حولون ( شهر - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۵


[[ پرونده : | ج 2 ، ص 295 ]]

یک شهر صهیونیستی است که نام آن از واژه عربی ( حول ) به معنی رمل ( ماسه ) گرفته شده است و دلیل آن به خاطر قرار گرفتن این شهر روی تپه های ماسه ای است . گروههای صهیونیستی در سال 1925 در منطقه حولون سکونت گزیدند . آنان در ابتدای امر ، خانه های کوچک و محقری در قسمتی از زمینهای اطراف شهر عربی یافا بنا کردند . سپس کنسرسیوم شرکتهای صهیونیستی این حومه را در سالهای 1934 - 1940 گسترش داده و خانه های بسیاری بر بالای تپه های ماسه ای ساختند . این خانه های نوساز ، به دلیل ارزان بودن مال الأجاره آن در مقایسه با خانه های شهر همجوار آن ( تل آویو ) ، توانست کارگران را به سوی خود جلب کند . این شهرک به طور قابل توجهی گسترش یافت و در سال 1940 دارای پنج خیابان بود و جمعیت آن به 1800 نفر رسید که اغلبشان کارگر بودند . در همان سال ، انجمن ملی در حولون تشکیل شد که امور مربوط به شهر را اداره می کرد .

این شهرک در سالهای 1941 - 1948 همچنان گسترش یافت و شاهد هجوم تعداد زیادی از مهاجران صهیونیستی جهت سکونت در آن بود . و همزمان با آن ، تعدادی از طرحهای صنعتی در زمینهای ارزان ، قیمت آن ایجاد شد و جمعیت آن در سال 1948 به حدود 7000 نفر رسید . در اطراف حولون ، چندین کوی و برزن جدید ایجاد شد تا اینکه در سال 1950 به صورت یک شهر درآمد که دارای انجمن شهرداری بود . این شهر صنعتی و حومه های آن به دلیل نزدیکی به تل آویو که تنها 4 کلم از آن فاصله دارد ، به آنمتصل شد و به تدریج به آن پیوند خورد . تل آویو به منزله شهر مادر برای حولون است . زیرا که تل آویو برای مردم حولون ، دستیابی برای شغلهای گوناگون را فراهم می کند . درعین حال مرکز مالی ، بازرگانی ، بازاریابی ، آموزشی ، بهداشتی و رفاهی حولون به شمار می رود . حولون از موقعیت خود در منطقه تل آویو استفاده کرده و این امر به پیشرفت و ترقی آن کمک کرده است . حولون در امتداد راه آهن و بزرگراه منتهی به بیت المقدس قرار دارد و به راههای اسفالته منتهی به ( تل آویو ) و ( بت یم ) و ( ریشون لتسیون ) متصل می شود . درعین حال با بندرگاههای یافا - تل آویو و اسدود که بدان نزدیک هستند ، در ارتباط است .

گرچه اهمیت موقعیت حولون بسیار است . اما ارزش زمینهای آن بسیار کم است . زیرا که این زمینها ، ماسه ای بوده و اثراتی منفی بر خدمات شهری به جای گذاشته و آن را به خدمات صنعتی و خانه سازی محدود کرده است . ارزان بودن زمینهای حولون به ایجاد طرحهای صنعتی و خانه سازی کمک کرده است . طرح کلی شهر ، مستطیل است و رشد عمرانی در ناحیه جنوب آن به چشم می خورد و مساحت منطقه ای که تابع شهرداری حولون است ، در سال 1950 به 19500 جریب رسید .

اقتصاد حولون متکی به صنایع است که در منطقه ویژه ای به مساحت 2500 جریب متمرکز بوده وشامل طرحهای صنعتی کوچک ، متوسط و بزرگ است . حولون به منزله مهمترین و بزرگترین مراکز صنعتی در سرزمینهای اشغالی است . زیرا در کارخانه های آن تقریبا 1500 کارگر مشغول به کار هستند و در آن 180 کارخانه و مجتمع صنعتی و 350 کارگاه وجود دارد . مهمترین صنایع آن عبارت از نساجی ، معادن ، چوب ، مواد شیمیائی ، لوازم الکتریکی ، مواد غذائی ، مبلمان منزل و چرم سازی است . در شهر حولون یک مرکز بازرگانی وجود دارد که شامل 130 مغازه می باشد . همچنین تعداد زیادی مدرسه در سطوح مختلف و نیز انستیتوی تکنولوژی و چند مرکز فرهنگی در شهر قرار گرفته است . درعین حال ، یک شهرک تفریحی توریستی در دروازه شهر حولون ایجاد شده است .

مردم حولون ترکیب چندگانه ای از مهاجران صهیونیستی هستند که به تیره های مختلف تقسیم می شوند . جمعیت آن از سال 1948 به بعد به طور چمشگیری رشد داشته و در سال 1961 به 49000 نفر و در سال 1967 به 74000 نفر و در سال 1973 به 106700 نفر رسید .

مآخذ :

  1. صایغ ، انیس : بلدانیة فلسطین المحتلة ( 1948 - 1967 ) بیروت 1986 .
  2. دفتر مرکزی آمار اسرائیل : ( نشرة المواقع و السکان رقم 41 ) به زبان عبری .
  3. نقشه فلسطین : به مقیاس 000,1001 تابلوی یافا - تل آویو .