ماضی ، معین
سیاستمداری بود که در روستای أجزم از نواحی شهرستان حیفا به دنیا آمد . تحصیلات ابتدایی اش را در آنجا گذراند سپس به مدرسه رشیدیه در حیفا نقل مکان کرد تا تحصیلاتش را دنبال کند .
بعد از اعلان فرمان عثمانی در سال 1908 به دانشکده افسری در استانبول پیوست و به کلوپ ادبی منتسب شد . بعد از فارغ التحصیلی در سال 1912 از طرف حکومت مرکزی در شهرک کشمونه به فعالیت پرداخت . بعد از بازگشتش به فلسطین ریاست شهرداری عکا را به عهده گرفت . سپس قائم مقام ناحیه بانیاس گردید .
در فعالیتهای ملی مشارکت کرد و در بین اجتماع جوانان عرب به فعالیتهای سیاسی می پرداخت ، سپس او را دستگیر کرده و به دیوان نظامی در شهرک عالیه لبنان منتقل کردند . کار تبرئه او به خاطر عدم دلایل کافی بر ضد او ، پایان گرفت . بعد از آن به دمشق پناه برد و تا زمان ورود ارتش عربی در آنجا باقی ماند .
در زمان حضورش در دمشق جمعیت عربی فلسطین را تأسیس نمود و هنگام برگزاری کنفرانس کل سوری در ژوئن 1919 به عنوان نماینده شهر حیفا در آن ، عضو گردید . کنفرانس فلسطینی چهارم او را به عنوان عضوی در گروه نمایندگان اعزامی به لندن در سال 1921 انتخاب نمود .
هنگامی که تأسیس حزب استقلال عربی در فلسطین در سال 1931 اعلان شد معین الماضی یکی از رهبرانش بود و همراه گروه نمایندگان اعزامی فلسطین بود که سال 1937 به سعودی و عراق رفتند تا با مسؤین آن دو شهر در مورد قطع رابطه عرب فلسطین با کمیته سلطنتی انگلیس برای تحقق شرایط انقلاب 1936 بحث و گفتگو کنند .
بعد از تعقیبش توسط نیروهای بریتانیایی ، به دمشق پناه برد .
ولی نیروهای فرانسوی او را به لبنان تبعید کردند سپس او را به استانبول فرستادند و تا پایان جنگ جهانی دوم در آنجا باقی ماند .
سال 1946 به سوریه و از آنجا به فلسطین بازگشت فعالیتهای سیاسی خود را شروع کرد و رابط بین محمدامین الحسینی در قاهره و ملی گرایان در فلسطین بود .
در سال 1947 عضو هیأت عربی علیا گردید ولیکن
بلافاصله استعفا کرد . بعد از جنگ سال 1948 فلسطین به مقصد سوریه ترک نمود و تا زمان وفاتش در دمشق اقامت کرد .
مأخذ :
- العودات ، یعقوب : من أعلام الفکر و الادب فی فلسطین ، عمان 1976 .