وزارت جذب و مهاجرت اسرائیل
الف - ساختار و ارکان اجرایی :
وزارت جذب و مهاجرت اسرائیل از 26 معاونت تشکیل شده که عبارتند از :
- دفتر مرکزی وزارت جذب و مهاجرت اسرائیل ( MOIA ) .
- معاونت استخدامی .
- معاونت امور انبار .
- معاونت جذب کارشناسان علمی .
- معاونت جذب مهاجرت .
- معاونت دانشجویی و امور دانشجویان .
- معاونت تحقیق و پژوهش .
- معاونت فرودگاه " بن گوربون " .
- معاونت انتشارات .
- معاونت اعطای تسهیلات اقتصادی - تجاری .
- معاونت بازگشت یهودیان مهاجر از اسرائیل .
- معاونت امور عمومی .
- معاونت اطلاعات مرکز .
- معاونت دریافت درخواست اقامت .
- معاونت سرپرستی شعبه های محلی .
- معاونت تحقیق و اعطای کمکهای مالی .
- معاونت جذب مهاجران اتیوپیایی .
- معاونت امور حقوقی .
- معاونت بودجه .
- معاونت امور مالی .
- معاونت امور مردمی .
- معاونت منابع انسانی .
- معاونت تربیتی .
- معاونت امنیتی .
- معاونت اطلاعات و سخنگوی وزارتخانه .
- معاونت اصلاح و بهسازی خدمات .
این وزارتخانه دارای 17 شعبه محلی است که در شهرهای مختلف فعالیت می کنند . با توجه به اینکه هدف اصلی MOIA تبیین سیاستهای مختلف اقتصادی ، سیاسی ، علمی ، فرهنگ ، اجتماعی و... برای جذب مهاجر از کشورهای دیگر است . این شعبه ها باعث جذب نیروی انسانی فعال و ارتقاء سطح کیفی و کمی خدمات در اسرائیل می شود . همچنین تقویت بنیه علمی و رونق بخشیدن به امور اقتصادی و بازرگانی نیز از جمله اهدافی است که دولت اسرائیل در قالب برنامه های وزارت مذکور آنها را دنبال می کند .
منابع دولتی معتقدند که این وزارتخانه از طریق تبیین سیاستهای ویژه و اعطای امتیازات پرسود به مهاجران بازرگان و تحصیلکرده ، نقش مهمی در جذب آنان داشته است . مهمترین ارکان اجرایی این وزارتخانه عبارتند از :
1 - دفتر مرکزی وزارتخانه جذب و مهاجرت :
Ministry Administration این بخش وظیفه نظارت بر عملکرد سایر معاونتها و هدایت سیاستهای وضع شده برای جذب مهاجر و تلاش در تقویت و افزایش بازده این راهکارها را برعهده دارد .
همچنین وظیفه برقراری ارتباط با سایر نهادها و وزارتخانه های اسرائیل که مسئولیتی در جذب مهاجر به این
کشور دارند مانند فرمانداری ها ، اداره امور عمومی ، وزارت دارایی و... برعهده این بخش قرار دارد .
2 - معاونت جذب مهاجر :
Community Absorption Department این معاونت مسئول سازماندهی امور نوین سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی برای شناسایی و جذب مهاجر بوده و به طراحی فعالیتهای فرهنگی نظیر برگزاری جلسات سخنرانی ، برپایی همایش و... مشغول است . این معاونت همچنین به راهنمایی مهاجرین برای یافتن کار و همکاری با سازمانهای دولتی و غیردولتی اسرائیلی می پردازد .
3 - معاونت جذب مهاجران تحصیلکرده :
Center for Absorption in Science این معاونت در راستای جذب نیروهای تحصیلکرده و اهل علم ، به شناسایی آنان مبادرت ورزیده و امتیازات ویژه ای را برای مهاجرت آنها به اسرائیل قائل می شود . طبق اعلام این معاونت ، اعطای تسهیلات مالی قابل توجه و واگذاری پست های معتبر کشور به مهاجرین تحصیلکرده ، از اقدامات ابتدایی این بخش بوده و چاپ و انتشار کتب ، مقالات و تحقیقات علمی آنها و شناساندن آنان به جامعه اسرائیل ، از دیگر وظایف معاونت جذب مهاجران تحصیلکرده به شمار می آید . این معاونت اهداف زیر را در برنامه های خود گنجانده است :
- تسهیل در مهاجرت تحصیلکردگان یا بازگشت اشخاص جلای وطن کرده ( مشترک با معاونت بازگشت یهودیان مهاجر از اسرائیل ) .
- کمک ، مشاوره و راهنمایی به تحصیلکردگان مهاجر برای یافتن مشاغل دلخواه .
- کمک به مراکز علمی و سازمانهای اقتصادی برای جذب مهاجران متخصص جهت ارتقاء تحقیق و توسعه در اسرائیل .
