خالدی ، احمد سامح ( 1896 - 1951 )

از دانشنامه فلسطین


وی یک مربی فلسطینی است ، در شهر بیت المقدس به دنیا آمد ، در مدرسه مذهبی آمریکائیان علوم را آموخت و در مدرسه مطران در بیت المقدس ( یا مدرسه جرج مقدس ) آن را دنبال کرد ، سپس تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشکده داروسازی دانشگاه آمریکایی بیروت در سال 1917 به پایان رسانید و موفق به دریافت مدرک استادی در رشته علوم شد .

در ارتش عثمانی در اواخر جنگ جهانی اول خدمت کرد ، پس از پایان جنگ و ورود نیروهای انگلیسی به فلسطین بازگشت ، و بر اثر آن از حرفه داروسازی کناره گیری کرد .

در سال 1920 به عنوان بازرس اداره معارف استانهای یافا و غزه منصوب شد ، و در رشته آموزش و پرورش درجه استادی دریافت کرد . سپس معاون مدیرکل گردید . در سال 1925 پس از دکتر خلیل طوطح سرپرستی تربیت معلم بیت المقدس را به عهده گرفت و نام " دانشکده عربی " را بر آن نهاد . تعداد زیادی از جوانان از این دانشکده فارغ التحصیل شدند که در فلسطین تدریس می کردند .

خالدی توجه زیادی به فرزندان شهدا کرد ، به طوری که انجمن عمومی یتیمان عرب را تشکیل داد و ریاست آن را نیز به عهده گرفت . این انجمن شخصیتهایی در برداشت مانند : دکتر یوسف هیکل ، رجایی الحسینی ، شفیق منصور ، میشل اپیکاریوس ، شبلی الجمل ، احمد طوقان ، احمد خلیفه ، احمد القاسم و نصوح بیضون .

همچنین خالدی یک دانشسرا در " دیر عمرو " بیت المقدس برای فرزندان شهدا تأسیس کرد .

پس از اعلان برپایی رژیم صهیونیستی در مه 1948 ، فلسطین را به سوی لبنان ترک کرد ، و فعالیت خود را صرف یاری رساندن به پناهندگان فلسطینی و آموزش آنها کرد .

خالدی در ییلاق بیت مری در لبنان درگذشت . وی نقش بزرگی در جهت غنی ساختن کتابخانه های عربی از آثار زیاد خویش داشت . از جمله این آثار :

  1. اصول آموزش - در دو جلد که - جلد اول در سال 1933 و جلد دوم در سال 1935 چاپ گردید .
  2. روش آموزش در دوره عثمانی .
  3. اهل علم بین مصرو فلسطین ( 1946 ) .
  4. روان حکومت و تقسیمات کشوری در فلسطین ( از عهد راشدین تا قرن چهاردهم هجری )
  5. اعراب و تمدن جدید ( 9511 )
  6. اهل علم و اندیشه در شهرهای فلسطین ( 1968 )
  7. تاریخ دانشسراهای اسلامی - در هشت جلد - این کتاب تکامل فرهنگی دانشسراهای اعراب و مسلمانان را در بر می گیرد .
  8. تاریخ بیت المقدس .

خالدی همچنین چند کتاب خطی را منتشر کرد از جمله : 1 - فضائل بیت المقدس " نوشته واسطی " .

  1. " الاعلام فی فضائل الشام " نوشته منینی - شرح حال صحابه و تابعینی که منسوب به شام هستند و یا در آنجا اقامت داشته و یا شهید شده اند را به این کتاب اضافه نمود . این کتاب در سال 1946 چاپ شد .

مأخذ :

  1. عودات ، یعقوب : من أعلام الفکر و الادب فی فلسطین ، عمان 1976 .