جئورجیوس

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۳ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


از مشهور‌ترین قدیسان می‌باشد . شهرت او از قرون چهارم و پنجم میلادی از شرق شروع شد و تا غرب ادامه یافت و برای او چهره‌ی خاصی به وجود آورد تا جایی که هیچکس همچون او نزد مردم احترام نداشت و به دنبال آن ، بسیاری از بزرگان جیورجی ( گرجستان ) و پادشاهان انگلیس و افراد دیگر نام او را بر خود نهادند و حتی بسیاری از اماکن کلیسایی به نام او نام گذاری می‌گردید . راهبان ، ارتش بان و گروه‌های پیشاهنگان او را شفیع خود انتخاب کردند و همچنین در کشورها و شهرهای بندری معروف دوران قروان وسطی چنین بود و از زمان ادوار سوم به عنوان وکیل رسمی شهرهای انگلیس به حساب می‌آید و شکی نیست که حملات صلیبیها به فلسطین و اطراف آن ، تأثیر زیادی در تثبیت نقش جئورجیوس مقدس در اذهان مردم داشت . همچون هنرمندان در همه نقاط جهان از ترسیم شکل و تصویر او غفلت نکردند و کلیساهای شرقی نیز خالی از شمایل او نبود . جئورجیوس مقدس در ارتش دوم در زمان قبا و قیا در آسیای صغیر ( ترکیه‌ی فعلی ) سرباز بود وی در همان جا به دنیا آمده و بزرگ شده بود و در سال 303 میلادی ( براساس شواهدتاریخی ) زمان پادشاهان دیوکلسیانس در شهر دیوسپولیس در راه حضرت مسیح کشته شد که آن روز را یوم اله می‌نامند . بر مزار او ، کلیسای بیزانسی را درزمان امپراطور قسطنطنین در آغاز قرن چهارم میلادی بنا کردند و برای آنکه نقشه‌ی سفره ( بزم ) فیسفسائیه را ترسیم نمودند و بعد از آنکه این کلیسا آتش گرفت ، در آغاز قرن یازدهم میلادی ، صلیبیان به جای آنکه کلیسای دیگری را به روی مزار او برپا نمودند که قسمتی از آن را هم اکنون کلیسای روم کنونی تشکیل

می دهد . بر اساس اقوال موجود در بین مردم ، تصویر جئورجیوس به شکل سربازی است که از زمان صلیبیان هنوز وجود دارد و او را در حال نجات دختر اسدی اسیر در چنگال اژدها نشان می‌دهد .

جئورجیوس به " خضر " نیز معروف است یعنی کسانی که همیشه زنده است و نمی‌میرد و نام خضر به سال دهم میلادی مربوط می‌شود و بر شخصی دلالت می‌کند که دارای صفات جئورجیوس می‌باشد و جامع اوصاف الیاس پیامبر بوده است . خضر نزد مسلمانان و مسیحیان مورد احترام است و طرفداران و زیارتگاههای بسیاری در فلسطین و شرق اردن و سوریه و لبنان دارد .

در روایات اسلامی نیز آمده است که خضر همدم و همسفر حضرت موسی ( ع ) بوده است که همدیگر را ملاقات نموده اند و در دریاها با هم مسافرت کرده و سپس از هم جدا شده اند ( سوره کهف 60 - 82 )

خضر ، در علم و حکمت و زهد و تعبیر و صبر ضرب المثل است و راهنمای کشتیها در همه جا میباشد و درنزد صوفیان به نام " نقیب الاولیاء " معروف است و میگویند خضر اگرچه بشر می‌باشد ولی می‌تواند به اشکال و صورت‌های مختلف ظاهر شود .

درشرق ، لقب جئورجیوس به نام " شهید بزرگوار " معروف است و روز 23 آوریل هر سال را در کلیساها جشن می‌گیرند و این واقعه‌ای است که تا کنون در تقویم رومی حفظ شده است .

مآخذ :

  1. Augustiovic, A : El - Khader and prophet Elijah, Jerusalem 1972.
  2. Bagatti, B : Antichi-villoggi Cristiandi dismaria, Jerusalem 1979.
  3. Biblioteca sanctorum, vol. VI roma 1965.
  4. Encicl. Cattolica, vol. VL. Roma 1951.
  5. Encycl. Britannicd, art. S. George.
  6. La Terre sainte, Jerusalem 1977.