اسود ، محمد محمود ( 1943 - 1973 )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۱۳ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


مبارز فلسطینی ، یکی از رهبران بارز مقاومت فلسطین ، عضو دفتر سیاسی جبهۀ خلق برای آزادی فلسطین* و فرماندۀ نیروهای آن در نوار اشغالی غزه است . نام تشکیلاتی او " چه‌گوارای غزه " است . در حیفا* دیده به جهان گشود ، به همراه خانواده‌اش به نوار غزه پناه برد و تحصیلات ابتدایی و متوسطۀ خود را در آنجا به پایان رساند .

وی در جوانی به جنبش ناسیونالیستهای عرب پیوست و یکی از مبارزان اصلی شعب نوار غزه گردید و بعد از جنگ 1967* توسط رهبری جبهه ، با توجه به کفایت سیاسی و مدیریتش مأموریت سازماندهی هسته‌های جنبش را در غزه عهده‌دار گردید . هنگام تأسیس جبهۀ خلق برای آزادی فلسطین ، از بارزترین رهبران آن در نوار غزه به شمار می‌رفت و رژیم صهیونیستی متوجه فعالیتهای او شد . برای مدتی توسط نیروهای اشغالگربازداشت گردید . هنگامی که از حبس آزاد شد ، در سال 1969 به دستور رهبر جبهۀ ملی به چین اعزام گردید و آموزشهای نظامی را در این کشور به خوبی فراگرفت . سپس از طریق لبنان به نوار غزه مراجعت کرد و فرماندهی نیروهای جبهۀ خلق برای آزادی فلسطین را در آنجا عهده‌دار گردید . طی مدت کوتاهی موفق به تشکیل دهها هستۀ مسلحانه شد و هنگامی که نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی ، چریکها را شدیداً مورد تعقیب قرار می‌دادند ، محمد اسود را نیز شدیداً تحت نظر گرفتند ولی او موفق به فرار شد ، از انظار ناپدید گردید و فعالیتش را در کمال احتیاط دنبال کرد . گروههای تحت فرماندهی او ، دست به عملیات بیشماری زدند و اشغالگران را به هراس انداختند . از جمله عملیات آنان ، مورد هدف قرار دادن همکاران مقامات اشغالگر ، انهدام خطوط راه‌آهن ، انفجار برخی از کارخانه‌های اسرائیل و مورد هجوم قراردادن گشتیها و خودروها و سربازان دشمن و چندین عملیات مسلحانه علیه پایگاههای ارتش اسرائیل و پاکسازی همدستان آن می‌باشد .

چه‌گوارای غزه با شروع زندگی مخفی ، از چنگ دشمن و تعقیبهای دستگاه امنیتی آن جان سالم به در برد ولی بر حسب تصادف ، در ساعت 30/5 بامداد روز 8/3/1973 نیروهای اشغالگر ، به منزل دکتر راشد مسمار در محلۀ رمال غزه حمله‌ور شدند و طی عملیات بازرسی ، تونلی را که در داخل آن سه تن از چریکها مخفی شده بودند ، کشف کردند . سپس میان چریکها و سربازان صهیونیست در داخل ساختمان درگیری پیش آمد و چریکها به شهادت رسیدند . پس از آن ، براساس تحقیقاتی که دستگاه امنیتی رژیم صهیونیستی انجام داد معلوم شد که اینان ، محمد محمود مسلم اسود و دو تن از یاران او کامل العمصی ( 25 ساله ) و عبدالهادی حایک ( 35 ساله ) اعضای جبهۀ مذکور بودند .

با به شهادت رسیدن چه‌گوارای غزه ، ضربۀ جبران‌ناپذیری به عملیات چریکی فلسطین در نوار غزه به ویژه به فعالیتهای مسلحانۀ جبهۀ ملی وارد شد و جبهۀ خلق ، مبارزی ثابت‌قدم ، جنگجویی سازش‌ناپذیر و فرماندهی شجاع را از دست داد .

مآخذ :

  1. عبدالفتاح ، زیاد : غیفارا غزه : رمز عطاء القطاع المتدفق المتواصل ، شؤون فلسطینیه ، شماره 20 ، آوریل 1973 .
  2. عبدالفتاح ، زیاد : غزه ثورة دائمه ، همان .
  3. الیومیات الفلسطینیه : ج 17 ، مرکز الابحاث ، بیروت 1975 .
  4. کیالی ، عبدالوهاب : موسوعة السیاسة ، المؤسسة العربیه للدراسات والنشر ، جلد ششم ، چاپ اول ، بیروت 1990 .