بیروت ( کنفرانس - 1939 )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۰ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)


دولت انگلستان برای هرچه بیشتر طفره رفتن از وعده‌هایی که به اعراب فلسطین داده بود ، در نوامبر 1938 آنها را به تشکیل کنفرانسی در لندن برای بحث پیرامون آینده‌ی فلسطین ( نک - : لندن ، کنفرانس 1939 ) فرا خواند . ملت فلسطین برای آنکه بتواند نمایندگان خود را برای شرکت در این کنفرانس برگزیند ، خواستار آزادی رهبران تبعیدی خود گردید و با انتخاب حاج محمد امین الحسینی ، مفتی فلسطین و رئیس کمیسیون عالی عرب و یارانش ، اعتماد خود را نسبت به آنها نشان داد .

انگلستان در خواستهای مزبور را پذیرفت و آزادی تبعیدیان را اعلام داشت اما از ورود آنها به فلسطین ممانعت کرد . در مقابل ، رهبران فلسطین و اعضای کمیسیون عالی عرب از 12 تا 15 ژانویه‌ی 1939 در مقر مفتی فلسطین در بیروت گرد آمدند و موافقت اصولی خود را در کنفرانس اعلام داشتند . علی رغم آنکه اعضای این گردهمایی ، به انگلستان و وعده هایش اعتماد نداشتند ولی تصمیم گرفتند در کنفرانس شرکت کنند تا بتوانند این معنی را بیان کنند که می‌خواهند دولت انگلستان واسطه‌ی راه حل نهایی مسأله فلسطین به گونه‌ای باشد که صلح و آرامش را به این سرزمین بازگرداند و در خواستهای اعراب را که درمیثاق ملی آنها تصویب شده ، یعنی : وحدت و استقلال سرزمینهای عربی ، مبارزه با هر نوع استعمار ، و تأمین دولت مستقل عربی فلسطینی ، تضمین نماید .

تصمیم گرفته شد که اعضای کمیسیون عالی عرب از میان خود ، یک هیأت نمایندگی به ریاست مفتی تشکیل دهند و کمیته‌ی مزبور ، مسئولیت هرگونه مذاکره در اطراف مسأله‌ی فلسطینی را در حال و آینده به عهده گیرد همچنین ، اختیار هماهنگی با سایر نمایندگان دولت‌های عربی که از سوی دولت انگلستان به کنفرانس دعوت شده بودند ، به آن هیأت نمایندگی تفویض شد . آنگاه اعضایی که در اثنای گفت وگو با طرف انگلیسی به نیابت از سوی هیأت نمایندگی شرکت خواهند جست انتخاب شدند : جمال احسینی ، عونی عبدالهادی ، د . حسین فخر الخالدی ، آلفرد روک ، موسی العلمی ، امین التمیمی ، و جرج انتونیوس . شخص اخیر ، دبیر کل هیأت نمایندگی و فوأد سابا ، معاون وی بود .

مآخذ :

  1. دروزه ، محمد عزة : القضیة الفلسطینیة فی مختلف مراحلها ، صیدا و بیروت 1959 ، 1960 .
  2. قاسمیة ، خیریه ( به کوشش ) : عونی عبدالهادی : اوراق خاصه ، بیروت 1974 .
  3. خلة ، کامل محمود : فلسطین و الانتداب البریطانی 1922 - 1939 ، بیروت 1947 .