حرب ، راغب: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۴


شیخ راغب حرب از علما و روحانیون مبارز شیعه در لبنان است که در منطقه جبل عامل لبنان به دنیا آمد . در همان جا درس خواند و سپس وارد حوزه علمیه شد و نزد علمای جبل عامل لبنان به فراگیری علوم اسلامی و دروس حوزوی پرداخت . پس از آن به منظور ادامه تحصیل به نجف اشرف رفت و از محضر علمای حوزه علمیه نجف کسب فیض نمود . پس از مدتی به لبنان بازگشت و فعالیت خود را در مجلس اعلای شیعیان لبنان آغاز کرد و در شهرک جبشیت لبنان به ارشاد مردم پرداخت .

شیخ راغب پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران از جمله کسانی بود که به حمایت از آن برخاست و به جمهوری اسلامی ایران مسافرت کرد و جزو کسانی بود که در مراسم سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران فعالانه شرکت کرد و در لبنان نیز مردم را به حمایت از انقلاب اسلامی و ضرورت اطاعت از رهبری آن حضرت امام خمینی دعوت می کرد تا اینکه به عنوان یکی از شخصیتهای روحانی و مبارز جبل عامل لبنان و یکی از چهره های ضدصهیونیستی و درخشان جنبش اسلامی در لبنان مطرح گردید و نقش بارزی در گسترش این جنبش ایفا نمود . وی پس از تجاوز نیروهای رژیم اشغالگر قدس به لبنان در سال 1361ه - . ش همواره مورد اتهام صهیونیستها بود . اتهامات وارده به امام جمعه جبشیت ، فعالیت علیه نیروهای صهیونیستی و طرفداری از انقلاب اسلامی ایران بوده است .

شیخ راغب حرب روز اول فروردین 1362 توسط صهیونیستها دستگیر شد و به نقطه نامعلومی منتقل گردید . پس از انتشار خبر دستگیری امام جمعه شهر جبشیت که در عین حال عضو هیأت شرعی مجلس عالی اسلامی شیعیان لبنان نیز بود ، اهالی این شهر به عنوان اعتراض دست به تظاهرات زدند و پس از رسیدن به مسجد شهر در آن متحصن شدند . به دنبال تحصن مردم جبشیت ، اهالی روستاهای شهر نبطیه نیز دست به اعتصاب عمومی زدند و مؤسات و مدارس و مغازه ها را تعطیل کردند و همبستگی خود را با مردم شهر جبشیت اعلام نمودند اهالی شهر جبشیت طی بیانیه ای اعلام کردند دستگیری علامه شیخ راغب حرب ، نقض صریح اصول انسانیت می باشد . آنها اعلام کردند تا آزادی شیخ راغب حرب دست از تحصن نخواهند کشید .

پس از اعتصابات سراسری مردم شهر نبطیه ، نیروهای اسرائیلی در جنوب لبنان به حالت آماده باش کامل درآمدند تا هرگونه عملیات انتقام جویانه مردم این شهر را به سرعت سرکوب نمایند .

مردم مسلمان نبطیه و شهر جبشیت طی بیانیه هایی از دولت لبنان خواستند شیخ راغب حرب را از اسارت صهیونیستها نجات دهد . ولی دولت لبنان در این زمینه هیچ گونه تلاشی ازخود نشان نداد . رفته رفته مردم شهرهای جنوب لبنان به خیل عظیم اعتصاب کنندگان پیوستند و جنوب لبنان یکپارچه به اعتصاب کشیده شد .

در همین تاریخ خبرگزاری یونایتدپرس از بیروت گزارش داد نیروهای صهیونیستی تعداد زیادی از دانش آموزان را که به عنوان اعتراض به دستگیری شیخ راغب حرب تظاهرات کرده بودند دستگیر و جهت بازجویی به پایگاههای اسرائیلی انتقال دادند .

رژیم اشغالگر قدس برای اینکه بهانه ای جهت بازداشت شیخ راغب حرب داشته باشد اعلام کرد دستگیری امام جمعه جبشیت به علت ارتباطات او با چریکهای فلسطینی بوده است . علاوه بر شهر و روستاهای نبطیه و شهر جبشیت اهالی منطقه " بنت جبیل " و " اشتوره " به عنوان اعتراض به دستگیری امام جمعه جبشیت دست به اعتصاب زدند .

