جوانان مسلمان در فلسطین ( انجمن‌های - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۳ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


مؤسسات ملی جوانان به صورت شعبه‌ها و مراکزی در امتداد حرکت جوانان مسلمان درمصر تشکیل شد ، ( نک - : اخوان المسلمین ) که مؤسس آن دکتر عبدالحمید سعید می‌باشد . این سازمان با او و پایگاه اصلیش در مصر مرتبط بود . از ابتدای تأسیس ، چهرهای سرشناس جنبش ملی فلسطین به آن پیوسته و سعی داشند از نظر ظاهری ، رنگ غیر سیاسی به آن بدهند تا از تنگناهای حکومت امپراتوری بریتانای به دور باشند . بدین ترتیب اهداف این مؤسسه از سیاست خالی و تهی شد .

اولین کنفرانس آن در بهار " 1928 " با عنوان اهمیت گسترش آموزش و تشویق پیشاهنگی و هنر برگزار شد . ( که کنفرانس انجمنهای اسلامی نامیده شد )

دومین کنفرانس ، نسبت به تقویت تولید ملی و کسب آموزش کشاورزی و صنعتی و بر پایی نمایشگاههای اقتصادی تأکید فراوان داشت . و با این وصف ، به مثابه‌ی یکی از ابزارهای حرکت ملی و راهی برای بسیج جوانان به شمار می‌رفت و تعداد شاخه‌های این مؤسسه به بیست واحد رسید ، در حالی که حکومت برخودر شدیدی با آنها داشت ، به دلیل این که سران مشهوری از رهبران حرکت ملی در صفوف آنها به چشم می‌خورد ، مانند : محمد عزه دروزه ، عونی عبدالهادی ، حسام ابوالسعود ، عزالدین قسام ، رشید الحاج ابراهیم ، مصطفی ، علی الدباغ ، کامل الدجانی ، عبدالرحمن النجوری ، و حمدی الحسینی .

هنگامی که حکومت بریتانای با اندیشه‌ی ایجاد مؤسسات ملی فلسطین مبارزه می‌کرد ، رئیس " انجمن یافا " علی الدباغ و حمدی الحسینی و رئیس انجمن غزه ترور شدند و بدین صورت ، حکومت در بستن شاخه‌های اصلی موفق شد و شاخه‌های دیگر را با انواع روشهای سرکوبگرانه و فریبکارانه فلج ساخت . در دهه‌ی سی تولد و پیدایش احزاب سیاسی فلسطینی و انتقام مرکز قدرت و فعالیت افراد سیاسی به این احزاب و عدم توجه اساسی و جدی به طبقات مردمی و پایگاههای کارگری باعث شد اوضاع و احوال این انجمن‌های روز به روز بحرانی تر شود .

مآخذ :

  1. کیالی ، عبدالوهاب : موسوعة السیاسة ، مؤسسة العربیة للدراسات و النشر ، جلد دوم ، 1991 .