پارچه بافی ( صنایع - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


پارچه بافی از صنایع سنتی فلسطین است و در بعضی شهرهای آن مثل مجدل ، غزه ، یافا و حیفا متمرکز است . در دوره قیمومیت انگلیس کارگاه بزرگی در روستای [[بیت دجن ( روستای - ) |بیت دجن]] نزدیک یافا به منظور نخ ریسی و پارچه بافی با جدیدترین شیوه های رایج آن دوران ایجاد شد . شهر مجدل شهرت زیادی در صنعت چارچه بافی پیدا کرد به طوری که ساکنان شهر به آن روی آورده و هنرنمایی نمودند حتی بر بعضی از انواع منسوجات ، نام " جدلاوی " که منسوب به این شهر است ، گذاشته می شد . گفته می شود که شهر تاریخی عسقلان در نزدیکی مجدل از نظر منسوجات مشهور بوده است .

اما ساکنان آن پس از نابودی این شهر ، به مجدل رفتند و به همراه خود این حرفه را به آنجا منتقل کردند .

[[ پرونده : | ج 4/ص 466 ]]

صنایع پارچه بافی که در ابتدای امر با دست صورت می گرفت ، پس از ورود برق به شهر مجدل در اواخر دهه1940 دستگاههای بافندگی برقی شد . مهم ترین منسوجاتمشهور مجدل پنبه ای و ابریشمی و تیلی ( نوعی الیاف که در گونی بافی و ریسمان تابی به کار می رود ) است .

صنایع پارچه بافی که در ابتدای امر با دست صورت می گرفت ، پس از ورود برق به شهر مجدل در اواخر دهه 1940 دستگاههای بافندگی برقی شد . مهم ترین منسوجات مشهور مجدل پنبه ای و ابریشمی و تیلی ( نوعی الیاف که در گونی بافی و ریسمان تابی به کار می رود ) است .

از دوران قدیم ، شهر غزه از نظر صنایع پارچه بافی مشهور بوده به ویژه در مورد نوعی پارچه موسوم به " اشاش " در اواخر دوره قیمومیت انگلیس ، تحول بزرگی در صنایع پارچه بافی شهر صورت گرفت ، ماشینهای جدید به کار گرفته شد و شرکت بزرگی به نام شرکت " المنار " تأسیس گردید .

مجموع کارخانه های ریسندگی و بافندگی در سال 1942 به حدود 234 کارخانه عربی می رسید که 1766 کارگر در آنها به کار اشتغال داشتند . ارزش تولیدات بافندگی و ریسندگی آن 284000 جنیه فلسطین بود . نخها و مواد اولیه ، به خاطر موجود نبودن در فلسطین ، از خارج وارد می شد . صنایع بافندگی بیشتر نیاز کشور را تأمین می کرد ، به ویژه منسوجات محلی که برای لباس سنتی روستاهای فلسطین با رنگهای مخطط به کار می رفت .

در سال 1948 هنگامی که شهر مجدل به دست دشمن سقوط کرد ، بخش زیادی از ساکنان آن آواره شدند و به شهر غزه کوچ کردند و همراه خود ، حرفه شان را نیز به آنجا انتقال دادند و بدین ترتیب صنایع پارچه بافی در این شهر گسترش یافت و به مهم ترین شغل در نوار غزه تبدیل گردید . به طوری که 30درصد نیروی کار شاغل در این صنعت در غزه متمرکز شد .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیه : النسیج ( صناعة - ) ، المجلد الرابع ، 1984 .