- همکاری و مشارکت در جهت تدوین سیاستهای جدید برای بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی مهاجران
تحصیلکرده .
4 - شورای امور جذب مهاجر :
Community Absorption شورای امور جذب مهاجر ، مسئول سازماندهی مهاجران در بخشهای فرهنگی ، اجتماعی ، سیاسی و... است . این مرکز با دیگر مراکز دست اندرکار جذب مهاجر مانند : فرمانداریها ، کمیته های محلی ، شوراها و سازمانهای مهاجرپذیر ، سازمانهای خیریه ، سازمان جنبش جوانان ، آژانس یهود و... در ارتباط بوده و از کمکهای آنها در جهت تحقق اهداف خود استفاده می کند .
5 - معاونت ارائه تسهیلات اقتصادی - - تجاری :
این معاونت از تجار و بازرگانان برای تأسیس مراکز " تجارت آزاد " حمایت کرده و تسهیلات و امتیازات زیادی به آنها اعطا می کند . بنابر اظهارات مسئولین وزارت مذکور ، این معاونت برنامه های زیادی برای تشویق بازرگانان و سرمایه گذاران در جهت مهاجرت به اسرائیل و توسعه اهداف تجاری و اقتصادی خود تدوین کرده است که از آن جمله می توان به اعطای وام های کلان و مدت دار با بهره کم ، اشاره کرد . اهداف این معاونت چنین عنوان شده است .
- کمک به دانشجویان و مراکز محلی برای ارتقاء سطح مهاجرت به اسرائیل در نواحی تجاری .
- ارتقای مزایای اقتصادی - - تجاری اسرائیل برای مهاجران .
- کمک به ایجاد روابط اقتصادی و تجارت نوین توسط مهاجران .
- بهبود روابط و مراودات تجاری اسرائیل با سایر ممالک .
6 - معاونت بازگشت یهودیان مهاجر از اسرائیل :
Returning Residents Department این معاونت وظیفه ترغیب به بازگشت اسرائیلی هایی که به کشورهای دیگر مهاجرت کرده اند را برعهده دارد . این
بخش با ایجاد امکانات رفاهی و اعطای تسهیلات معیشتی ، مهاجرین از اسرائیل را تشویق به بازگشت می کند . این بخش همچنین یهودیان ساکن کشورهای دیگر را " تبعیدشدگان از سرزمین خود " خوانده و راهکارهایی را نیز برای مهاجرت آنها به اسرائیل در برنامه خود قرار داده است .
7 - معاونت جذب مهاجران اتیوپی تبار :
unit for the Absorption of Immigrantsاین معاونت وظیفه ترویج و تشویق یهودیان
Ethiopianاتیوپی برای مهاجرت به اسرائیل را به عهده دارد . بنابه گزارش مسئولان اسرائیلی " وزارت جذب و مهاجرت اسرائیل " ، امکانات مناسبی برای مهاجران اتیوپی تبار در نظر گرفته است و از طریق سازمانهای یهودی آن کشور ، به تبلیغ و تشویق مهاجرت به اسرائیل مبادرت می ورزد .
این معاونت مدعی است که از طریق آژانس یهود ، هزینه سفر یهودیان اتیوپی تبار داوطلب مهاجرت به اسرائیل را پرداخت کرده و به محض ورود آنها به فرودگاه " بن گوریون " ، آنان را برای اقامت در " منازل موقت " راهنمایی کرده و تلاش می کند که این مهاجران پس از چند هفته در منازل مناسب تری ساکن شوند . همچنین سازماندهی برنامه های اجتماعی و فعالیت در امور جامعه ، تنظیم برنامه های آموزشی و پرداخت شهریه آموزشگاهها و... با همکاری این معاونت صورت می گیرد .
ب - برنامه ها و اقدامات جذب مهاجران :
" وزارت جذب و مهاجرت اسرائیل " در راستای تحقق اهداف خود برای جذب مهاجر ، فعالیتهای بسیاری داشته است . بنابر اظهارات مسئولین اسرائیلی ، این وزارتخانه دارای شبکه ای با بیش از 30 مرکز اطلاع رسانی برای مهاجرت به اسرائیل است که این مراکز وظیفه کمک ، راهنمایی و اعطای وام و سایر تسهیلات به تجار ، دانشجویان و دیگر داوطلبان مهاجرت به اسرائیل را برعهده دارند . در مراکز اطلاع رسانی ، تعدادی مترجم به زبانهای
انگلیسی و روسی نیز حضور دارند .
