آثار تاریخی ( هیأت علمی در امور - )
اقدامات مخرب اسرائیل در آثار فرهنگی عرب ( اسلامی و مسیحی ) در اراضی اشغالی پس از 1967 ، واکنش شدید اعراب را برانگیخت . اگرچه بیتالمقدس در فرهنگ بشر جایگاه خاصی دارد و ارزشهای معنوی و تاریخی آنان آن بر کسی پوشیده نیست ، اما تجاوزات اسرائیل به ارزشهای فرهنگی این شهر ، از حساسیت بیشتری برخوردار بود . برای مطرح ساختن این مسأله در افکار عمومی عرب و جهان ، جامعۀ عرب ، یک طرح تبلیغاتی را تدارک دید .
بهعنوان بخشی از این طرح ، نهمین کنفرانس ناظران امور فلسطینیان ( 1971 ) به جامعۀ عرب پیشنهاد کرد که هیأت علمی در امور آثار تاریخی بیتالمقدس ، تعیین شود . این هیأت میبایست موضوع حفریات اسرائیل . در منطقه را بررسی کند و بطلان ادعاهای صهیونیستها را در زمینۀ استناد به آثار تاریخی به ثبوت برساند و به ادعاهای پوچ اسرائیل در مورد حق تاریخی آن در فلسطین پاسخ گوید . جامعۀ عرب ، در پنجاه و ششمین دور جلسات خود ( 11 - 18/9/1971 ) با این پیشنهاد موافقت و هیأتی را تعیین کرد . بعد آن را " هیأت علمی امور آثار تاریخی بیتالمقدس " نامید . اساسنامۀ این هیأت در 22/12/1971 منتشر شد و یک کمک سالانه به آن اختصاص یافت که در سال اول ( 1972/1973 ) بالغ بر پنجهزار لیرۀ مصری بود . نیز قرار شد که دبیرخانۀ جامعۀ عرب ، یک کمک مالی عاجل برای آغاز به کار هیأت ، تأمین کند .
سپس دامنۀ هدفهای این هیأت وسیعتر و شامل موضوعاتی شد از قبیل بررسی علمی تاریخ و آثار شهر بیتالمقدس ، به کار گرفتن تمامی وسایل قانونی در راه حفظ هویت عربی این شهر و آثار مدنی و دینی و علمی آن که جزء لاتیجزای فرهنگ بشری است ، استقصای همۀ نوشتهها دربارۀ این شهر و گردآوری و بررسی آن و مقابله با تبلیغات خلاف واقع و نشر پژوهشها و کتابهایی پیرامون میراث فرهنگی بیتالمقدس و معرفی آن به زبانهای عربی و خارجی و انتشار یک نشریۀ ادواری دربارۀ اخبار این شهر .
در این راه ، این هیأت با دشواریهایی چون کمبود هزینه و برگذاری نامنظم جلسهها روبهرو شد و فعالیتهای آن به تهیۀ برخی تحقیقات و نشر آنها با همکاری انستیتوی پژوهشها و مطالعات عرب ، محدود گشت . از جملۀاین تحقیقات کشاف البلدان الفلسطینیة ]راهنمنای شهرهای فلسطین[ ( 1973 ) از دکتر اسحاق موسی حسینی و یک کتابشناسی جامع بیتالمقدس ( 1979 ) است .
مأخذ :
- اسناد دایرۀ سیاسی دبیرخانۀ جامعه عرب ، صورت جلسههای هیأت علمی امور آثار .