بیدس ، یوسف ( 1912 - 1968 )

از دانشنامه فلسطین


در شهر بیت‌المقدس به دنیا آمد و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در آنجا گذراند . وی در زمینه‌ی صرافی با پدرش کار می‌کرد . پس از جنگ 1948 به بیروت منتقل شد و در آنجا یک دفتر صرافی در بازار تجارتی دایر کرد . سپس بلافاصله با کمک گروهی از فلسطینیان و لبنانیان یک شرکت تجارتی تأسیس کردکه در سال 1951 به بانک انترا تبدیل شد .

با رشد توسعه‌ی منطقه‌ی عربی و رونق بازار پول بیروت ، بانک انترا گسترش یافت و در اندک زمان ، از لحاظ ارزش سپرده‌ها و مقدار وامهایش به یک مرکز صادرات مبدل شد . این بانک در سرمایه گذاری و تدارک تعدادی از پروژه هایش حیاتی اقتصاد لبنان در زمینه‌های ترابری هوایی ، شبکه مخابرات ، تعمیرات و پروژه‌های توریستی شرکت فعالی داشت . همچنین برخی از شهرکهای مسکونی واقع در اطراف شهر بیروت را ساخته و گسترش داد . سپس قسمتی از سپرده هایش را در پروژه‌های مختلف کشورهای خارجی در اروپا و آمریکا به کار گرفت و در بسیاری از کشورهای عربی و خارجی شعبه‌هایی افتتاح کرد . یوسف بیدس در این دوران طلایی ریاست شورای مدیریت و مدیرت کل بانک را به عهده داشت ، مغز متفکر بانک انترا و دستورات مهم را او صادر می‌کرد . در میانه‌ی دهه‌ی شصت بازار دلار در اروپا رونق گرفت و چون سود بیشتری نصیب وجود خارجی می‌گرداند ، بسیاری از سپرده‌های شهروندان لبنانی و عرب را به خود جذب کرد .

در نتیجه به قسمتی از سپرده‌های بانک انترا که در سال 1966 به حدود 400 میلیون لیره‌ی لبنانی بالغ می‌شد ، زیان رساند . عوامل غیر اقتصادی و غیر مالی دیگری وجود داشت که به ورشکستگی بانک در آن زمان انجامید .

هنگامی که قسمت زیادی از سپرده‌های بانک در موجودی‌های غیر مالی مانند شرکت‌ها و کارخانجات و کارخانه‌ی کشتی سازی به کار رفته بود ، بانک در بحران شدید مالی قرار گرفت که در نهایت به شتاب زدگی ناگهانی و بیشمار صاحبان سپرده‌ها برای دریافت سپرده هایشان منجر شد و این امر ، به متوقف شدن فعالیت بانک و پرداخت سپرده‌ها و بالاخره تعطیل شدن آن در روز 15/10/1966 انجامید .

یوسف بیدس در نتیجه‌ی این بحران بیروت را ترک کرد و به برزیل و سپس به اروپا رفت به طوری که تا زمان مرگ ، در سوئیس ماندگار شد و به یک بیماری سخت مبتلا گشت . با وجود گذشت سالیان زیاد از تعطیل شدن بانک انترا ، مؤسسه‌هایی که به وسیله‌ی این بانکه و همچنین توسط " شرکت بهره برداری انترا " راه اندازی شدند ، هنوز شاهد بنیان اقتصادی که یوسف بیدس ایجاد کننده آن بود می‌باشند .

مآخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة : یوسف بیدس ، ج4 ، چاپ اول ، سال 1984 .