اعراب و فلسطین

از دانشنامه فلسطین


به دنبال نبرد یرموک در سال 636 م سپاه اسلام بخش وسیعی از فلسطین را فتح کرد . پاتریاک ( اسقف بزرگ ) " حفرونیوس " مقام مذهبی قدس ، کلید بیت المقدس را به عمر بن خطاب خلیفۀ مسلمین تقدیم کرد . دو سال بعد معاویه بن ابی سفیان بقیۀ بخش‌های فلسطین را فتح کرد . به این ترتیب در سال 640 م مسلمانان بر همۀ بخش‌های فلسطین و سرزمین شام مسلط شدند .

در دورۀ اسلامی ، فلسطین شاهد رشد و شکوفایی چشمگیری بود . در آنجا مدرسه‌های علمی و دینی بنا شد و دانشمندان و اندیشمندان و رهبران و فرماندهان بزرگی به منصۀ ظهور رسیدند .

می‌توان از فرمانده سوری موسی بن نصیر فاتح اندلس ، کاتب معروف عبدالحمید ، کاتب وزیر مروان بن محمد خلیفۀ اموی و خالد بن یزید دانشمند ، ملک شرف الدین ایوبی که با صلیبیها به مبارزه پرداخت و امام شافعی را نام برد .

مأخذ :

  1. کیالی ، عبدالوهاب : موسوعة السیاسة ، المؤسسة العربیة للدراسات و النشر ، چاپ دوم ، 1990

موقعی که به اینجا رسیدند ، شهردار بیت المقدس به اطلاع من رساند که این اقدام به منظور اعتراض علیه احتمال واگذاری فلسطین به یکی از سه مذهب موجود ، بدون در نظر گرفتن تعداد پیروان آن مذهب ، صورت گرفته است... " ( سند شماره 3385/371 اداره اسناد ملی انگلیس )

در دنبال این گزارش ، اظهار نظر " ژنرال کلیتون " نیز وجود داشت ، که در قسمتی از آن نوشته بود :

"... اگر بناست برنامه‌های صهیونیسم بدون ایجاد اصطکاک با دیگر جوامع فلسطین به اجرا در آید ، حتماً لازم است این اقدامات با حزم و احتیاط و کاردانی بیشتر صورت پذیرد . و به ویژه در این راه باید از اعمال افراطی صهیونیست‌های ناشکیبا و تندرو حتماً جلوگیری شود... " ( همان سند ) .

در تاریخ 4 دسامبر 1918 ، یکی از کارشناسان وزارت خارجه انگلیس به نام " جرج کیدستون " پس از مطالعه این گزارشها ، چنین اظهار کرد :

"... . به تصور من ، همین تظاهرات مخالفت آمیز مسلمانان و مسیحیان فلسطینی علیه یهودیان ، خود می‌تواند بهترین دلیل بر اثبات نظر ژنرال " آلن بی " باشد ، که او معتقد است فعلاً بایستی صدور هر گونه اعلامیه دیگری از سوی وزارت خارجه درباره صهیونیستها به تعویق بیفتد ، تا آنکه ابتدا مقدمات امر از نظر پایه ریزی حکومت آینده فلسطین کاملاً فراهم شود... . " ( همان سند ) .

مأخذ :

  1. بذرهای توطئه ، گزیده اسناد محرمانه وزارت خارجه انگلیس ، ترجمه دکتر حسین ابوترابیان ، انتشارات اطلاعات ، 1366 .
  2. الموسوعة الفلسطینیة ، جلد اول ، 1984 .