دولمن

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۶ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


ریشه این کلمه انگلیسی است مرکب از دل Dol به معنی میز ، و من Men به معنی سنگ است . عبارتند از سنگهای برافراشته شده که غالبا گورهای مربوط به دوران مگالیتی Megalithique ( مربوط به آثار باستانی ساخته شده بر سنگ بزرگ ) که در فلسطین و اردن و سوریه ، همچنین در بخشهای زیادی از اورال و شمال غرب اروپا وجود دارند .

( وطن غالبا از باریکه سنگهای بزرگ که به طور نامرتب کنده شده اند ، برپا می شود ، و به شکل صندوق و یا میز نصب شده اند ، هردو تخته سنگ جداگانه به طور عمود و موازی یکدیگر قرار گرفته است ، و قطعه سنگ بزرگ دیگری از همان جنس آن دو سنگ را به شکل سقف می پوشاند . برخی از این گورها در دارند . برخی دیگر از ردیف اتاقهای دولمنی شکل تشکیل شده اند .

دولمن فلسطین از نظر ساختمان مربوط به عصر نوسنگی است ، و یا به عبارت دیگر از دولمن اروپایی که مربوط به عصر مفرغی است ، قدیمی تر است . ازاین رو تاریخ دولمن فلسطین به زمان ما بین هزاره هفتم و هزاره چهارم باز می گردد . ( 7000 - 4500 پیش از میلاد ) این گورها شبیه خانه های مسکونی است . تعداد بیشماری از آنها در دوره ای واقع در جنوب شرق عمان پیدا شده است ، در کنار آن به یک صنعت سنگی شبیه آنچه که مریوط به دوره آسیاب پیش از زمان سفال در اریحا پیدا شده است .

گورهایی نیز شبیه گورهای دلمن سنگی شکل در غرب رود اردن یافت شده است . در جاده سراسری نابلس و اریحا به گوری از نوع دلمن پیدا شده اما شکل دایره در این گورها بر دیگر اشکال غالب است . آنچه که در جلجال قدیم پیدا شده باوجود ناپدید شدن دایره ها ، نمایانگر قدمت آنست .

یکی از بزرگترین و قدیمترین زمینهای دولمنی در شرق اردن و در غرب حشبون ( حسبان فعلی ) به طرف پایین تا دره رود اردن امتداد یافته است . همچنین زمین دیگری در منطقه الزرقأ به درازی نزدیک به 5/2 کیلومتر و پهنای در حدود یک کیلومتر متشکل از 150 گور وجود دارد .

مآخذ :

  1. حولیة دائرة الاثار الاردنیة ، جلد 11 ، 1966 .
  2. Albright, W.F. : The archaeology of Palestine,

London 1960.

  1. Encyclopaedia Britannica 7-560, 1970.
  2. Glueck,N., : The River jordan, Philadelphia 1945.
  3. Illustrated Dictionary of Archaeology, London 1977.
  4. Olmstead, A.T., : History of Palestina and Syria,

New York, 1939.