شیخ علی ( خرابه - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۸ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


خرابه ای است واقع در نزدیکی روستای طیرة دندن از توابع شهرستان رمله که به خرابه علی مالکینا نیز مشهور است . در ارتفاع 125 متری از سطح دریا قرار گرفته است . آثار باستانی تمدنی در آن دلالت بر این دارد که این خرابه در قدیم الایام موطن انسان فلسطین بوده است .

در آن قدیمی ترین سفالها که تا به امروز هنوز نه تنها در فلسطین بلکه در منطقه شرق نزدیک قدیم معروف است . این سفالها به دوره سنگی جدید برمی گردد . در چند مکان فلسطین سفالهایی یافت شده که از نظر ساخت ، شبیه سفالهای خرابه شیخ علی است و دلالت بر این دارد که فلسطین از قدیم الایام موطن تمدن بسیار مهمی بوده است . صنعت سفال سازی خیلی زود در آن پیشرفت نمود .

در عمق و جبیل سفالهایی از نوع سفالهای معروف شیخ علی یافت شده است . این اشاره به این موضوع دارد که رابطه ای مدنی بین فلسطین و مناطق ساحلی سوریه و لبنان وجود داشته است . هنوز در این خرابه بقایای معماری مانند ستونها و باقیمانده های درها و کارگاههای روغن گیری و گنجه های ویران شده از سنگ و آبگیرها و قبرها و باقیمانده مسجدی وجود دارد .

چندین نقطه در فلسطین وجود دارد که به نام شیخ علی مشهور است . از جمله شیخ علی که بر رود حاصبانی واقع شده و از توابع شهرستان طبریه است . خرابه ای به همین نام از توابع شهرستان الخلیل و خرابه سومی به نام شیخ علی جدید از توابع شهرستان رمله نیز وجود دارد . این خرابه گاهی اوقات به نام " خرابه جدیرة " مشهور است ، که در غرب لطرون واقع شده و نزدیک 150 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و محتوی بقایای معماری باستانی است از جمله برجها و دیوارها و غارهای حفر شده در صخره و آبگیرهای کاشی کاری شده . اما حقیقتا خرابه شیخ علی پرده از روی چیزی برنمی دارد .

مآخذ :

  1. الوقایع الفلسطینیة : شماره 1375 سال 1944 ، پیوست شماره 2 .
  2. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 4 ق 2 ، جلد 6 ق 2 ، بیروت ، 1974 و 1972 .
  3. Watson Jo Patty : The Chronology of North Syria and North Mesopotamia from 10,000B.C to 2,000 B.C, Chicago 1971.