جبهه خلق دموکراتیک در فلسطین اشغالی

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۲ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


مرکز آن شهر حیفا در فلسطین اشغالی است . این جبهه ، برخی از عربهای وابسته به حزب کمونیست اسرائیل ، گروهی از عربهای ناسیونالیست و برخی از شخصیتهای مستقل فلسطینی را در بر می گیرد . این جبهه در سال 1958 و در پی درخواست یک کمیته تدارکاتی متشکل از شخصیتهای ملی فلسطینی مبنی بر برگزاری یک کنگره عمومی به منظور اعلام ایجاد " جبهه عربی " تشکیل شد . در کنگره ششم ژوئیه 1958 ، دو کنگره تأسیس جبهه هم زمان در عکا و ناصره برگزار شد ، اساسنامه جبهه از سوی شرکت کنندگان به تصویب رسید و کمیته اجرایی آن نیز انتخاب شد .

جبهه ، یک هدف اساسی برای خود مشخص کرده بود و آن مطالبه حقوق اعراب بود . از جمله این حقوق :

  1. بازگشت روستائیان به روستاهایشان .
  2. جلوگیری از غصب زمینهای اعراب .
  3. لغو حکومت نظامی .
  4. لغو تبعیض نژادی .
  5. به کارگیری زبان عربی در همه ادارات رسمی .
  6. بازگشت آوارگان به املاک و سرزمینهایشان .

جبهه ، از یک هیأت عمومی متشکل از همه اعضای جبهه ، و یک کمیته اجرایی مرکب از پانزده عضو به انتخاب هیأت عمومی ، تشکیل شد .

پس از آن ، جبهه درخواست ثبت رسمی خود را ارایه کرد ، ولی مقامات اسرائیلی این درخواست را رد کردند . زیرا از دیدگاه آنان ، نام " جبهه عربی " یک نام نژادپرستانه است . از این رو ، اعضای جبهه ، به ناچار نام جبهه را به نامی تعدیل یافته ، یعنی " جبهه دموکراتیک خلق " تبدیل کردند . از آن پس ، جبهه مبارزات خود را در این چارچوب دنبال کرد و بارها موفق به اعلام اعتصاب عمومی در محافل عربی گردید . همچنین چند مرکز برای خود در روستاها و شهرهای عرب نشین ایجاد کرد . این روال ، تا بروز اختلاف میان جمهوری متحد عربی و جمهوری عراق در دوران حکومت عبدالکریم قاسم ، ادامه یافت . اختلاف مزبور ، بر نیروهای متحد در درون جبهه ، انعکاس یافت و جناح ناسیونالیستها از موضع جمهوری متحد عربی حمایت نمودند و کمونیستها جانب عراق را گرفتند .

برای ایجاد همبستگی مجدد در درون جبهه دمکراتیک خلق ، اقداماتی چند به عمل آمد ، ولی همه این اقدامها به شکست انجامید ، در نتیجه ، جناح ناسیونالیست ناگزیر از ترک جبهه شد ، تا سپس جنبش زمین را تشکیل دهد . اما جبهه همچنان به کار خود ادامه داد و تنها به کمونیستها و برخی دیگر از شخصیتها مانند ینی ینی ، شکری الخازن و طاهر الفاهوم منحصر گردید .

مآخذ :

  1. قهوچی ، حبیب : العرب فی ظل احتلال الاسرائیلی سنه 1948 ، بیروت 1973 .
  2. جریس ، صبری ، العرب فی اسرائیل ، بیروت 1973 .