رادار ( نبردهای کوه - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۶ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


کوه رادار بین روستای بدو عربی و مستعمره " معالاهامیشاه " صهیونیستی در منطقه قدس - تل آویو واقع شده است . این کوه به نام " رادار " نام گذاری گردید ، چون ارتش بریتانیا بر روی آنایستگاهی برای رادارها همراه با یک پادگان نظامی کوچک برای نیروهای فعال این ایستگاه مرکز به وجود آورده بود . هرکس که براین تپه تسلط می یافت . قادر می شد بر راه اصلی قدس - تل آویو به خاطر مشرف بودن برآن و بر مناطق اطراف آن سیطره و تسلط پیدا نماید .

[[ پرونده : | ج 2 ، ص 445 ]]

صهیونیستها از ابتدای ماه آوریل 1948 وارد مرحله جدیدی از نقشه ها و طرحهای خود شدند که در حملات محدود و هدفدار جهت اشغال نقاط مهم برای حمایت از مستعمراتش و صمانت آزادی تحرکات و اعمال آنها بین این مستعمرات و شهرهای اساسی و مهم متجلی بود . در چهارچوب این طرح و نقشه نیروهای صهیونیستی با تعداد زیادی از نیروهایش در شب 28/4/1948 یک سری حملات گسترده ای را بر ارتفاعات واقع در شهر قدس و از جمله آنها کوه رادار شروع کرد . و این نیروهای نظامی به خاطر کثرت و زیادی افراد رزمی و به کارگیری از عنصر غافلگیری این کوه را به اضافه روستای بیت اکسا و بیت سوریک ، اشغال نموده و تا نزدیکی روستای بدو رسیدند و چیزی نماند بود که بر مقام صموئیل پیامبر نیز پیروز شده و آن را تحت سیطره خود درآورند . و اگر آن انجام می شد صهیونیستها استیلا و سیطره کامل خود بر راه رام الله - قدس مستحکم کرده و هرگونه حرکت عربی را با مشکل مواجه می ساختند .

هنگامی که نیروهای صهیونیستی مهاجم به اطراف روستای بدو رسیدند مبارزان روستا و سایر روستاهای عربی نزدیک آن که در آنها کمین کرده بودند حملات شدیدی را بر علیه آن انجام دادند و این نبرد و میدان جنگ در طول شب ادامه یافت . و در سپیده دم روز 28 آوریل دسته سوم از یرموک تابع ارتش نجات بخش به فرماندهی عبدالحمید راوی شرکت داشت و قبل از سه روز به منطقه رسیده و حمله شدید نیرومندی را علیه مناطق تحت اشغال صهیونیستها انجام دادند بعد از اینکه خسارات زیادی به مقدار 185 کشته و تعداد زیادی از مجروحین و انهدم سه خودرو زره پوش و... به آنها وارد کردند صهیونیستها مجبور به عقب نشینی شدند . و دسته یرموکمقدار زیادی از سلاحهای دشمن و ذخائر مهمات را به غنیمت گرفتند و اعراب سلطه و سیطره مجدد خود را بر راه اصلی برگردانده و مانع از تحرکات صهیونیستها در این منطقه شدند . و در ماه مه 1948 نیروهای صهیونیستی حملات خود را در چندین مرحله و با نیروهای بیشتر از سر گرفتند و هواپیما نیز در بمباران مواضع اعراب شرکت جستند ولی موفقیت چندان نداشتند . در ابتدای ماه ژوئن 1948 ارتش اردن مأموریت دفاع از مواضع اعراب را برعهده گرفتند .

مآخذ :

  1. عارف ، عارف : النکبة ، ج 1 ، بیروت 1956 .
  2. تل ، عبدالله : کارثة فلسطین ، قاهره 1959 .