نوار غزه ( شهرکهای یهودی نشین - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۷ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


وضعیت خاص نوار غزه باعث شده است که شهرک سازی صهیونیستها در این منطقه دیرتر آغاز شود . عوامل مختلفی سبب شده است که صهیونیستها نسبت به شهرک سازی در این منطقه خیلی حساس نباشند .

ت عداد شهرکهای ساخته شده در غزه نسبت به تعداد آن در کرانه باختری و بلندی های جولان قابل مقایسه نمی باشد . عمده ترین عواملی که در کاهش علاقه صهیونیستها به ساخت شهرکهای یهودی نشین در غزه مؤثر بوده است عبارت اند از : مقاومت و مقابله فلسطینیان با هجوم صهیونیستها به غزه ، تراکم بیش از حد جمعیت فلسطینیان در این منطقه ، محدودیت منابع آب و نبود شرایط لازم برای ایجاد شهرکهای یهودی نشین ؛ علاوه بر آن ممکن است که دیدگاه توراتی در خصوص سرزمین اسرائیل ، که غزه را جزء ارض موعود نمی شناسد ، در این رابطه نیز مؤثر باشد .

با این حال حتی صهیونیستها به رغم آنکه برای ورود به غزه دچار مشکلات بسیاری بودند ، تنها به منظور حضور یافتن و تحمیل خود به فلسطینیان و هم چنین داشتن مستمسک هایی برای فراهم نمودن شرایط و مقدمات چانه زنی های سیاسی و داشتن بهانه برای گرفتن امتیازات بیشتر از فلسطینیان در کرانه باختری و دیگر مناطق ، تلاش نمودند مرغوب ترین اراضی فلسطینیان در نوار غزه را به کنترل خود در آورند و در آن اراضی مزبور ، شهرکهای

صهیونیست نشین احداث نمایند .

بدین ترتیب شهرک سازی از سال 1970 در غزه آغاز شد . از آن زمان تا پایان دوره حاکمیت حزب کارگر در مجموع تعداد حداکثر شش شهرک یهودی نشین در این منطقه احداث شد . از زمان روی کار آمدن حزب لیکود تا سال 1992 تعداد شهرکهای صهیونیستی غزه به 16 مورد افزایش یافت و دو مجتمع کفاویام و ایزر نیز وجود داشت .

طبق آمار سال 1992 ، نیروهای اشغالگر 117 هزار هکتار معادل 32/5% از کل اراضی غزه را در اشغال داشتند . بخشی از این اراضی را به ساخت شهرک اختصاص دادند . در برخی از مناطق که شهرکهای صهیونیستی احداث شده و یا زمینهای حاصلخیز و مرغوب وجود دارد ، اشغال اراضی به 46% نیز رسیده است .

برخی از منابع دیگر نیز زمینهایی را که در غزه توسط صهیونیستها غصب شده است بالغ بر 153450 هکتار می دانند ، که این میزان نسبت به کل مساحت 360 کیلومتر مربع غزه ، درصد بالاتری از ارقام بالا را به خود اختصاص می دهد . با این حال شهرکهای صهیونیستی در غزه کم جمعیت می باشند و متوسط ساکنان آنها بین 5 تا 1000 نفر در هر شهرک بوده است .

بدین ترتیب در سال 1993 نیروهای اسرائیلی حداقل 40% اراضی غزه را در اختیار داشتند و در 16 شهرکی که در این اراضی ایجاد کرده بودند در مجموع 3800 یهودی زندگی می کرد .

طبق آخرین آمارهایی که سران رژیم صهیونیستی در سال 2004 و 2005 ارائه دادند ، شارون تعداد شهرک نشینان غزه حدود 7100 نفر اعلام شده است . بدین ترتیب اگر میزان اراضی غصب شده صهیونیستها را به طور متوسط 40% خاک غزه در نظر بگیریم ، که طبق آمارها میزان آن بیشتر از این رقم می باشد ، تعداد 7100 نفر در 40% غزه زندگی می کنند ، در حالی که بیش از یک میلیون فلسطینی در 60% این منطقه سکونت دارند . این در حالی است که کلیه اراضی مرغوب و منابع آب منطقه نیز تحت سلطه صهیونیستها می باشد .

مآخذ :

  1. جعفری ، ولید ( تهیه و تحقیق ) : المستعمرات الاستیطانیة فی الارضی المحنله 1991 - 1980 ، مؤسسه الدراسات الفلسطینیة ، بیروت 1992 .
  2. مجله الدراسات الفلسطینیة ، " نشاطات اسرائیل الاستیطانیة خلال سنة 1991 ، شماره 9 ، زمستان 1992 .