غزه ( دانشگاه اسلامی - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۲ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


دانشگاه اسلامی غزه یک مؤسسه آکادمیک عمومی برای آموزش عالی در فلسطین است که تحت اشراف آموزش عالی کار می کند . این دانشگاه ، تاریخچه ای کوتاه

اما پر فراز و نشیب داشته است و همانند دانشگاه الخلیل بر مطالعات اسلامی تأکید دارد .

در سال 1978 این دانشگاه به عنوان گام نخست و یک جانبه مربوط به مؤسسه الازهر ( مدرسه عالی مطالعات اسلامی ) توسط شیخ محمد عواد تأسیس شد و نه تنها مورد حمایت صهیونیستها نبود بلکه سایر احزاب در غزه ، که خواهان توسعه دانشگاهی غیرمذهبی بودند ، نیز از آن پشتیبانی نمی کردند .

اهداف دانشگاه عبارتست از : آموزش عالی جوانان نوار غزه و به طور کل ملت فلسطین .

پیشنهاد ایجاد دانشگاهی در غزه برای اولین بار در سال 1963 مطرح شد . لیکن محدودیتهایی که پس از " موافقتنامه های کمپ دیوید " برای ورود دانشجویان " نوار غزه " به دانشگاههای مصر اعمال شد ، بر اهمیت مسأله و ایجاد دانشگاهی برای غزه افزود .

اهداف دانشگاه عبارتست از : آموزش عالی جوانان نوار غزه به طور کل ملت فلسطین

علاوه بر مخالفت ملی گرایان غزه با دانشگاهی به سرپرستی هیأت امنای بسیار محافظه کار و مذهبی آن ، خود هیأت امنا نیز در میان اعضایش و کمیته میانه روتری که مشاور آنان بود ، اختلاف نظرهایی داشتند .

این کشمکشها در اول سال 1980 به اوج خود رسید و منجر به حملاتی به دفاتر هلال احمر و مدیر آن ، دکتر حیدر عبدالشافی شد . این شخص جزء کسانی بود که در دهه 1970 پیشنهاد تأسیس دانشگاهی غیرمذهبی در غزه را به مقامات اشغالگر اراده داده بودند .

گرچه بعدا با احداث بناهای تازه در محوطه دانشگاه و افتتاح دانشکده های جدید و افزایش سریع تعداد کارکنان دانشگاه و دانشجویان ، این ناآرامی ها فروکش کرد ، ولی هنوز درباره ماهیت آموزش که باید ارائه دهند ، کشمکشهایی به چشم می خورد - مثلاً آیا دروس " غیردینی " مانند آموزش و پرورش ، اقتصاد و علوم باید جهتی اسلامی داشته باشد یا آنکه بیشتر به روش سایر دانشگاهها تدریس شود .

اعتبار مالی دانشگاه را عربستان سعودی و اردن توسط شورای جهانی اسلامی تأمین می کنند و دانشگاه دارای هیأت مشاورانی است که شامل کارکنانی از دانشگاه ملک عبدالعزیز در جده و رئیس پیشین دانشگاه اردن می باشد .

دانشگاه اسلامی غزه عضو اتحادیه دانشگاههای عربی و انجمن دانشگاههای اسلامی و انجمن دانشگاههای حوزه دریای مدیترانه و اتحادیه جهانی دانشگاههاست و با بسیاری از دانشگاههای عربی و غیرعربی و مؤسسات علمی و آکادمیک در زمینه های مختلف علمی و تکنولوژیکی روابط و همکاری دارد .

بر فعالیت دانشگاه چندین شورا و هیأت تأسیس و اداری اشراف دارند که آن را مدیریت کرده و سیاستها و برنامه های آموزشی و دیگر امور آن را هدایت می کنند . این شوراها عبارتند از :

هیأت مشرفین ، هیأت امناء ، شورای دانشگاه ، شورای دانشکده ها و شورای بخشها .

امکانات دانشگاه :

دانشگاه دارای تعداد آزمایشگاههای علمی است و به پیشرفته ترین دستگاهها علمی الکترونیکی مجهز می باشد .

دانشگاه همچنین خدمات اینترنتی به دانشجویانش ارائه می دهد تا بتواند با دیگر مراکز علمی و مطالعاتی ارتباط برقرار کرده و به معلومات بیشتر از منابع مختلف دیگر دستیابی پیدا کنند .

برنامه های درسی دانشگاه :

دانشگاه به تدریس روشهای علمی همانند آنچه که در دانشگاههای عربی و جهانی انجام می شود اهتمام دارد و به شکل دائم سعی می کند روشهای پیشرفته علمی را مور بحث و بررسی قرار دهد .

زبان تدریس :

زبان اصلی دانشگاه برای همه رشته ها عربی فصیح است اما در تدریس رشته های تخصصی در دانشکده های عملی از زبان انگلیسی استفاده می شود .

براساس آخرین آمار در سال 1994 ، این دانشگاه 3840 دانشجوی شاغل به تحصیل داشته است .

مآخذ :

  1. دروزة ، محمد غزة : حول الحرکة العربیة الحدیثه ، صیدا - بیروت ، 1960 .
  2. العارف ، عارف : النکبة ، صیدا - بیروت ، 1956 .
  3. گراهام بروان ، سارا : آموزش و پرورش فلسطینیان ، #محمد تقی اکبری ، معاونت فرهنگی استان قدس رضوی ، مهر 1365 .
  4. صفاتاج ، مجید : دانشگاهها و جنبش دانشجویی فلسطین ، نهاد رهبری در دانشگاهها ، 1386 .
  5. مرکز مطالعات فلسطین : جزوه دانشگاههای فلسطینی .
  6. دانشگاههای فلسطینی : پیشین ، ص2 .
  7. www. ijgaza.edu