عاملة ( قبیلة - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


قبیله های قحطانی و معروف بود . عامله ، حارث بن عدی بن حارث بن مرة بن أد بود . عامله از قبیله قضاعه بودند که از یمن به شام رفتند و در کوهی به نام کوه عامله اقامت کردند . روایتی تاریخی اشاره دارد که : " عاملة در کوه خود از جانب دریا مشرف بر طبریة است " ( نک : اعراب در فلسطین پیش از اسلام ) .

اهل خبر ذکر می کنند که بعضی شعبه های قبیله ، مطیع " زباء " ، ملکه " تدمر " بوده است . اگر این روایت صحیح باشد بر آن دلالت دارد که عامله در سرزمین شام دارای قدمت بوده اند و به هنگام ظهور اسلام در منطقه جنوب شرقی البحرالمیت سکنی گزیده بودند .

اینان همراه با چند قبیله دیگر در یاری روم بر ضد سپاه اسلام مشارکت کردند و به هراکلیوس پیوستند در دوران فتوحات اسلامی نامی از آنان در میان نیست .

کمی پس از ورود مسلمانان به سرزمین شام ، عامله در جلیل الاعلی در کوهی که به نام ایشان " جبل عامله " نامیده می شود مستقر شدند . عاملة هم پیمان [قبیله ]کلب ماند و در روزگار امویان به همراهی کلب از حکومت اموی پشتیبانی نمود .

در زمانهای بعد شاخه هایی از این قبیله در مناطق دیگری از سرزمین شام پراکنده شدند . به نظر می رسد که این قبیله در تاریخ منطقه نقش سیاسی مهمی نداشته است

بلکه قبایل دیگر مانند جذام آنان را پوشانده اند .

مآخذ :

  1. ابن کلبی ، هشام : الجمهرة فی الأنساب ، دست نویس .
  2. طبری : تاریخ الرسل و الملوک ، لیدن 1881 - 1883 .
  3. کردعلی ، محمد : خطط الشام ، دمشق 1926 .
  4. علی ، جواد : المفصل فی تاریخ العرب قبل الاسلام ، بیروت 1968 .