صنعت و معدن
فلسطین از نظر معادن فلزی ( آهن و غیرآهن ) کشور
فقیری است . آهن خام ، از دو ناحیه آن یعنی " ام رشرش " در خلیج عقبه و منارهنزدیک صفد ، استخراج می شود . البته نسبت فلز در این آهن خام ناچیز است به حدی که میانگین تولید سالانه از دوهزار تن بیشتر نیست . مس خام نیز از ناحیه " ام رشرش " استخراج می شود ، نسبت فلز در آن بسیار ناچیز است و از 8و2% تجاوز نمی کند . ( نک : معادن )
رژیم صهیونیستی با احداث دو کارخانه ذوب فلز ، به تصفیه و کار روی آهن خام پرداخت و تولیدات آن را به کارخانه های نظامی خو منتقل کرد .
فلسطین به خاطر نداشتن معادن فلزی مورد نیاز ، مجبور است که برای اداره برخی صنایع خود ، فولاد ، آهن ، مس و آلومینیم را از خارج وارد کند .
توسعه صنایع فلزی در فلسطین با توسعه عمران و آبادی و پیدایش صنایع دیگر به ویژه ابزارسازی ، مرتبط بوده است .
تعداد کارخانه هایی که با مواد خام سر و کار داشتند در کرانه غربی و غزه در سال 1979 به حدود 600 می رسید ، این رقم 2/11% از کل کارخانه های این دو محل را تشکیل می داده است . در این کارخانه ها ( که با مواد خام سر و کار داشتند ) حدود 940/1 کارگر کار می کردند که 5/8% کل کارگران تمام کارخانه های کرانه غربی و غزه را تشکیل می دادند . ( نک : صنایع )
این صنعت] استفاده از مواد خام و تبدیل آنها[ به دلیل سیاستهای طمع کارانه استعماری صهیونیستها به ضعف و نابودی کشیده شده است ، زیرا آنها مایلند که با تعطیل نمودن این صنایع ، فلسطین را به بازار مصرف تولیدات خود کنند . ناچیز بودن سرمایه گذاری مردم در این صنایع از دیگر علل ضعف آن است .
کارخانه های مواد معدنی واقع در غزه و کرانه غربی ، آهن ، آلومینیم ، مصالح ساختمانی ، لوازم یدکی اتومبیل ، کابل سیم برق ، دستگاههای خنک کننده ، شوفاژ ، ترازو و غیره را به بازارهای منطقه عرضه می کنند .
مهمترین مراکز صنعتی کرانه غربی و غزه ، نابلس ، خلیل و بیت لحم است . در نابلس کارخانه ای وجود دارد کهبا گداختن فلزها و ریخته گری ، نقش مهمی در وضع نیازهای منطقی ایفا می کند .
مآخذ :
- گزارش اولیه از اوضاع اقتصادی سرزمینهای اشغالی ، بیروت 1978 .
- Government of Palestine : Asurvery of Plestine, 1946.