حسینی ، احمد عارف ( 1870 - 1916 )

از دانشنامه فلسطین


یکی از شهدایی است که توسط جمال پاشا اعدام شد . وی در غزه چشم به جهان گشود . شیخ دانشمند حنفی حسینی ، مفتی غزه ، پدر وی بود احمد عارف نزد پدرش درس خواند ، محرم اسرارش شد و یکی از مبارزان صاحب نام گشت . انگشت نما بودند ، دولت عثمانی ، فرمانبرداری وی از حکومت و نیز فرمانبرداری برادرش ( ابی فهمی ) شیخ دانشمند و فرزند وی احمد عارف را مورد شک و تردید قرار داد لذا آنان را دستگیر کرد و تصمیم گرفت تا آنان را به قونیه واقع در آناتولی تبعید کند . شیخ احمد عارف هنگامی که مقام مفتی غزه را به دست آورد 33 ساله بود . وی به عنوان مفتی آن دیار انتخاب شد و ریاست کمیته معارف را به عهده گرفت و به عنوان عضو شورای اداری آنجا برگزیده گردید ، سپس به عنوان نماینده ( فرستاده ) غزه به همراه نمایندگان قدس و یافا انتخاب شد . وی به عضویت حزب آزادی و ائتلاف عثمانی درآمد که با حزب اتحاد و ترقی که معروف به تمایلات ترکی بود به مخالفت برخاست ( نک : مبارزات فلسطین در دوره عثمانی 1908 - 1917 ) .

هنگامی که جنگ جهانی اول شعله ور گردید او به سرزمین خود بازگشت و به عضویت شورای عمومی قدس درآمد اماچیزی نگذشت که مقامات ترک ، بار دیگر حکم تبعید او به آناتولی را صادر کردند . در این موقع وی برای چند روز مهلت خواست و اندیشید که چگونه خود را نجات دهد لذا به بهانه خداحافظی از رؤای قبیله وحیدات که عموزاده هایش بودند به همراه پسرش که افسر ارتش عثمانی بود و خدمتکار خود آنجا را ترک نمودند لکن مقامات ( ترک ) آنان را متهم کردند که قصد پیوستن به قیام عربی به رهبری حسین ابن علی شریف مکه را داشتند .

لذا آنان را تعقیب نموده و پس از دستگیری روانه شورای نظامی - عرفی کردند . این شورا پسر را به 5 سال و پدر را به 12 سال حبس محکوم ساخت ، اماپس از انحلال شورای عرفی جمال پاشا فرمانده لشکر چهارم ، شورای دیگری را به جای آن تعیین نمود و حکم اعدام شیخ عارف و خدمتکارش به وسیله دار و تیرباران فرزند شیخ را - چون افسر بوده و از ارتش گریخته بود ، به شورا ابلاغ کرد حکم اعدام مفتی و خدمتکارش و نیز گلوله باران فرزند وی ، همزمان در اواخر سال 1916 در میدان باب العمود واقع در قدس به اجرا درآمد . در این هنگام مفتی 48 سال داشت و پسرش 26 ساله بود .

احمد عارف حسینی از نظر وسعت سطح علم ، شجاعت ، بلاغت ، قوه استدلال ، باز بودن اندیشه و آزاداندیشی مشهور بود .

مأخذ :

  1. جندی ، ادهم : شهداء الحرب العالمیه .