ذانا ( دره - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۶


از مهم ترین دره های قسمت شمالی ارتفاعات نقب است که به طور مشخصی ارتفاعات شمال نقب را به دو واحد بزرگ شمالی و جنوبی تقسیم می کند .

مجاری بالای شبکه های ذانا در شمال پست و پایین " الرمان " و منطقه کوه الطویلة که ارتفاع آن به 863 متر می رسد ، واقع شده است . دره اصلی بعد از به هم پیوستن دره های کوچک زیادی به آن به چشمه المرة می رسد . سپس به طرف شرق منحرف شده و همینطور ادامه می دهد تا اینکه در منطقه ء ارتفاعات خارج شده و در زمینی وسیع و باز که همان جلگه ذانا واقع در ارتفاع متوسطی به ارتفاع 250 - 300 متر می رسد ، وارد می شود . دره ، جلگه ذانا را که دارای پرتگاههای صخره ای است رد کرده و به طرف شمال شرق در کوهپایه های کوه الحلق واقع در شمال آن ، حرکت می کند . و مسیرش را در امتداد کناره ها و لبه هایی که ارتفاع آنها به 400 متر از بالای این بیابان می رسد - و در نهایت به بلندیهای نقب شمال شرقی بر بیابان عربه به جنوب بحرالمیت می رسد - ادامه می دهد . دره اذنا از تعداد زیادی از این دره ها نشأت می گیرد که مهمترین آنها دره الحثیره می باشد . سپس وارد مجرای پائینی آن و منطقه ای می شود که و رودی آن در چشمه عروس در غور الصافی جنوب بحر المیت قرار دارد .

[[ پرونده : | ج 2 ، ص 439 ]]

همچنین این دره مسافتی را به اندازه 123 کیلومتر از ارتفاع متوسط 800 متری تا پائین ترین اندازه 325 متر از سطح دریا در انتهای بیابان قطع می کند ، بنابراین انحراف عمومی آن 1 : 109 می باشد .

دره ذانا به راهی که در آن آبی جریان ندارد مگر آبهای باران که بین 50 - 100 میلی متر می باشد ، می رسد . و به ندرت بیابان از آب سیلها پر می گردد . و جریان سیلهای ناگهانی به طور کوتاه مدت در بعضی از قسمتهای آن فراوان است .

آبهای سیلهای جدید و آبهای فصلی سابق ، دره ذانا را به صورت طبقاتی متباین از صخره های آهکی و شنی و صخره های دیگری که به دوره دوم زمین شناسی و دوره سوم و چهارم می رسد تشکیل می دهد .

این دره اهمیت ویژه ای دارد ، زیرا یک معبر و راه خوبی جهت ارتباط و حمل ونقل از جهت شرق بین بیابان عربه و جنوب دریای المیت و از سوی غرب به سینای شرقی می باشد . همچنین کوره راهی قدیمی که به نام " کوره راه سلطانی " معروف می باشد در آن می گذرد . و چشمه المره و چشمه المریفیج مسافرین را با آبهای مشروب و گوارای خود پذیرایی می کند .

مآخذ :

  1. نقشه فلسطین : مقیاس 000,1001 تصویرهای دره فیفه و دره رمان
  2. نقشه زمین شناسی فلسطین : مقیاس 000,2501 .