اتاقهای بازرگانی و صنعت و کشاورزی عرب ( اتحادیه - )

از دانشنامه فلسطین


در پی بالا گرفتن فعالیتهای فدائیان فلسطین پس از جنگ 1967 ، در کنفرانسهای اتحادیه ی اتاقهای بازرگانی و صنعت و کشاورزی عربی توصیه شد مالیاتهایی بر اعضای آن و همچنین بر معاملات انجام شده عوارضی به سود فعالیتهای فدائیان فلسطین وضع شود .

پس از جنگ 1973 اتحادیه یک دوره ی فوق العاده در تاریخ 22/1/1973 در بیروت منعقد کرد که در آن روشهای به کارگیری منافع و امکانات اقتصادی اعراب را در خدمت نبرد قومی عله ( اسراییل ) و دولتهای پشتیبان آن ، مورد بررسی قرار دارد . یکی از تصمیمات اتحادیه آن بود که به همه ی بازرگانان عرب توصیه شود با نگارش نامه هایی ، موضع کشورهای عربی را برای مرسسات و شرکتهایی که با آنها داد و ستد دارند روشن سازند . مواضعی بر این پایه که کشورهای غربی و به ویژه ایالات متحده آمریکا دشمنی با اعراب به حدی رسانده اند که منافع آنها را به خطر انداخته و در نتیجه ، بیم آن می رود که افزایش این خصومت ، این منافع را به کلی از میان بردارد . اتاق بازرگانی کویت ا لگوی این نامه را تهیه کرد و آن را در میان اعضا پخش نمود تا آنها را برای شرکتهای طرف معامله ی خود بفرستند . در قسمتهایی از آن نامه چنین گفته می شود " این نامه تنها نقطه نظر ما را منعکس نمی کند ، بلکه بیان کننده ی نظر همه ی اعضای جامعه ی اقتصادی جهان عرب است .

اتحادیه ی عمومی اتاقهای بازرگانی و صنعت و کشاورزی کشورهای عربی در نشست فوق العاده ی خود که در تاریخ 22 اکتبر 1973 برگزار شد ، از همه ی مؤسسات و شرکتهای عربی درخواست کرده است که این نامه را به مؤسسات آمریکایی طرف معامله ی خود ارسال کنند ، و اعلام دارند که روابط اقتصادی میان دو کشور به مرحله حساسی رسیده است و چنانچه ایالات متحده کمک به اسرائیل را ادامه دهد ممکن است این روابط به کلی قطع شود . "

یکی از برجسته ترین اقدامات اتحادیه در اجلاس اسکندریه به سال 1976 دعوت به تأسیس یک صندوق عربی برای تقویت مقاومت مردم در کرانه ی غربی و نوار غزه بود . فکر ایجاد چنین صندوقی از آنجا ناشی می شد که اوضاع اقتصادی و معیشتی اعراب مناطق اشغالی در نتیجه ی افزایش شدید بهای کالاهای اساسی مردم و کاهش قدرت خرید پولی در اسرائیل و افزایش نسبت بیکاران و در رأس اینها ، هجوم مهاجران یهودی به فلسطین و اسکان آنان در این سرزمین به منظور اخراج و آواره ساختن اهالی آن ، روز به روز بدتر می شد .

اجلاس اسکندریه بر آن بود که صندوق باید به هدفهای زیر تحقق بخشد :

  1. حل مشکل پیچیده ی اسکان اعراب سرزمینهای اشغال شده .
  2. اعطای کمکهای مادی به صاحبان درآمدهای محدود .
  3. به شکست کشاندن طرحهای اسرائیل به منظور اسکان دادن یهودیان در سرزمینهای اشغالی از راه افزایش امکانات مقاومت اقتصادی صاحبان زمینها به طوری که در نتیجه کمی درآمد ، ناگزیر به فروش زمینهای خود نشوند .
  4. کمک به توسعه ی اقتصادی بخشهای تولیدی در کرانه ی غربی و نوار غزه تا آنکه نیروهای عرب به جای آنکه در کارخانه ها و مؤسسات اسرائیلی مشغول به کار شوند ، در طرحهای محلی به کار گمارده شدند . این صندوق می تواند با شهرداریها و مؤسسه های خیریه و تعاونی و سایر مؤسسه های مردمی عام المنفعه معامله کند تضمین باز پرداخت وامهای واگذار شده اینگونه معاملات با وساطت دولت اردن انجام می شود . صندوق همچنین می تواند در طرحهای اساسی دیگری که اجرای آنها به عهده شهرداریهای سرزمینهای اشغالی است ، مانند ساختمان مدرسه ها و بیمارستانها و راهها شرکت کند .

در اجلاس دمشق که از تاریخ 14 تا 19 مه 1977 منعقد گشت ، سایر زمینه های فعالیت صندوق از سوی اعضای اتحادیه مشخص شد .

علاوه بر آنچه در بالا گفته شد ، اتحادیه نقش اصلی را در تحکیم و گسترش تحریم اقتصادی ( اسراییل ) ایفاء می کند . همچنین چندین پیشنهاد علیه قانون آمریکایی و مخالف با تحریم اعراب را از تصویب گذراند ، که از میان آنها موارد زیر حائز اهمیت است :

  1. محکوم کردن قطعنامه ی کمیته ی بانکها در سنای آمریکا که شرکتهای آمریکایی را از همکاری با شرکتهای عربی اجرا کننده ی مقررات تحریم اقتصادی اعراب علیه ( اسراییل ) منع می کرد .
  2. متوقف کردن واردات کالاها از آن دسته از شرکتهای آمریکایی که از پذیرفتن رهنمودهای دفتر تحریم ( اسراییل ) خودداری می کردند .
  3. توصیه به همه ی بازرگانان کشورهای عربی دایر بر ضرورت صدور یک قانون معامله به مثل ، که براساس آن بتوانند با تدابیری که به زیان آنها از سوی شرکتهای خارجی مخالف با تحریم اسرائیل توسط کشورهای عربی اتخاذ می شود ، مقابله کنند .
  4. لزوم تجهیز دفاتر تحریم اقتصادی اسرائیل با توانها علمی در زمینه های اقتصادی و حقوقی و همچنین با تجربیات عملی در زمینه های تبلیغ و کسب آگاهی از فعالیتهای مربوط به تحریم و نیز کشف تخلفاتی که روی می دهد و ضبط اسناد آن برای ارایه به مراجع قضایی .
  5. تأسیس دفاتر روابط عمومی تحریم اقتصادی در همه ی کشورهای رو به رشد و به ویژه کشورهای اسلامی ، و برانگیختن احساسات آنان در راستای عدم همکاری اقتصادی با اسراییل .
  6. دعوت تمام سازمانها و موسسه های جهانگردی و شرکتهای هواپیمایی عربی به تحریم همه ی مؤسسه های جهانگردی دنیا که با ( اسراییل ) همکاری می کنند ، و به خصوص شرکتهای هواپیمایی که پروازهایی به بیت المقدس انجام می دهند .