت آزادی اسرای فلسطینی ، باید نظامیان اسرائیلی توسط گروههای فلسطینی ربوده شوند .
وی تأکید می کند که راههای مختلف آزادی اسرای فلسطینی باز است که از آن جمله ربودن نظامیان اسرائیلی است .
3 - قدس :
موضوع قدس در کنار سایر مسائل مهم فلسطینیان قرار دارد و حفاظت از بنای مسجدالاقصی به عنوان یک وظیفه همگانی برای مردم فلسطین درآمده است . این مسأله تا آنجا پیش رفته است که هنگامی که تعدادی از یهودیان افراطی درصدد حمله به مسجدالاقصی و تخریب آن برآمدند ، قریب 15 هزار فلسطینی وارد آن شدند و در چهار طرف مسجدالاقصی تجمع کردند . شیخ حسن یوسف نیز از جمله این افراد بود که بعدا پلیس اسرائیل اعتراف کرد نتوانسته است از چگونگی ورود یوسف به مسجدالاقصی مطلع شود .
یوسف به عنوان یکی از رهبران حماس ، موضوع قدس را یک مسأله اسلامی و عربی و مسأله تمامی انسانهای آزاد و شریف در جهان می داند و معتقد است هیچ کس حق ندارد بر سر یک ذره از خاک آن معامله کند .
وی با تأکید بر اینکه امتهای مسلمان و عرب باید برای حفظ قداست و پاکی قدس بپا خیزند ، از سکوت کشورهای عربی در برابر اشغال قدس و تهدید مسجدالاقصی از سوی یهودیان تندرو انتقاد می کند .
4 - عادی سازی :
یوسف همچنین اقدام برخی کشورهای عربی در
عادی سازی روابط با اسرائیل را محکوم می کند . وی می گوید : این روند پس از کنفرانس شرم الشیخ مصر آغاز شد و برخی کشورهای عربی برای برقراری روابط با اسرائیل ، مذاکراتی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم با این رژیم آغاز کرده اند .
5 - آوارگان :
موضوع آوارگان فلسطینی و بازگشت آنها به فلسطین ، از دیگر مسائل مورد بحث و با اهمیت نزد گروههای فلسطینی است و همچون مسأله اسرا ، این موضوع نیز در اولویت کاری این گروهها قرار دارد .
شیخ حسن یوسف که گروه متبوعش حماس همواره بر لزوم بازگشت آوارگان به سرزمینهای فلسطینی به عنوان یک اصل اجتناب ناپذیر تأکید کرده ، معتقد است مسأله آوارگان نیز باید در کنار موضوع اسرا پیش شرط تشکیلات خودگردان برای هرگونه مذاکره صلح یا آتش بس با اسرائیل باشد .
یوسف در عین حال ، تشکیلات خودگردان را به عدم تلاش کافی برای بازگشت آوارگان متهم کرده و می گوید : موضوع آوارگان باید به عنوان یک اصل در اولویت کاری تشکیلات خودگردان قرار گیرد .
6 - مذاکره با اسرائیل :
شیخ حسن یوسف در مورد رابطه با اسرائیل و مذاکره با این رژیم اعتقاد دارد که هرگونه مذاکره فلسطینیان با اسرائیل ، از مسئولیتهای تشکیلات خودگردان است و حماس در این مورد ، دخالت نمی کند . وی همچنین معتقد است که حماس هرگز به یک حزب سیاسی تبدیل نخواهد شد .
یوسف تأکید می کند : حماس تصمیم گرفته است وارد حیات سیاسی شود اما هرگز خلع سلاح نخواهد شد و راه مقاومت را ادامه می دهد .
وی تنها راه منزوی کردن اسرائیل را ادامه مقاومت می داند و معتقد است باید کمیته چهارجانبه ، اسرائیل را
تحت فشار قرار دهد ، زیرا به گفته او اسرائیل از روشهای مختلف از جمله ادامه شهرک سازی ، ساخت دیوار حائل ، حملات علیه مردم فلسطین ، ترور و بازداشت فلسطینیان و نقض حقوق مردم فلسطین برای مورد ظلم و ستم قرار دادن مردم فلسطین استفاده می کند .
مآخذ :
- WWW. islamonline.net/livedialogue/arabic/Guestcv.asp? hguestid=69wcq
- WWW. alhayataljadeeda.com/details. php? opt=3$$id=2040
- ar. chinabroadcast. cn/1/2005/04/11/61@ 36380.htm
- WWW.alquds.com/inside.php?opt=3$$id=21124- 15075