کنفرانس صلح خاورمیانه و مذاکرات دوجانبه عربها و اسرائیل

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


اولین دور مذاکرات عربی - اسرائیلی ، در شهر مادرید ، پایتخت اسپانیا ، در 30 اکتبر 1991 و با حضور هیأتهایی از سوریه ، لبنان ، اسرائیل و هیأت مشترک اردنی فلسطینی آغاز شد ، در این دور از مذاکرات ، طرح صلح آمریکایی با شعار " زمین در برابر صلح " مطرح شد . این طرح ، نقطه عطف تلاشهای به اصطلاح صلح جویانه جرج بوش ، رئیس جمهور وقت آمریکا و وزیر خارجه اش جیمز بیکر بود . به این ترتیب ، دور جدید تحرکات سیاسی آمریکا به عنوان کنفرانس صلح خاورمیانه و مذاکرات دو جانبه اعراب و اسرائیل شروع شد .

در آغاز این دور از گفت وگوها ، هیأتهای آمریکایی و اسرائیلی از مذاکره کنندگان فلسطینی خواستند تا انتفاضه را محکوم کنند . حتی رژیم صهیونیستی شرط اعطای هرگونه امتیاز به فلسطینیان کرانه غربی و نوار غزه را خاموش کردن انتفاضه قرار داد . هر دور که مذاکرات به پایان می رسید ، آمریکا و اسرائیل با فشار بر فلسطینیان و عربهای شرکت کننده در مذاکرات سازش ، بیشتر بر نابودی انتفاضه و قربانی کردن مبارزه مردم فلسطین تأکید می کردند . در این باره ، موشه آرنز وزیر سابق جنگ رژیم صهیونیستی ، هرگونه پیشرفت در مذاکرات صلح را مشروط به توقف کامل عملیات انتفاضه فلسطینیان دانست و از نیروهای ارتش اسرائیل خواست تا قیام مردم مسلمان فلسطینی را به شدت سرکوب کنند .

در این مرحله ، پس از گذشت بیش از یازده دور گفت و گوی مستقیم عربها با رژیم صهیونیستی ، نه تنها جنایتهای رژیم اشغالگر قدس در پرده ی اغماض قرار گرفت و به طور کل نادیده گرفته شد ، بلکه نوک تیز پیکان حملات ، متوجه جنبش فراگیر اسلامی در منطقه و انتفاضه فلسطین شد . این مذاکرات ، از دور دوازدهم به واشنگتن منتقل شد و بدون اینکه پیشرفت چشمگیری داشته باشد و به نتیجه قطعی و روشنی دست یابد . در عمل به بن بست رسید .