یکی دیگر از راههای اطلاع رسانی در زمینه خدمات دولت اسرائیل به مهاجران ، برگزاری تورهای مسافرتی است . وزارت جذب و مهاجرت اسرائیل ، تورهایی را برای دیدار از اسرائیل برگزار می کند و مسافران طی این سفرها ، با تسهیلاتی که دولت اسرائیل به مهاجران می دهد ، آشنا می شوند و پس از آن می توانند درخواست مهاجرت خود را توسط آژانس یهود یا دیگر سازمانهای وابسته به اسرائیل ، به اطلاع Moiaرسانده و پس از یک دوره کوتاه آموزشی به عنوان شهروند این رژیم ، در اسرائیل مقیم شوند .
مقامات این معاونت اظهار داشته اند که برای تحصیل مهاجرین بالای 17 سال در اسرائیل ، تسهیلات حمایتی در نظر گرفته شده است و به همه مهاجران تا مدت 18 ماه پس از ورود به اسرائیل حقوق پرداخت می شود . وزارت جذب و مهاجرت برای جلوگیری از ورود مهاجران غیرقانونی به اسرائیل ، اقدام به تحویل " گواهینامه مهاجرت " Immigrants Certificateبه مهاجران تازه وارد کرده است و تمامی مهاجرینی که خواهان استفاده از کمکهای دولتی اند ، ملزم به داشتن این گواهینامه خواهند بود .
از دیگر اقدامات این وزارتخانه ، تأسیس مرکز " ال پن " ( Ulpan ) برای آموزش زبان عبری است . این مرکز در اقصی نقاط اسرائیل ، شعبه دارد و در تمام سال ، کلاسهای آموزش زبان عبری آن دایر می باشند . دوره های فراگیری زبان عبری در این مرکز متفاوت است که فشرده ترین آن پنج روز در هفته و در مجموع بین 500 تا 540 ساعت ( حدود 10 هفته ) طول خواهد کشید .
در همین ارتباط وزارت مذکور اعلام کرده است مهاجرینی که جزء مشمول حمایتهای دولت باشند ، از پرداخت شهریه برای یادگیری زبان عبری به مدت دو سال معاف خواهند بود .
همچنین مقامات این وزارتخانه تصریح کرده اند که برای کاهش مشکلات مهاجرت به اسرائیل ، تسهیلات ویژه ای برای مهاجران و مشمولان استفاده از تسهیلات
دولتی در نظر گرفته شده اند و آنان تا دو سال می توانند از حقوق و مزایای شهروندی اسرائیل بهره مند شده و از پرداخت هزینه های معیشتی ، سکونتی ، آموزشی و... معاف خواهند بود .
مشمولین استفاده از تسهیلات دولتی عبارتند از :
- خانواده های غیریهودی و فاقد سابقه اسکان در اسرائیل .
- زنان حامله .
- اشخاصی که در آستانه سن بازنشستگی قرار دارند ( مردان 60 تا 65 سال - - زنان 55 تا 60 سال ) .
- افراد بیمار .
- معلولین و نابینایان .
MOLA برای حمایت مالی از تمامی مهاجران و فراهم کردن امکانات معیشتی مناسب ، دست به تأسیس صندوق حمایت مالی به نام " سبد جذب " Absorption Basketزده است . این صندوق از سوی حامیان وزارت جذب و مهاجرت اسرائیل حمایت شده و دولت ، مردم ، سازمانهای غیردولتی و... با کمکهای مالی خود این صندوق را در جهت فراهم آوردن امکانات مناسب یاری می دهند . از جمله تسهیلاتی که " سبد جذب " برای مهاجران تدارک دیده ، اجازه آپارتمان با لوازم داخلی ، تا پایان دوره فراگیری آموزش زبان عبری است .
از دیگر برنامه های وزارت جذب و مهاجرت اسرائیلی اقدام به چاپ و انتشار کتابچه ای است که اسامی مهاجران جدید و قدیم اسرائیل ، توریستها و مهاجران بازگردانده شده به اسرائیل در آن درج شده است . این کتابچه همچنین اطلاعات به روز شده ای را درباره شیوه ها و قوانین جذب مهاجر ، تنظیم کرده که در آن حقوق و مزایایی که دولت به مهاجران ارائه می دهد ، به انضمام راهنمای مهاجرت ، حمایتهای فرهنگی ، اجتماعی و... آمده است . این کتابچه ها در تیراژ بالا منتشر شده و در تمامی شعب و دفاتر وابسته به وزارت جذب و مهاجرت موجودند .
مآخذ :
- بولتن رویداد و گزارش اسرائیل ، 19/5/1384 ، شماره 25 .
- www. prc.org.uk/data/aspx/d2/332.asp
- www. Moia.gov.il/english./financial.htm
- www. Moia.il/english/about2.htm
- www. Moia.gov.il/leshachot/lishka-en-asp? Kodishka=104
- www. Moia.gov/il/english.community/community.htm
- www. Moia.gov.il/english/enterp/enterpl.htm
- www. Moia.gov.il/english/banners/israel.htm
- www. Moia.gov.il/english/enterp/enterp2.htm
- www. Moia.gov.il/english/firststeps/steps I.htm