میهن ملی یهودی

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۶ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


" میهن ملی یهودی " (Jewish National Home) اصطلاحاتی است که در تألیفات صهیونیستی و نیز یهودستیز کاربرد زیادی دارد و بدین معناست که وابستگی یهودیان نه به کشورهای خود بلکه به میهن ملی واحدی یعنی فلسطین است . فلسطین را با نام های " ارتس یسرائیل " یا " اسرائیل " یا " سرزمین موعود " یا " سرزمین مقدس " یا فقط " سرزمین " نیز می خوانند .

مفهوم دیگر " میهن ملی " آن است که کشورهای محل اقامت یهودیان ، تبعیدگاه یا کوچ گاه یا بابل ( با بار معنایی اسارت بابلی ) یا مصر ( با بار معنایی بازگشت و خروج ) است . اصطلاح " میهن ملی " وضعیت یهودیان در حالت پراکندگی و تشکیل دیاسپورا را هم نشان می دهد . یهودیان ، از زمان انهدام هیکل به دست تیتوس ، در این وضعیت پراکندگی هستند . این اصطلاح ، با وجود اعتراضات رهبران یهودیان انگلستان ، در اعلامیه " بالفور " هم آمده و از آن زمان ، مشروعیت سیاسی به دست آورده است .

اما اصطلاح " میهن ملی " توانایی تفسیری بالایی ندارد . زیرا بسیاری از وقایع تاریخی ، آن را تأیید نمی کنند . از جهت تاریخی ، ثابت شده است که پیش از انهدام هیکل تعداد یهودیان خارج از فلسطین بیش از تعداد آنان در داخل فلسطین بوده است ؛ و نیز ثابت شده است که بزرگترین مهاجرت ، در تاریخ گروههای یهودی ( که از اواخر قرن نوزدهم آغاز شد ) ، رو سوی ایالات متحده داشته است . اگر فلسطین میهن ملی یهودیان بود ، آنان بدانجا روی می کردند .

یهودیان مهاجر به ایالات متحده حدود 80 درصد از تمامی مهاجران یهودی هستند . حتی در گفتمان صهیونیستی ، دیگر از ایالات متحده به عنوان تبعیدگاه یاد نمی کنند ؛ بلکه آن را میهن ملی دیگری برای یهودیان و نیز " شهر طلایی " ( به یدیشی : گلدن مدینا ) که آرزوهای مادی مهاجران را عملی می کند ، می شمارند .

ما نیز نمی دانیم که آیا آمریکا ، برای یهودیان ، میهن ملی دوم است یا میهن ملی اول . در گفتمان سیاسی ، اصطلاح " میهن ملی " همواره به شکل مفرد به کار می رود ، زیرا شکل جمع معنایی ندارد . به هر حال ، یهودیان ایالات متحده این مسأله را چنین حل کرده اند که اسرائیل ( فلسطین ) را از میهن ملی به زادگاه و وطن اصلی سابق ، تبدیل کرده اند و ایالات متحده برای آنان میهن ملی کنونی است که عملاً در آن زندگی می کنند .

به این ترتیب ، " آمریکایی های یهودی " نیز مانند آمریکایی های عرب یا آمریکایی های ایرلندی ، آمریکایی های یهودی شدند . اما این بدان معناست که این اسطوره جدید ، اسطوره صهیونیسم را از میان برمی دارد ؛ زیرا زادگاه یعنی کشور اسرائیل ، کشوری می شود که یهودی از آن و نه به سوی آن ، مهاجرت می کند .

مأخذ :

  1. المسیری ، عبدالوهاب : دایره المعارف یهود ، یهودیت و صهیونیسم ، ترجمه مؤسسه مطالعات و پژوهشهای تاریخ خاورمیانه ، دبیرخانه کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین ، جلد ششم ، چاپ اول ، پاییز 1382 .