عین کارم ( روستای - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱


روستایی است عربی واقع در غرب بیت المقدس با کمی انحراف به سمت جنوب که حدود هشت کیلومتر از آن فاصله دارد و راههایی به آن امتداد دارد که از شمال به روستای قالونیا محدود می شود که بین این روستا و راه بیت المقدس - - یافا و روستای دیر یاسین فاصله می اندازد .

از ناحیه مغرب به روستای قسطل و سطاف محدود می شود و از جنوب به روستای جوره و از شرق به روستای مالحه و شهر بیت المقدس . عین کارم یکی از نواحی شهر بیت المقدس محسوب می شود .

روستا در منطقه کوهستانی زمینها فلسطین قرار گرفته که ارتفاع آن از سطح دریا بین 500 تا 600 متر است . این روستا در ناحیه غربی دره أحمد واقع شده و باغستانهای زیتون از سمت غرب روستا آبیاری می شود . علی رغم واقع شدن عین کارم در منطقه کوهستانی بعضی از جاهای مسطح ( دشت مانند ) در منطقه شمال روستا گسترده شده و در آنها سبزیجات و درختهای میوه کاشته می شود به ویژه در منطقه مرج .

چشمه های آب زیادی در روستا قرار دارد که مهمترین آنها " عین کارم " است که این نام بر شهرکی اطلاق شده که قبلاً عین المکارم نام داشته است . این چشمه

زمینهای مجاور را آبیاری می کند . ساکنان روستا پله های زراعی بر سراشیبها و دامنه ها ساخته اند تا بتوانند در آنها تولیدات کشاورزی برای نیازهای مصرفی خودشان داشته باشند .

این روستا دارای آب و هوای معتدلی است و میزان بارش باران در زمستان سالانه به 500 میلیمتر می رسد اما در تابستان خشک و معتدل است . ساخت این پله ها باعث کشت زیتون و میوه به ویژه انگور بر روی دامنه های کوهها شده است .

روستا در مساحت کمی در اطراف چشمه های آب بنا شده است . برای ساختن خانه هایی که به شکل گنبدی از سنگهای آهکی و گچی استفاده شده که به اندازه کافی در محل موجود است . مساحتی که روستا بر آن واقع شده به 034/1 جریب می رسد در حالی که مساحت زمینهای آن بالغ بر 029/15 جریب است .

ساکنان روستا در سال 1922 حدود 735/1 نفر بودند . این رقم در سال 1931 افزایش یافت و به 637/2 نفر رسید . تعداد ساکنان در سال 1945 به حدود 3180 نفر رسید . بعضی از برآوردها اشاره به این دارد که تعداد ساکنان روستا در سال 1948 بالغ بر 000/4 نفر بوده است .

صهیونیستها در سال 1948 این روستا را ویران کردند و در آن بیمارستان جدید هداسا را احداث نمودند .

مآخذ :

  1. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو قدس .
  2. دباغ ، مصطفی مراد ، بلادنا فلسطین ، جلد 8 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  3. فرحان ، یحیی : مجله عین کارم الخیریه ، عمان 1974 .