شارانسکی ، ناتان

از دانشنامه فلسطین


در سال 1948 در اوکراین به دنیا آمد . در سال 1986 به اسرائیل مهاجرت نمود . تحصیلاتش را در رشته ریاضیات در مرکز تکنولوژی و فیزیک مسکو به انجامرسانید و در پی برگزاری کنفرانس هلسینکی گروه مشورتی مسکو - - هلسینکی را پایه گذاری نمود . وی در سال 1977 به اتهام جاسوسی و کمک به عملیات خصمانه در شوروی و ترویج مداوم اندیشه های صهیونیستی توسط دستگاه امنیتی این کشور دستگیر و برای مدت 9 سال به زندان محکوم شد .

در سال 1989 پس از آزادی از زندان و در حالی که از تابعیت شوروی محروم شده بود مدال آزادی و آزادگی را از دستان رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا رونالد ریگان دریافت نمود .

شارانسکی مدتی پس از مهاجرت به اسرائیل حزبی را به نام " اسرائیل بعلیا " پایه گذاری نمود و رهبری آن را نیز بر عهده گرفت . او در سال 1996 از سوی همین حزب که به حزب یهودیان روسی تبار یا مهاجرین روس مشهور شده است به کنیست چهاردهم راه یافت . سپس در کابینه بنیامین نتانیاهو تصدی وزارت صنعت و تجارت را عهده دار شد .

وی در سال 1999 و در جریان کنیست پانزدهم نیز ضمن عضویت در کنیست از سوی حزب متبوعش به وزارت کشور کابینه باراک منصوب شد . لیکن در تاریخ 11 ژولای 2000 به دلیل پاره ای از اختلافات با نخست وزیر بر سر چگونگی و میزان اعطای امتیازات به طرف فلسطینی استعفا نمود و از کابینه ائتلافی باراک خارج شد .

از دیگر مناصب وی می توان به سخنگویی جنبش یهودیان در مسکو ، ریاست اسبق مجمع صهیونیسم در روسیه ، ویراستاری نشریه جروزالم پست و عضویت در هیأت مدیره " Peace Watch " اشاره کرد .

شارانسکی کتابی را تحت عنوان " ترس نه زشتی " تألیف نموده و سلسله مقالاتی را نیز در نشریات اسرائیلی به ویژه جروزالم پست به رشته تحریر درآورده است .

الف - پیشینه و فعالیت سیاسی :

شارانسکی تنها دو سال پس از ورود به اسرائیل ( 1988 ) به عنوان رئیس سازمان " تریبون صهیونیست " ( Zionist forum ) انتخاب شد . سازمان تریبون صهیونیست در واقع سازمان پوشش دهنده به فعالیتهای یهودیان اتحاد جماهیر شوروی بود که تلاش می کرد ، زمینه های تسهیل مهاجرت یهودیان این کشور را فراهم نماید . این سازمان این کشور را فراهم نماید .

این سازمان پس از گذشت 11 سال از آزادی شارانسکی ( 1997 - 1986 ) موفق گردید 700 هزار یهودی ساکن در جمهوری های شوروی سابق را در اراضی اشغالی اسکان دهد . شارانسکی همچنین در سال 1995 حزب " یسرایل بعلیا " را تأسیس نمود که هدف از تشکیل آن ساماندهی به وضعیت فرهنگی ، سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی مهاجرین بود .

این حزب موفق شد تنها یک سال پس از آغاز فعالیت خود هفت کرسی در پارلمان اسرائیل به دست آورد . متعاقب پیروزی حزب در انتخابات پارلمانی ، ناتان شارانسکی وارد کنست اسرائیل شد و از طریق ائتلاف با حزب اکثریت به عنوان وزیر صنعت و بازرگانی انتخاب شد .

وی به مدت سه سال در این منصب خدمت کرد و در نهایت در ژولای 1999 به عنوان وزیر کشور معرفی شد . پس از استعفای نامبرده از این سمت در ژولای 2000 وی در خلال سالهای 2001 تا 2003 به عنوان وزیر ساختمان و مسکن و همچنین معاون نخست وزیر فعالیت نمود .

از فوریه 2003 تا می ماه 2005 یعنی پیش از زمان تقدیم استعفای خود به دلیل مخالفت با طرح عقب نشینی غزه نیز تصدی وزارت امور بیت المقدس و دیاسپورا را برعهده داشت .

وی همچنین در دوره تصدی خود بر وزارتخانه های مختلف اسرائیل همزمان ریاست انجمن هماهنگ کننده مبارزه با آنتی سمیتیسم را برعهده داشت . این سازمان در سال 2002 از سوی رژیم صهیونیستی و با همکاری سازمانهای مختلف یهودی جهان همچون انجمن ضد افترا و سایمون ویزنتال به بهانه مقابله با آنتی سمیتیسم تشکیل شد .

شارانسکی عضو هیأت مدیره سازمان " پیس واچ " ( Peace watch ) نیز می باشد . این سازمان مدعی است از طریق ارائه آموزشهای لازم زمینه های دستیابی به صلح را فراهم می نماید .

