ایرانی ، محمود سیف الدین ( 1914 1974 )

از دانشنامه فلسطین


در یافا متولد شد و آموزش ابتدایی و دبیرستانی خود را در دانشکده فریر در سال 1929 به پایان رسانید . انگلیسی و فرانسه را به خوبی می دانست

وی در نویسندگی نیز فعالیت داشت و مقالاتی را در روزنامه های فلسطینی نظیر الدفاع ، الجامعة الأسلامیة والفلسطین و همچنین در مجله های فلسطینی " الشباب " ، " اللهب " و " الرائد " و مجله های مصری " المقتطف " و " التقافه " و " السیاسة الأسبوعیة " و در دو مجله بیروتی " الطلیعه " و " الطریق " به چاپ رسانید .

در سال 1935 با همکاری عارف غرونی یک مجله هفتگی ادبی به نام " الفجر " به چاپ رسانید اما انتشار آن دوام زیادی نیافت .

در اوایل دهه چهل به اردن رفت و در آنجا به عنوان معلم و مدیر دبیرستان و نیز سرپرست آموزش ویژه در وزارت آموزش و پرورش و به عنوان ناظر و مشرف بر تحریر مجله " رسالة العلم " به فعالیت پرداخت . در سال 1971 هنگامی که بازنشسته شد به عنوان مشاور فرهنگی وزارت تبلیغات اردن و ناظر بر تحریر مجله افکار تعیین گردید .

محمود سیف الدین الأیرانی مقالات متعددی نیز نگاشت و در جنبش نقد ادبی و بعضی از تحقیقات ادبی در مورد تعدادی از سازمانهای فرهنگی ، در تفکر اروپایی سهم داشت . ولی شهرت وی به فعالیتش در زمینه داستان نویسی بر می گردد . چهار مجموعه داستانی او با عناوین " اول الشوط " ( نیمه اول ) که به واسطه آن آغاز هنر داستان نویسی او هویدا گردید ، در سال 1937 ، " مع الناس " ( بامردم ) در سال 1956 و نیز داستان " ما اقل الثمن " ( چه ارزان ! ) نمایانگر موهبت آشکار داستان سرایی نویسنده ، در سال 1962 و سرانجام ، " متی ینتهی الیل " ( کی شب به پایان می رسد ) در سال 1964 که مایه های هنری کارش را متجلی ساخت ، به چاپ رسید .

همچنین در سال 1969 مجموعه ای از داستانهای قصه پردازان جهانی با نام " داستانهایی از شرق و غرب " را که خود ترجمه کرده بود به چاپ رساند . وی در نمایشنامه نویسی نیز فعالیت داشته است . در سال 1972 مجموعه داستانی دیگری نیز به نام " اصابع فی الظلام " ( انگشتانی در تاریکی ) از وی منتشر شد ، به همین خاطر وی به عنوان پیشگام نویسندگان در نوشتن داستان کوتاه در کشورهای فلسطین و اردن شناخته شد ( نک - : داستان نویسی ) .

مآخذ :

  1. اسد ، ناصرالدین : الأتجاهات الأدبیه الحدیثه فی فلسطین و الاردن ، قاهره 1957 .
  2. یاغی ، هاشم : القصه القصیره فی فلسطین و الأردن ، قاهره 1966 .
  3. یاغی ، هاشم : حرکه النقد الأدبی الحدیث فی فلسطین ، قاهره 1973 .
  4. یاغی ، عبدالرحمن : حیاة الأدب الفلسطینی الحدیث ، بیروت 1968 .
  5. عودات ، یعقوب : من اعلام الفکر و الادب فی فلسطین ، عمان 1976 .