قدس ( شهرکهای یهودی نشین ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۳


اقدامات صهیونیستها برای یهودی سازی قدس ( بیت المقدس ) از 28 ژوئن 1967 شروع شد . در این زمان حاکمان حزب کارگر در کابینه رژیم صهیونیستی به استناد قانون " نظام نامه های دولت و قضاوت " با صدور فرمانی ، منطقه ای به وسعت هفتاد هزار هکتار ؛ شامل قدس قدیم و اطراف آن را از صورباهر در جنوب تا فرودگاه قندیلیه در شمال تصرف نمودند .

هدف صهیونیستها از پروژه اسکان در شهر قدس به شرح زیر است :

  1. از بین بردن ماهیت عربی شهر قدس از نظر جغرافیایی .
  2. تغییر زیربنای جغرافیای بشری این شهر با بیرون راندن اعراب و اسکان تعداد بیشتری از یهودیان .
  3. از بین بردن مفاهیم اسلامی و عربی در شهر قدس . چون اسکان یهودیان به عنوان یک اصل اساسی در فلسفه استراتژیکی صهیونیستها به حساب می آید با در نظر گرفتن وجود اسلحه و تجهیزات نظامی در شهرکها که جزئی از شبکه دفاعی اقلیمی می باشد این امر باعث می گردد یک نیروی فعال و حساس در چارچوب این کشمکش به وجود آورد به طوری که ساکنان شهرکهای مهاجرنشین هم اکنون در کنار نیروهای اشغالگر اسرائیلی و مراکز آن با روشهای مختلف نقش سرکوبگرانه به عهده دارند و از تأیید و حمایت رژیم صهیونیستی برخوردارند . که بهترین نمونه آن را می توان ، کشتار نمازگزاران مسجد حرم حضرت ابراهیم ( ع ) در هنگام نماز صبح ، در روز جمعه مورخه

6/12/72 توسط تعدادی از مهاجرنشین های مسلح صهیونیست با حمایت ارتش اسرائیل نام برد .

روند یهودی سازی بیت المقدس در تمام طول سال های پس از اشغال شهر توسط صهیونیستها استمرار یافته است . یکی از اساسی ترین سیاستهای این رژیم طرح شهرک سازی در این منطقه بود . این طرح توسط یهودا تمیر ، معاون مدیر کل وزارت مسکن ، یک سال پس از اشغال تهیه شد . این طرح پنج ساله که با فشار لوی اشکول ، نخست وزیر وقت ، به مدت سه سال انجام شد الگویی مناسب برای طرحهای شهرک سازی و یهودی سازی بیت المقدس به شمار می رود . بر مبنای این طرح ، پیوند دادن نقاط یهودی نشین و جدا ساختن اعراب از یهودیان و هم چنین ایجاد کمربندی از شهرکها پیرامون بیت المقدس می شد .

در زمان حاکمیت حزب کارگر شهرکهای ؛ راموت ، نفی ، یعقوف ، رامات اسکول ، سهنودیای توسعه یافته ، گفعات همفاتیر ، تله فرانسوی و قصر المندوب در بیت المقدس احداث شد .

در دوران حاکمیت لیکود نیز طرح توسعه بیت المقدس 2010 توسط متیاهو دروبلس در 1948 داده شد . در این طرح هدف دو برابر کردن شمار یهودیان ساکن بیت المقدس بزرگ از 330 هزار به 750 - - 700 هزار نفر طی 25 سال از طریق شهرک سازی در منطقه ممتد از بیت ایل در شمال تا گوش عتسیون در جنوب و از مفشیرت تسیون در غرب تا شهرک متسبیه یریحو ( نزدیک اریحا ) در شرق ، پیش بینی شده بود . طبق این طرح احداث پانزده شهرک جدید در منطقه طی دو سال در دستور کار قرار گرفته بود .

با هجوم مهاجرین روسی تبار پس از فروپاشی اتحاد شوروی سابق و افزایش مهاجرین ، طرحهای شهرک سازی در بیت المقدس تحت عنوان طرح پنج ساله ، برای تثبیت موقعیت شهر به عنوان پایتخت اسرائیل ، طرح دروازه های بیت المقدس برای ساخت 26 شهرک جدید ارائه شد . در این رابطه دولت مقدمات ساخت سالانه پنج هزار واحد مسکونی در این شهر را صادر کرد .

در سال 1993 تعداد یهودیان اسکان داده شده در شرق بیت المقدس به 160 هزار نفر در برابر 155 هزار فلسطینی ساکن رسید . شهرکهای یهودی نشین بیت المقدس

در دو حلقه داخلی و خارجی شهر ساخته شده است . در سال 1994 طرحهایی برای ساخت خانه برای 130 هزار یهودی و 13 هزار غیریهودی و بیش از 30 هزار واحد مسکونی در شهرکهای یهودی نشین و تقریبا 1500 واحد مسکونی در محله های مسکونی غیریهودیان داده شد .

در رابطه با شهرکهای صهیونیست نشین در شرق بیت المقدس نیز آمار شهرکها در منابع مختلف با قدری تفاوت آمده است ، در حالی که سایت یاهو تعداد آنها را 21 شهرک گزارش نموده است ، بنیاد مطالعات صلح خاورمیانه ، تعداد این شهرکها را 16 مورد ذکر کرده و در نقشه منتشر شده توسط ایالات متحده این تعداد به 19 مورد می رسد .

در هر صورت مهمترین شهرکهای یهودی نشین در بیت المقدس عبارت اند از :

راموت آلون ، ریخنش شعفاط ، جفعان زئیف ، النبجا صموئیل ، هارآدار ، النبی یعقوب ، سبغات رئیف ، سبغات اومر ، البرابه الشرقیه ، علمون ، معالیه ادومیم ، راس العامود ، تلبیوت الشرقیه ، رامات راحیل ، جفعات هاآربع ، هارحومه ، جیلو ، جانی بیطار ، جفعات هامتوس .

بدین ترتیب طبق آماری که گزارش ویژه بنیاد صلح خاورمیانه ارائه داده است ، تعداد جمعیت یهودیان شرق بیت المقدس در سال 2000 بالغ بر 170400 نفر شده است .

مآخذ :

  1. جعفری ، ولید ( تهیه و تحقیق ) : المستعمرات الاستیطانیة فی الارضی المحنله 1991 - 1980 ، مؤسسه الدراسات الفلسطینیة ، بیروت 1992 .
  2. مجله الدراسات الفلسطینیة ، نشاطات اسرائیل الاستیطانیة خلال سنة 1991 ، شماره 9 ، زمستان 1992 .