ب - دیدگاهها و مواضع :

دیدگاههای ناتان شارانسکی به عنوان یک نویسنده متأثر از اندیشه های نئومحافظه کاران و نظرات وی به عنوان یک صهیونیست تحت تأثیر افراطی ترین گروههای صهیونیستی قرار دارد . در اینجا ضمن تفکیک این دو نوع دیدگاه ، آرای شارانسکی ارزیابی می شود .

1 - دیدگاههای کلی :

از شارانسکی به عنوان فردی یاد شده که آراء و اندیشه های افراطی وی پیرامون دموکراسی سازی در جهان بر دیدگاههای محافظه کارانه جرج بوش رئیس جمهور ایالات متحده تأثیرگذار بوده است . برای نمونه شارانسکی در کتاب خود با عنوان " موردی برای دموکراسی " ( The case for Democracy ) که انعکاس دهنده آرای وی می باشد ، از ضرورت اخلاقی مبارزه با شرارتها سخن گفته که نتیجه آن در برخورد با نازیسم و کمونیسم مشخص گردید و " این ضرورت همچنان در برخورد با تروریسم احساس می شود " .

وی همچنین با به کارگیری واژه شرور از یک جهان دوقطبی یاد می کند که در آن کشورها به دو گروه موافقین مبارزه با شرارت و مخالفین آن تقسیم می شوند و دولتهای دموکراتیک تحت رهبری ایالات متحده نقش جدی و محوری در بسط و گسترش آزادی در جهان برعهده دارند .

شارانسکی همچنین ضمن دفاع از دموکراسی می نویسد : " همه حقوق و آزادی ها از دموکراسی نشأت می گیرد و در صورتی که دموکراسی به هر نحو حاکم شود همه جوامع رشد و رقی کرده و ملتها مورد احترام قرار می گیرند ، لیکن فقدان دموکراسی باعث ایجاد فاجعه ای غیرقابل پیش بینی است . "

2 - دیدگاههای صهیونیستی :

دیدگاههای صهیونیستی شارانسکی که از آن به عنوان " دیدگاههای جدید صهیونیستی " یاد می شود مبتنی بر این اصل است که " هرگونه اعطای امتیاز به طرف فلسطینی باید مبتنی بر تغییر و تحول در رفتار و گفتار فلسطینیان باشد " . بنابراین پیش شرط هرگونه حرکتی که در نهایت به اعطای امتیاز به طرف فلسطینی بینجامد این است که " فلسطینیان صرف نظر از توقف تحریک به خشونت ، مبتنی بر اصلاح دیدگاه افراطی علیه یهودیان از به کارگیری ادبیاتی که بیانگر نفی مشروعیت اسرائیل و صهیونیسم است خودداری کنند .

به این تعبیر می توان ایده های صهیونیستی شارانسکی را مبتنی بر سه اصل معرفی نمود .

  1. نفی هرگونه امتیاز به طرف فلسطینی اعم از کمک مالی و مادی یا حتی قبول مشروعیت فلسطینیان مادام که آنان از تطبیق رفتار خود با معیارهای دموکراسی اجتناب ورزند .
  2. به کارگیری متدهای شبیه طرح مارشال برای تقویت دموکراسی برای فلسطینیان در صورتی که نسبت به استمرار الگوهای دموکراتیک پایبند باشند .
  3. استمرار برخورد شدید با فلسطینیان همانند مدل رویارویی ریگان با اتحاد جماهیر شوروی ( تا زمان تسلیم در برابر اسرائیل ) .

به همین دلیل نیز شارانسکی ضمن مخالفت با طرح عقب نشینی شارون ( مبتنی بر اصل اول دیدگاه خود ) در مقاله با عنوان " عقب نشینی از نوارغزه به معنای جایزه به تروریست و تشویق به خونریزی " نوشت : " طرح تخلیه کامل شهرکهای یهودی نشین از کسانی که علی رغم شلیک کاتیوشا همچنان با عشق ورزی نسبت به آن مایل به ادامه زندگی در آن هستند ، تنها به معنای اعطای جایزه به تروریستهاست و هیچ کدام از مشکلات اسرائیل اعم از انزوای بین المللی و برخورد با تروریسم را حل نمی کند...

ما با این اقدام به سازمانهای تروریستی فرصت داده ایم که با استفاده از موقعیت و ظرفیت نوارغزه از آنبرای رسیدن به سایر آمال و آرزوهای خود استفاده کنند . در حالی که تجربه ایالات متحده در عراق نشان داد از طریق حضور یک قدرت هژمون که وظیفه آن مقابله با تروریسم است ، می توان به سرکوب آن نایل آمد . اما ما به جای استفاده از این تجربه برخلاف آن عمل می کنیم و نوارغزه را در اختیار تروریستها قرار می دهیم .

