عدنانی ، محمد ( 1981 - 1903 )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


وی شاعر ادیبی است که در شهر جنین متولد گردید و پدرش فرید خورشید حاکم همین شهر در عهد عثمانی بود . محمد تحصیلات ابتدایی خود را در جنین طولکرم ، غزه ، دوما و دمشق و تحصیلات دبیرستانی خود را در صیدا به پایان رساند .

وی بنا به توصیه پدرش به مدت چهار سال در رشته پزشکی در دانشگاه آمریکایی در بیروت به تحصیل پرداخت سپس به دانشکده ادبیات رفت و در سال 1927 مدرک آن را اخذ نمود . تغییر رشته او بنا به توصیه " امیر اشعرا احمد شوقی " که سروده او در رد قصیده مشهور " ابن زریق " بغدادی شنیده بود انجام گرفت .

او پس از پایان تحصیلات به بغداد عزیمت نموده و به عنوان استاد در مرکز عالی تربیت معلم به تدریس پرداخت . وی به علت فعالیت بر علیه حضور انگلیس ها دوبار دستگیر گردید ، پس از آن مجددا به فلسطین بازگشت و به تدریس ادبیات عرب در دانشکده نجاح نابلس ( 1933 - - 1931 ) پرداخت سپس به مدت 9 سال به عنوان استاد ادبیات عرب در دانشکده رشیدیه انجام وظیفه نمود .

در مدت اقامتش در بیت المقدس سه بار توسط نیروهای انگلیسی دستگیر گردید ، که در یکی از موارد به قتل " مستر ایلیف " سرپرست موزه فلسطین در بیت المقدس متهم شده بود . سپس در سال 1942 به یافا تبعید گردید و تا پایان جنگ جهانی دوم در آنجا در اقامت سری به سر برد ، عدنانی در سال 1948 به شهر زرقاء در اردن عزیمت نمود و پس از اقامت 6 ماهه به سوریه رفته و به تدریس در دانشگاههای دمشق و حلب و دو مرکز تربیت معلم تا دوران بازنشستگی در سال 1964 ادامه داد .

وی سپس در صیدا مستقر گردید و به عنوان رئیس دانشکده مقاصد مشغول کار شد . پس از آن به عنوان رئیس اداری شرکت تجاری به فعالیت پرداخت و در اوایل سال 1968 به فعالیتهای ادبیاتی اشغال یافت و تا زمان مرگش در 5/8/1981 در بیروت باقی ماند .

از جمله مناصب و پست هایی که عدنانی آنها را برعهده گرفت می توان ریاست جمعیت ادبی عروة الوثقی در بیروت ، ریاست کمیته عالی اجرایی اتحادیه قومی

فلسطین در دو استان جلب و ادلب اوایل وحدت بین مصر و سوریه و عضو افتخاری مجمع اردنی زبان عربی را نام برد . هنگامی که متوجه گردید خورشید کلمه ای فارسی است لقب خود را به عدنانی تغییر داد .

عدنانی پنج کتاب ( دیوان ) شعر چاپ شده دارد مانند لهیب ، فجرالودیه ، الوثوب ، الروض و ملحمة الامرمه بعلاوه دیوان بزرگ " عدنانیات " که سه جزء آن چاپ شده است . کتب دیگری در زمینه های ادبیات ، نقد و لغت به یازده کتاب می رسد علاوه بر آن 39 کتاب دیگر خطی از او به جای مانده است .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة ، محمد العدنانی ، جلد چهارم ، 1984 بنوعذره .