کمال عدوان ( عملیات - )

از دانشنامه فلسطین


از بزرگترین عملیات ویژه ای است که مقاومت فلسطین در داخل فلسطین اشغالی آن را انجام داد . در ساعت 40 : 6 دقیقه بعدازظهر شنبه 11/3/1978 گروه دیر یاسین که متشکل از 13 چریک - - که بین آنها یک دختر نیز بود - - از جنبش آزادی بخش ملی فلسطین بود انجام عملیات شهید کمال عدوان در منطقه ساحلی میان دو شهر حیفا و تل آویو را شروع نمود .

این عملیات با پیام ذیل آغاز شد " با ایمان به اینکه راه اساسی برای مقابله با تمامی توطئه ها برعلیه ملت و نابودی تمامی کوششهای پی درپی فقط بر روی پیشروی انقلابی و نبرد مسلحانه برعلیه اشغالگری صهیونیستی ، متمرکز است و به عنوان پشتیبانی از مبارزه ملت مقاوم فلسطین در سرزمینهای اشغالی و به عنوان وفای به قربانیان و خونهای ریخته شده شهدای مان دست به این عملیات زدیم .

چریکها توسط دو قایق به ساحل فلسطین در منطقه مستعمره صهیونیست نشین معجان میخائیل که در فاصله 25 کیلومتری جنوب حیفا واقع شده ، پیاده شدند . هنگامی که به جاده اصلی و بین المللی رسیدند یک ماشین را متوقف و در اختیار گرفتند و آن را به سوی تل آویو راندند . در راه یک اتوبوس را متوقف و همراه با سرنشینان آن ، آن منتقل شدند . بعد از مدت کمی اتوبوس دیگری را توقیف کرده و سرنشینان آن را که تعدادشان بالغ بر 63 نفر می شد به سرنشینان اتوبوس اولی اضافه کرده و آنها را به عنوان گروگان در اختیار گرفتند و به سوی تل آویو رهسپار شدند .

حکومت اسرائیل تعداد زیادی نیرو از ارتش اسرائیل و پلیس و نگهبانان مرزی برای مقابله با چریکهایی که توانسته بودند دو کامیون را همراه با سربازان داخل آن را - در هنگام تلاش نیروهای اسرائیلی برای حمله به آنها - نابود کرده و به راه خویش ادامه دهند ، را گردآوری کرد . به دنبال آن نیروهای اسرائیلی از هلیکوپتر استفاده کرده و تمام

منطقه را زیر آتش گرفتند .

چریکها نتوانستند پست ایست و بازرسی دوم را که نیروهای اسرائیلی در جاده بین المللی ایجاد کرده بودند پس از کشتن و مجروح کردن افراد و منهدم کردن کامیون اسرائیل پشت سر گذارند .

هنگامی که این اتوبوس به تل آویو نزدیک شد . به نیروهای اسرائلی دستور داده شد به هر قیمت این اتوبوس را متوقف کنند . پس تعدادی ماشین در عرض خیابان گذاشته شد و نیروهای اسرائیلی در دو طرف جاده در منطقه هرتسلیا در نزدیکی باشگاهی نام کانتری کلوب ، متمرکز شدند . ولی اتوبوس در ایجاد رخنه در این مانع سوم که نیروهای اسرائیلی برای دشوار کردن پیشروی چریکها ایجاد کرده بودند ، گشتند . هنگامی که سربازان اسرائیلی به سوی چرخهای اتوبوس شلیک کردند ، این کار موجب توقف اتوبوس گردید . به دنبال آن چریکها از اتوبوس پیاده شده و در منطقه پراکنده گردیدند و نبرد سختی میان آنها و نیروهای اسرائیلی که با نیروهای تازه نفسی که از تل آویو به منطقه آمده بودند تقویت شده بودند ، درگرفت .

نتیجه این درگیری ، شهادت یازده چریک و اسارت دو نفر بود که مجروح شده بودند اتوبوس و گروگانان داخلش با آتش نیروهای اسرائیلی منفجر شد که منجر به کشته و زخمی شدن تمامی اشخاص داخل اتوبوس گردید . یک سخنگوی اسرائیل به قتل 37 اسرائیلی و مجروح شدن 82 نفر و قتل یک پلیس و مجروح شدن 9 نفر دیگر اعتراف کرد . ولی به تعداد کشته و مجروحان سربازان اسرائیلی اشاره ای ننمود .

عملیات شهید کمال عدوان باعث ایجاد تکانی شدید در جامعه اسرائیلی شد به طوری که سابقه نداشت و باعث ایجاد رعب و وحشت در شهروندان اسرائیل در تمامی نقاط فلسطین برای مدت دو روز کامل ، شد .

زمامداران اسرائیلی برای اولین بار بعد از ایجاد دولت صهیونیستی در سرزمین فلسطین اعلام منع رفت و آمد برای مدت دو روز در منطقه ای وسیع که از شهر تل آویو تا ناتانیا در شمال امتداد می یافت و سیصد هزار سکنه را شامل می شد ، نمودند . مدارس و کارخانجات دراین منطقه تعطیل شدند . حرکت قطارها و ماشینها بین حیفا و تل آویو و داخل تل آویو و حومه آن و ناتانیا و هرتسلیا و رامات هاشرون و شهرکهای نزدیک آن متوقف شد .

نیروهای اسرائیلی بزرگترین عملیات تفتیش را که فرمانده منطقه میانه بر آن نظارت داشت و به مدت بیشتر از دو روز طول کشید ، انجام دادند و در آن عملیات 5700 نفر از مردان پلیس و نگهبانان مرزی شرکت داشتند . پلیس تل آویو ، حمایت از 1200 مؤسسه آموزشی و 99 هتل و پنج بیمارستان را برعهده گرفت و دهها مانع بر سر راه ، ایجاد نمود .

فرماندهی اسرائیل ، باشگاه کانتری کلوب را به عنوان مقری برای توجیه عملیاتی که در آن از هلیکوپتر استفاده نموده بود انتخاب کرد .

واحدهای نگهبانی ساحل اسرائیل شروع به عملیات تفتیش دقیقی در طول ساحل فلسطین شمالی و میانه ، نمودند . نیروهای اسرائیلی عبور از کرانه غربی به داخل فلسطین اشغالی 1948 را ممنوع اعلام نموده و پل های رود اردن را بستند و دهها نفر از اهالی عرب را در مناطق ساحلی دستگیر کردند تا از آنان بازجویی به عمل آورند .

مأخذ :

  1. شوون فلسطینیه ، شماره 77 ، نیسان 1978 ، بیروت .