شیخ راغب حرب پس از 18 روز سرانجام عصر یکشنبه 14 فروردین 62 آزاد گردید . نیروهای صهیونیستی در لبنان پس از آزاد کردن شیخ راغب حرب اعلام کردند که دستگیری و زندانی شدن امام جمعه جبشیت برای ادای توضیحات لازم بوده است . شیخ راغب حرب پس از آزاد شدن از زندان در مصاحبه با خبرنگاران گفت : " نیروهای صهیونیستی چشمان مرا بستند به حالت دست بسته یک شب در شهر نبطیه نگهداشتند . " وی افزود : " صهیونیستها به من گفتند که می خواهند مرا به زندان " انصار " منتقل کنند ولی مرا به شهر صیدا منتقل کردند . سپس مرا به " مدرسه الشجره " مرکز فرماندار نظامی اسرائیل در شهر صور بردند و در آنجا بازداشت بودم تا روزی که مرا آزاد کردند . " او در مورد بازجویی گفت : " تعداد زیادی از صهیونیستها از من بازجویی کردند و نظر مرا درباره صلح ، شناسایی متقابل و مصلحت اسرائیل می پرسیدند که پاسخ دائمی من این بود که هر انسان مصلحت خویش و وطن خویش را مقدم می داند . " ( روزنامه النهار مورخ 5/4/1984 ) شیخ راغب حرب در همان روز به شهر خود رفت و در میان استقبال هزاران تن که شعار " الله اکبر " سر می دادند وارد شهر جبشیت شد . سپس به مسجد شهر رفت و طی سخنانی گفت : من بسیار خوشحالم که با شما ملاقات می کنم ،... بهترین جمله ای که می توانم در اینجا بر زبان آورم ( لااله الاالله ) است همچنان که مسلمانان هنگام پیروزی و ورود به مکه آنرا بر زبان آوردند .

بدین ترتیب ، امام جمعه جبشیت ظرف 18 روز که در زندان صهیونیستها به سر برد ، توانست مردم مسلمان لبنان را علیه نیروهای اشغالگر صهیونیست بسیج کند و با مقاومت و پایداری خود در برابر صهیونیستهای اشغالگر ، ضربه تازه ای به آنها وارد سازد .

شیخ راغب حرب به همراه دیگر علمای جنوب لبنان بافعالیتهای چشمگیری که علیه صهیونیستهای اشغالگر در جنوب لبنان داشتند ، خواب را از چشمان صهیونیستها در جنوب لبنان ربودند ، بدین علت ، صهیونیستها درصدد توطئه علیه این عالم روحانی برآمدند تا او را از صحنه سیاسی لبنان خارج سازند و مقاومت مردم را درهم بکوبند .

در راستای همین توطئه بود که این روحانی مبارز در تاریخ 30/11/1362 در حدفاصل شهرهای نبطیه و جبشیت به دست عوامل صهیونیست مورد سؤصد واقع شد و به شهادت رسید . این حادثه در شرایطی به وقوع پیوست که لبنان در حال عبور از یکی از ناامن ترین و پرهرج ومرج ترین مقاطع تاریخ سیاسی خویش بود و در بیروت ، دولتی که حداقل توانایی اعمال سلطه بر پایتخت را داشته باشد نیز وجود نداشت .

این وضعیت بی ثبات سیاسی از یکسو و تلاشهایی که از سوی محافل بین المللی برای متقاعد ساختن گروههای اسلامی جهت آزاد کردن گروگانهای غربی در این کشور جریان داشت از جانب دیگر ، نوعی فشار روانی را متوجه صهیونیستها ساخته و آنها را به هر جنایتی وادار ساخته بود . این فشار به ویژه در پی انهدام مقر نظامیان صهیونیستی در شهرهای صور و صیدا که با حملات شهادت طلبانه سربازان گمنام اسلام در سرزمین لبنان صورت گرفته بود ، معنی و مفهوم خاصی داشت . تا آن زمان مقر تفنگداران آمریکایی ، فرانسوی ، انگلیسی و صهیونیستی طی سالهای 60 و 61 با حملات شهادت طلبانه جوانان مبارز لبنان منهدم شده بود و تلفات سنگینی به این نیروها که با زور وارد عرصه ناامن و متشنج لبنان شده بودند ، وارد آمده بود . با این حال شهادت شیخ راغب حرب نه تنها حرکت مردم مسلمان لبنان را متوقف نکرد بلکه شتاب بیشتری به آن بخشید .