دبکه

از دانشنامه فلسطین


گونه ای از رقصهای فولکوریک مردمی فلسطین است که ویره مردان بوده و زنان کمتر در آن شرکت دارند . دبکه رقصاصیلی است که در شمال کشور نشأت گرفت و سپس به جنوب انتقال یافت . این رقص مخصوص جوانان است و نه پیران زیرا نیازمند نیرو و نشاط می باشد . جوانان در دبکه به صورت حلقه ناپیوسته ای می رقصند که آن را به شخصی به نام " لویح " رهبری می کند . " لویح " و رقص فرد ماهر و خوش اندامی است که از روی عادت دستمالی را تکان می دهد . حلقه رقص 6 تا 15 نفر را در بر می گیرد .

یکی از مشهورترین انواع این رقص ، دبکه شمالی است که

[[ پرونده : | ج 2 ، ص 397 ]]

با تکنوازی آغاز شده و ضمن آن شخصی که به او " قویل " می گویند آواز می خواند حرکت پای شرکت کنندگان در رقص همانند حرکت تنظیم پا در ارتش صورت می گیرد ، هنگامی که " قویل " از خواندن باز می ایستد ، " لویح " به تنهائی رقص را آغاز می کند . زمانی که رهبر گروه رقص مشاهده نماید که حرکت پاها موزون گردیده در این هنگام می گوید : " لویح " و بدین سان شرکت کنندگان در رقص پای راست را با آرامی به عقب و جلو حرکت می دهند و پس از چند ثانیه " لویح " فریاد می زدند : " اطلع " در این هنگام شرکت کنندگان و تیم اصلی را آغاز می کنند . از دیگر انواع دبکه می توان دبکه غزاله را نام برد که ویژگی آن در ضربات سه گانه و محکمی می باشد که به وسیله پای راست صورت می گیرد .

همچنین دبکه خلیلی که سریع می باشد .

مردم در مراسم و شادمانیهای ملی - خانوادگی دبکه را برپا می دارند ، ختنه سوران ، بازگشت مسافران ، آزادی زندانیان ، همچنین در مراسم مردمی و میهنی دبکه نیز به اجرا در می آید . در چنین مراسمی دبکه نوعی نمایش است که به منظور نشان دادن عظمت شخصیت میهنی اجرا می گردد .

مآخذ :

  1. شموط ، اسماعیل : مجله شؤون فلسطینیة ، العدد 79 .
  2. سرحان ، نمر : أغانینا الشعبیة فی الضفة الغربیه ، عمان 1968 .
  3. Granquist, H : Marriage Granquist, Conditions II.1931.