قسطنطین ( 285 - 337 )

از دانشنامه فلسطین


قسطنطین کبیر امپراتور رومی به دلیل سهم بزرگش در حل مشکلات داخلی و خارجی امپراتوری روم جایگاه ویژه ای را در تاریخ اشغال نموده است . او مسئولیت رویارویی با انقلاب داخلی و جنبشهای جدایی طلبی محلی و بحرانهای اقتصادی و درگیری بین فرهنگ بت پرستی قدیمی و دریافت مسیحیت و خطرات خارجی و در رأس آنها حمله های بربرهای ایران به بخشهای شرقی امپراتوری را به عهده داشت . اهمیتی که این امپراتور به شرق می داد و دریافتش از اهمیت مشرق او را بر آن داشت تا پایتختش را از رم به شهر جدیدی که بر خرابه های شهر قدیمی روم ساخته و به او نسبت داده شده و به اسم قسطنطنیه شناخته شد منتقل کند .

قسطنطین به مسیحیت توجه بسیاری داشته و تسامح و آسان بودن احکام دینی که به انتشار مسیحیت کمک کرد را

اثبات مستحکم نمود . این امپراتور همچنین به فلسطین به خاطر نقش آن در تاریخ اول مسیحیت اهمیت می داد . روایات تاریخی مسیحیت می گوید که مادر قسطنطین هیلانه قدیس بوده که در زمان قسطنطین از فلسطین دیدن کرده و به کشف " ادوات و ابزارهایی " که مسیحیان معتقدند برای به صلیب کشیدن حضرت مسیح ( ع ) به کار رفته است پرداخت . همچنین این روایات می گویند قسطنطین بر صلیب مقدس که با ارزشترین مقدسات نزد مسیحیان است دست یافته و همچنین او که تلاشش در بر پایی تعداد زیادی از کلیساها در اطراف و پیرامون کشورش شناخته شده و معروف است .

وی مشوق ساخت چند کلیسا در فلسطین گردیده و کلیسای ضریح مقدس را که با ارزش ترین کلیساها گردیده و علی رغم گذشت زمانهایی بر آن مکان مقدس اصلی تمام مسیحیان شده را در شهر بیت المقدس را محلی که مسیحیان اعتقاد دارند که مدفن حضرت مسیح ( ع ) می باشد بر پا نمود . او همچنین کلیسای صعود را بر روی کوه زیتون و کلیسای میلاد را در شهر بیت لحم بنا کرد .

به دلیل اهمیت کارهایی که قسطنطین کبیر انجام داد مورخان زمان او را آغاز تاریخ وسطی به شمار می آورند همچنان که برخی نیز بر این اعتقادند که نقطه آغاز برپایی دولت روم در دوره قسططین بوده است .

مآخذ :

  1. Downey G : The Late Romana Empire, New York 1969.
  2. French, R,M, The Eastern Orthodox Church, ondon 1951.