حیاة ( روزنامه - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۵ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


یک روزنامه سیاسی است که در سال 1930 در بیت المقدس منتشر شد . سردبیری آن را به ترتیب عادل جبر ، خیرالدین زرکلی و اکرم زعیتر به عهده گرفتند . این روزنامه به بررسی مسائل سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی گوناگون در فلسطین می پرداخت و مخالفت با تحت الحمایگی بریتانیا و جنبش صهیونیسم شعار آن بود .

الحیاة ، بسیاری از مسائل سیاسی روز به ویژه مسأله استقلال ملی را مورد بحص قرارداده ، و دیدگاه خود را نسبت به مسأله استقلال چنین بیان کرد :

" ما می خواهیم استقلالمان از هر جهت ، روشن و آشکار باشد . و این استقلال در اعتراضها ، در رفتار ، در جشنها ، در اخلاق ، در لباسها ، در روزنامه ها و حتی در روابط صرفا شخصی ما روشن باشد " .

این روزنامه تمسک به افراد ، بدون در نظر گرفتن آرمانهای مطرح شده از سوی آنان را مورد نکوهش قرار داد و شعار " میهن بالاتر از افراد است " را مطرح کرد . همچنین جنبه ملی و میهن مسأله فلسطین را مورد تأکید قرار داد و اعلام داشت که " اولین شرط نبرد ، همانا برابری نیروها است " . این روزنامه همچنین خواهان تحقق وحدت عرب به عنوان تضمین کننده استقلال ملی فلسطین شد . زیرا بر این اعتقاد بود که موجودیتی ندارند مگر با وحدت .

روزنامه حیاة در جریان انتقاد از احزاب و تشکیلات سیاسی وقت فلسطین ، تشکیل یک حزب سیاسی به عنوان جانشین تشکیلات آن روز در سرزمین فلسطین را خواستار شد و بر لزوم دشمنی با تحت الحمایگی بریتانیا و دشمنی ( با هر فردی که با مقامهای استعماری رابطه دارد ) بیش از دشمنی با جنبش صهیونیسم ، تأکید کرد .

الحیاة بسیاری از مطالب خود را به بررسی مسأله زمین اختصاص داد و طرفداری مقامهای تحت الحمایگی بریتانیا از صهیونیستها و دادن تسهیلات به آنها در این زمنیه را ناشی نمود و از خواسته های کارگران و دهقانان طرفداری کرد و اعتصابهای آنان را مورد حمایت خود قرار داد .

روزنامه الحیاة ، از امروزی کردن زندگی اجتماعی فلسطینیان از طریق انتشار رمانهای ترجمه شده از زبان خارجی که بیشتر آنها اجتماعی بودند ، طرفداری کرد . همچنین به مسأله آزادی زنان پرداخت و صفحات خود را جهت تحقق و بررسی و ارائه راه حلهایی برای مشکل زنان جهت ایفای نقش طبیعی شان در جامعه ، اختصاص داد . روزنامه الحیاة آزادیهای دموکراتیک و زندانیان سیاسی که در زندانهای مقامات تحت الحمایگی به سر می بردند ، دفاع کرد و خواستار تحقیق در مورد شکنجه زندانیان به وسیله مقامهای بریتانیایی شد .

به دنبال موضع ضد بریتانیایی و ضد صهیونیستی روزنامه ، مقامهای بریتانیایی در تاریخ 3/9/1931 ، سردبیر روزنامه اکرم زعیتر را به پای میز محاکمه کشاندند و از او خواستند که یک ضمانت مالی به مبلغ 100 لیر برای مدت یکسال و نیز دو ضامن هر یک به مبلغ 50 لیر تقدیم کند . این امر باعث شد که روزنامه دچار کمبود مالی شده عاقبت تعطیل شود . سردبیران روزنامه های فلسطینی در اجتماعی که در یافا به تاریخ18/9/1931 تشکیل دادند ، اقدام مقامهای بریتانیایی به ( اجرای قانون جلوگیری از جنایت به منظور محدود کردن آزادی مطبوعات ) را مود سرزنش قرار دادند و اعلام کردند که این اقدام به منزله ( اعتراف دولت به شکست سیاست خود و متوسل شدن به شیوه های غیرعادی جهت سرکوبی آزادی مقدس عقیده ) است .

مأخذ :

  1. شؤون فلسطینیة ، شماره 112 ، مارس 1981 بیروت .