سازمان کنفرانس اسلامی ( مواضع - نسبت به انتفاضه فلسطین )

از دانشنامه فلسطین


به دنبال تشکیل اسرائیل در سرزمین اشغالی فلسطین تعدادی از کشورهای اسلامی آسیایی در کنار کشورهای عربی قرار گرفته و اشغال فلسطین توسط رژیم صهیونیستی را محکوم کردند و تصمیم گرفتند کمکهای مادی و معنوی خود را به مردم فلسطین گسترش دهند .

پس از برگزاری کنفرانس اسلامی این کمکها گسترش یافت و در دهه 1960 تعدادی از کشورهای اسلامی خواستار برگزاری کنفرانسی در باندوک ( یکی از شهرهای اندونزی ) شدند . به این ترتیب کنفرانس اسلامی آفریقایی - آسیایی بین 6 و 14/3/1965 تشکیل شد و هیأتهایی از 33 کشور از دو قاره آفریقا و آسیا و همچنین هیأتهای سازمانهای اسلامی مختلف و یک هیأت فلسطینی در آن حاضر شدند .

شرکت کنندگان در کنفرانس به مسأله فلسطین پرداختند و درباره این مشکل قطعنامه ای صادر کردند که متن آن عبارت است از :

" کنفرانس اسلامی آفریقایی - آسیایی معتقد است که مسأله فلسطین تنها مسأله اعراب نیست ، بلکه مسأله تمامی دنیای اسلام است و در حقیقت این مسأله سایر انسانها نیز می باشد . بنابراین کنفرانس مقرر می دارد که :

  1. هیچ کشور اسلامی جایز نیست چیزی را به نام " دولت اسرائیل " به رسمیت بشناسد . دولتهای اسلامی که آن را به رسمیت شناخته اند باید فورا شناسایی خود را پس بگیرند .
  2. بر دولتهای اسلامی و مسلمانان است که هرساله در 15ماه مه برعلیه برپایی دولت اسرائیل که ساخته امپریالیسم و استعمار است اعتراض نمایند . "

اما این درخواستها به مرور زمان در جریان سیاستهای بعضی از سران کشورهای اسلامی اصالت اولیه خود را از دست داد و فقط به مناسبتهای مختلف ، که رژیم صهیونیستی دست به اقدامات تجاوزکارانه و وحشیانه علیه مردم مسلمانان فلسطین می زد ، به دعوت بعضی از رؤسا وپادشاهان کشورهای اسلامی ، این کنفرانس تشکیل می شد و قطعنامه های صادره از آن نیز صرفا جنبه تبلیغاتی و صوری به خود گرفت ، بدون اینکه کوچکترین تصمیم عملی برای جلوگیری از اقدامات رژیم صهیونیستی و کمک به مردم فلسطین اتخاذ شود .

پس از شروع انتفاضه فلسطین و سرکوب فلسطینیان توسط رژیم صهیونیستی ، سازمان کنفرانس اسلامی همانند دیگر کشورهای اسلامی در یک اقدام هماهنگ با اکثریت اعضای خود شروع به اتخاذ یک سری موضع گیری سیاسی علیه اسرائیل غاصب نمود که در آنها ادامه اشغال سرزمینهای فلسطین و سرکوب فلسطینیان توسط نیروهای صهیونیستی را محکوم و از قیام مردم فلسطین حمایت نمود .

این کنفرانس در طی انتفاضه چند ساله فلسطین حسب اوضاع و شرایط سیاسی منطقه و اوضاع سیاسی حاکم بر کشورهای عضو کنفرانس اسلامی دست به یک سری اقدامات سیاسی در حمایت از قیام مردم مظلوم فلسطین می زد که گه گاهی این اقدامات شدت می یافت و بعضا نیز به صدور یک قطعنامه سیاسی اکتفا می شد .

مهمترین مواضعی که کنفرانس اسلامی نسبت به انتفاضه فلسطین اتخاذ کرد در مجمع وزرای خارجه کشورهای اسلامی عضو کنفرانس اسلامی در سال 1370 در داکا بود . در این کنفرانس وزرای خارجه کشورهای اسلامی ، اسرائیل را به دلیل ادامه اشغال سرزمینهای اشغال شده فلسطین از جمله قدس شریف ، بلندیهای جولان و اراضی اشغالی در سال 1967 به شدت محکوم کرد و از این رژیم خواست برای برقراری ثبات و صلح در منطقه ، هرچه سریعتر به اجرای قوانین بین المللی گردن نهد .

در پایان نشست کمیته سیاسی سازمان کنفرانس اسلامی ، پیش نویس قطعنامه ای به تصویب رسید که در آن اسرائیل را به دلیل سیاستهای سرکوبگرانه علیه مردم مناطق اشغالی محکوم کرده و از سازمانهای بین المللی خواسته است تا در بازداشتن اسرائیل از این اقدامات که مانع صلح و ثبات در منطقه است تلاش کنند .

وزرای خارجه کشورهای اسلامی همچنین بر " به حق بودن مبارزه مردم فلسطین برای بازپس گیری سرزمینهایشان و نیز دستیابی به حقوق حقه خود برای تعیین سرنوشت و تشکیل یک کشور فلسطینی در سرزمین خود که قدس شریف پایتخت آن است " تأکید کردند .

پیش نویس قطعنامه مصوبه کمیته سیاسی سازمان کنفرانس اسلامی ، از سازمان ملل و سازمانهای تخصصی وابسته به آن و نیز تمام دولتها خواست تا رهبران اسرائیل را وادار به احترام به مواد کنوانسیون چهارم ژنو 1949 نمایند و به تجاوزات این رژیم علیه ساکنین مناطق اشغال شده پایان دهد .

سیاستهای رژیم صهیونیستی در ساخت شهرکهای یهودی نشین ، مهاجرت یهودیان به مناطق اشغالی ، تشدید اخراج فلسطینیان از زمینهای خود ، تخریب خانه هایشان ، توهین به مقدسات اسلامی و اماکن مقدسه ، اعمال غیرانسانی چون به کارگیری زور ، تروریسم ، شکنجه ، فشار و بمباران مناطق غیرنظامی و نقض حاکمیت ملی مناطق اشغالی ، از جمله مصوبات کمیته سیاسی سازمان کنفرانس اسلامی بود .

پیش نویس قطعنامه پایانی کنفرانس اسلامی ، از سازمان ملل و سایر سازمانها خواست که اسرائیل را وادار به اجرای قطعنامه های شورای امنیت به ویژه قطعنامه 425 سال 1987 نماید که در آن خروج فوری و بدون قید و شرط نیروهای اسرائیلی از سرزمینهای اشغالی خواسته شده است بدون اینکه تصمیمی عملی برای جلوگیری از اقدامات سرکوبگرانه رژیم صهیونیستی علیه فلسطین انتفاضه اتخاذ کند همچنین از کشورهای عضو کنفرانس اسلامی خواست تا با حمایت و تقویت انتفاضه کمکهای مالی و سیاسی خود را به این قیام بیشتر کند .

مآخذ :

  1. اخبار خبرگزاری جمهوری اسلامی ، مورخ 11/9/70
  2. الموسوعة الفلسطینیة : " منظمة المؤتمر الاسلامی " ، جلد چهارم ، 1984 .