احمد‌بن‌محمد‌بن‌یوسف ( 1034ه - /1625م ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۱۳


او را به خاطر نسبت داشتن با خالد‌بن‌ولید ، به نام خالد صفدی می‌شناسند . فقیه حنفی تاریخ‌نویس و ادب‌دوست در صفد* به دنیا آمد و همانجا بزرگ شد . سپس در جست‌و‌جوی علم به قاهره رفت . فقه و حدیث و تفسیر و تاریخ را از بزرگترین دانشمندان این شهر آموخت که از آن جمله‌اند : محمدبن هنسی عقیلی ، احمدبن شعبان عمری ، ابن شرنبلانی ، عجمی شنشوری ، ابن غائم خزرجی مقدسی ، بکری صدیقی سبط الحسن ، ابراهیم علقمی ، عبدالرحمن مسیری معروف به ابن الذئب ، ابن سنهوری مالکی ، ابن القرافی .

پس از بازگشت به صفد به تدریس و فتوادادن پرداخت ، و در مسند قضاوت جای گرفت و به نوشتن مشغول شد . از میان نوشته‌های او می‌توان شرح مفصل وی به کافیه ، و تخمین قصیدة همزیة بوصیری ، بشرح الفیۀ بن مالک و " تشنیف المسمع " و " متن الکنز " وکتابی در زمینۀ عروض را نام برد . او همچنین داستان دو سفر خود به مکه ( حج ) و بیت المقدس را به نظم نوشته است .

او نظم می‌گفت اما شاعر نبود .

از خالدی کتابی مهم به نام " تاریخ الامیر فخرالدین المعنی الثانی " به جای مانده است که در آن سرگذشت امیر را در فاصله سالهای 1021 تا 1034 ه - /1624م درلبنان و دیگر سرزمین‌های شام و ایتالیا بازگو کرده . او در این کتاب رویدادهای را نوشت که برخی از آنها را به چشم دیده و در برخی شرکت نیز داشت .

خالدی پیش از به پایان بردن این کتاب ، درگذشت وکتاب همچنان فراموش شده ماند تا آنکه پژوهشگران به آن دست یافتند .

خالدی در صفد درگذشت و در مصلای عیدین این شهر به خاک سپرده شد .

مآخذ :

  1. محبی : خلاصة الاثر فی اعیان القرن الحادی عشر ، قاهره 1284 ه - .
  2. زرکلی ، خبرالدین : الاعلام ، بیروت 1969 .
  3. خالدی ، صفدی : تاریخ فخر‌الدین المعنی .
  4. فهرس دارالکتب المصریه ، 8 - 67 ، قاهره 1343 - 1361ه - .
  5. Princeton University : Descriptive Catalogue of the Garett Collection of Arabic Manuscripts in the University of Princeton Library Vol Vofprinceton Oriental Texts, Princeton 1939, MS No.200.