نقشبندیه ( گوشه - )
گوشه نقشبندیه یا " ازبکیه " یا " نجاریه " در شمال غربی حرم در محله " الواد " نزدیک باب الغوانمه واقع است . بنای آن به قرن هشتم هجری/چهاردهم میلادی بازمی گردد و احتمالا بانی آن شیخ محمد بهأالدین نقشبند نجاری ، مؤسس طریقه نقشبندیه است و شاید یکی از پیروان و مریدان وی به منظور حمایت از غریبان و اطعام فقرا از مسلمانان بخاری و جاو و ترکستان ، اقدام به ساختن آن نموده است .
سپس عثمان بخاری معروف به " صوفی " در سال 1205 ه/1616 م آن را بازسازی نمود و تعدادی اتاق بدان افزود . در سال 1144 ه . /1731 م . شیخ حسن بن محمد ازبکی متولی نظارت آن بود لذا گوشه به وی منسوب شد . او نیز چنان که از کتیبه روی دیوار گوشه دانسته می شود ، تعدادی اتاق دیگر به آن افزود که عده ای از شیوخ در آن دفن شده اند .
این گوشه دارای گذرگاه تنگ و روبازی است که از شمال به جنوب امتداد می یابد و اتاقهای شرقی و غربی بر آن مشرف است . نمازخانه واقع در سمت راست داخل
نسبت به مدخل شمالی نیز بر آن مشرف است . محراب نمازخانه که اتاقی است ساده طاق نمایی است در دیوار جنوبی . متولی این گوشه در زمان عارف العارف ، شیخ یعقوب فرزند شیخ رشید بخاری بود . وضعیت کلی این بنا متوسط است .
مآخذ :
- نجم ، رائف یوسف : کنوزالقدس ، مؤسسة آل البیت ، چاپ اول ، 1983 .
- ناصری طاهری ، عبدا... : بیت المقدس شهر پیامبران ، انتشارات سروش ، تهران 1367 .
- العارف ، عارف : المفصل تاریخ القدس ، دارالاندلس ، بیت المقدس ، 1380 ه . ق .