3 - دیدگاه شارانسکی در قبال ایران :

ناتان شارانسکی در کتاب اخیر خود " موردی برای دموکراسی " از ایران به عنوان یکی از " جوامع مخوف " نام برده است و با استناد به پیروزی آمریکا در جنگ سرد به این نتیجه رسیده است که جهان آزاد با اتخاذ سیاست صحیح در قبال جوامع مخوف ، می تواند بدون هدر دادن حتی یک گلوله یا قربانی کردن یک سرباز بر آنها غلبه نماید .

زیرا این گونه جوامع به جهان آزاد هم به عنوان دشمن و هم به عنوان دوست نیاز دارند ؛ در غیر این صورت نمی توانند دوام بیاورند ، زیرا آنها صددرصد به منابع مالی ، مشروعیت و تکنولوژی جهان آزاد وابسته اند ، هرچند همزمان در مقابله با آن قرار گرفته اند . جهان آزاد نیز هنوز آمادگی اتخاذ سیاست شفافی در قبال آنها را ندارد .

به عقیده شارانسکی ، اگر با طرح مسأله حقوق بشر نسبت به این گونه جوامع - - از جمله ایران - - برخورد شود ، شکست این حکومتها حتمی و قطعی خواهد بود . شارانسکی معتقد است پیروزی بر ایران امروز ، بسیار آسان خواهد بود ؛ زیرا ملت ایران همگی دوگانه اندیش شده اند و به جای آرمانهای اسلامی و انقلابی به سمت سکولاریسم گام برمی دارد .

" شارانسکی ناتان " ( Natan Sharansky ) رئیس حزب اسرائیل بعالیا و وزیر صنعت و بازرگانی در دولت نتانیاهو بود . نام اصلی او ، آناتولی است اما نام عبری بر خود نهاد . وی در اوکراین به دنیا آمد و در کالج فیزیک راهبردی در مسکو ، به تحصیل ریاضیات و کامپیوتر پرداخت . در سال 1973 درخواست روادید مهاجرت به اسرائیل را کرد .

شارانسکی در یک تلاش تبلیغاتی گسترده ، خواهان احقاق حق یهودیان شوروی در مهاجرت به اسرائیل شد و حلقه پیوندی میان یهودیان اتحاد شوروی بود که از مهاجرت و نیز از دریافت مطبوعات غربی محروم بودند . در سال 1976 ، روزنامه " ایزستیا " ، وی را به همکاری با دستگاه اطلاعات آمریکا متهم کرد و سپس به اتهام خیانت و جاسوسی دستگیر و به سیزده سال زندان محکوم شد .

وی در 11 فوریه سال 1986 آزاد شد و همان روز ، کشورش را ترک و به اسرائیل مهاجرت کرد و در آنجا اعلام نمود که به پیکار خود در جهت احقاق حق یهودیان شوروی برای مهاجرت ، ادامه خواهد داد .

شارانسکی بر این باور است که یهودیان اتحاد شوروی به طور کامل در جامعه خود ، آمیخته شده اند و در حال اضمحلال هستند . بنابراین فراخوانی او برای اعطای حق مهاجرت به یهودیان ، برای رهایی آنها نیست ، بلکه برای خدمت به منافع کشور صهیونیستی است .

با این حال ، با آغاز مهاجرت جدید از شوروی در دهه نود ، شارانسکی از این آمیختگی مهاجران استفاده نمود و عنوان کرد که آنها یک توده انسانی مستقل و دارای منافع خاص خود هستند و برای همین سرانجام ، یک حزب سیاسی ، مهاجران روسی تشکیل داد ( همزمان با آن یک حزب مغربی و یک حزب از یهودیان فلاشا تشکیل شد ) که از آرمانهای صهیونیسم فراتر می رود تا نمایانگر منافع مهاجران روسی باشد که تنها به منافع خاص خود ، پایبند هستند .

مآخذ :

  1. المسیری ، عبدالوهاب : دایره المعارف یهود ، یهودیت و صهیونیسم ، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تاریخ خاورمیانه ، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین ، جلد هفتم ، چاپ اول ، 1383
  2. بولتن رویداد و گزارش ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی علمی ندا ، ضمیمه ویژه شماره 58
  3. بولتن رویداد و گزارش صهیونیسم ، 12/4/1384 ، شماره 76
  4. www. jewish virtuallibrary.org/jsource/biography/sharanskyhtm.
  5. www. pbs.org/newshour/bb/middle-east/july-dec 97/sharansky-7-22.html.
  6. www. knesset.gov.il/mk/eng/mk-eng/mk- eng.asp? mk-individual-id-t=127.
  7. www. reseauvoltarive.net/article 6357.
  8. www. washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A5556-2004 Nov 22.
  9. www. pricegrabber.com/search-fullingobk. php/isbn=1586482610.
  10. www. cdn-friends-icei.ca/isreport/sharonsky.
  11. www. aish.com/jewishissues/middleeast/disengagement-from-genu...
  12. www. international.ucla.edu/article.asp? parentid=17697.