جسیر ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی است که در 46 کیلومتری شمال شرقی غزه و در فاصله چهار کیلومتری شمالی ترین نقطه شمال شرقی فالوجه قرار دارد به همین دلیل در تمامی امور اداری ، بازرگانی و فرهنگی به فالوجه تکیه بسیار دارد .

جسیر یکی از توقفگاههای حجاج بود که میان دو پل که بر دره جراح ساخته شده قرار داشت و در آن هنگام به

[[ پرونده : | ج 2 ، ص 39 ]]

محطه الجسرین ( توقفگاه دو پل ) مشهور بود . این روستا 100 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بناهای آن در زمینی به مساحت 54 جریب از اراضی ممتد در شرق دره جراح ایجاد شده بود . بنای آن تقریبا به صورت طولی از جنوب شرقی به سوی شمال غربی امتداد داشته است . باغهای میوه از دو جهت شمال شرقی و جنوب شرقی روستا را در بر می گرفته است . اضافه بر آن ، آثار به جای مانده پلها ، آب انبارها و قناتهای قدیمی را باید برشمرد ، روستا دارای یک مسجد ، یک مدرسه ابتدایی پسرانه و یک چاه آب آشامیدنی به عمق 32 متر بود .

مساحت اراضی جسیر بالغ بر 361,12 جریب می گردید که 258 جریب آن به جاده ها و دره ها اختصاص داشت ، این روستا ازلحاظ کشت حبوبات و قالی بافی و قالیچه بافی مشهور بود .

جمعیت آن از 579 تن در سال 1922 به 1180 تن در سال 1945 افزایش یافت .

صهیونیستها در سال 1948 اهالی روستا را بیرون رانده و پس از ویران کردن آن ، تعدادی از کوچ نشنیهای خود از جمله زفدئیل ، منوحا و نیریانیم را بر اراضی آن ایجاد کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 1 ، ق 2 ، بیروت 1966 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو بیت جبرین .