سحج

از دانشنامه فلسطین


نوعی ضرب با موسیقی معینی است که همراه با آواز مردمی غالبا به شکل " حدا " ( که برای شترها خوانده می شود ) و با حلالی و مالی و سامر... نواخته می شود . در موارد زیادی سحج در ذهن مردمی با سامر اختلاط پیدا می کند . ولیکن شواهد نشان می دهد که سجح در شمال فلسطین و مرکز آن خوانده می شود . سحج جنوب فلسطین همان سامر و دحیه می باشد .

در سحج شمال حدا ( شاعر ملی ) مشاهده می گردد . به اضافه نجم رئیس سحجه که شاعر است . سحج در شمال فلسطین یک رقاصه ای از اقلیت غیرعربی که برمکیه و منزویه که غالبا با دایره زنگی ضرب زده شده و مردان را مدح می کند و به طرف آنها متمایل می گردند و پول جمع کند ، داخل می شود .

سحج در شبهایی که مسبوق به زفاف عروس و داماد می باشد ، اجرا می گردد و در آن بچه های روستاهای مجاور و خود همان روستا و مردانی که برای خواندن آواز و یا مشارکت در تفریحات قومی و ملی می آیند ، شرکت دارند .

سحج از نظر شکلی مثل یک قوس بزرگی از مردان که دستهایشان را در دست هم قرار داده اند و به شکل یک هلال ثابت می باشد .

سجح در روز زفاف عروسی ( عروس و داماد ) انجام می گیرد و به شکل قوس هلالی متحرک که در دور مرکب عروس و یا داماد می گردند ، تشکیل می شود . طول سحج به چند متر می رسد .

در سحج ، غناء آوازی از جانب شاعر ملی است که توسط سجح و آنهایی که در آن شرکت دارند ، برگردان و دوره خوانی می گردد و یک نوع تفریح ملی و قومی محسوب گردیده و در مراسم عروسی و ختنه کنان برگزار می شود .

مآخذ :

  1. سرحان ، نمر : موسوعة الفولکور الفلسطینی ، جلد 2 ، عمان 1977 .
  2. سرحان ، نمر : أغانینا الشعبیه فی الضعة الغریبه ، عمان 1967 .
  3. جوهریه عرنیطه ، سیری : الفنون الشعبیه فی فلسطین ، بیروت 1968 .
  4. Saarisalo : Songs of the Drazes.