بوآلى آگودات یسرائیل ، حزب

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۰ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


این حزب در سال 1923 در دوران قیمومیت انگلیس بر فلسطین در قالب تشکیلات کارگرى در چهارچوب جنبش آگودات یسرائیل در لهستان تشکیل شد . از آنجایى که این حزب داراى تمایلات قوى کارگرى بود و به عنوان یک سازمان کارگرى در جهت بهبود شرایط کارگران فعالیت مى کرد ، با جنبش اصلى در لهستان که نماینده اقشار بورژوازى مذهبى یهودیان به شمار مى رفت در تضاد بود .

حزب بوآلى اگودات بعد از تأسیس رژیم صهیونیستى به یک حزب سیاسى مبدل و با وجود اختلاف نظراتى که داشت با حزب آگودات یسرائیل یکى شد ، و سومین حزب مذهبى از جهت وسعت و فراگیرى در فلسطین اشغالى به شمار آمد .

وجه تمایز این حزب از سایر احزاب اسرائیلى عدم وجود اختلاف نظر و کشمکش درونى در حزب است . رهبرى این حزب را از زمان تأسیس آن تا سال 1961 خاخام بنیامین مینتز و بعد از مرگ او خاخام کالمن کاهانابه عهده داشته اند .

این حزب تا سال 1961 زیر سلطه شوراى فقها و مراجع تورات در حزب آگودات یسرائیل بود و هنگامى که تصمیم گرفت در امور دولتى مشارکت نماید ، عملاً از زیر این سلطه خارج گشت .

حزب بوآلى آگودات از چهار نهاد ؛ کنگره ، کمیته مرکزى ، کمیته اجرایى و دبیرخانه تشکیل شده است که هر قسمت وظایفى را برعهده دارند .

از نظر تشکیلاتى ، کنگره ، بیشترین سلطه را بر حزب دارد ولى طولانى شدن فواصل تشکیل جلسات آن ، این سلطه را بى تأثیر کرده است .

کمیته مرکزى ، 155 تن عضو دارد و در درجه دوم اهمیت است . جلسات کمیته سه بار در سال تشکیل مى شود و پرداختن به مسایل اصولى از وظایف آن به شمار مى رود .

کمیته اجرایى ، 29 عضو دارد و دوبار در سال تشکیل جلسه مى دهد و انتخابات حزبى و وظایف سیاسى را برعهده دارد .

دبیرخانه ، در درجه بعدى اهمیت است و از نهادهاى فعال حزب به شمار مى رود . جلسات آن به طور هفتگى برگزار مى گردد . ریاست آن را خاخام " براهام ورگرد " به عهده دارد .

حزب بوآلى آگودات در مناطق مختلف فلسطین اشغالى 46 شعبه دارد و جزو آرام ترین و منفعل ترین احزاب اسرائیل است . این حزب ضمن اعتقاد به این که دولت یهود باید با تعالیم تورات مطابقت داشته باشد ، از همان آغاز ، از ایجاد رژیم صهیونیستى حمایت کرده است .

حزب بوآلى آگودات با ایجاد شهرکهاى یهودى نشین موافقت داشته و گروهى از یهودیان را در کرانه باخترى رود اردن اسکان داده است و سازمان آزادى بخش فلسطین را به عنوان نماینده ملت فلسطین قبول ندارد .

این حزب از قدرت سیاسى چشمگیرى برخوردار نبوده و به طور مستقل در پارلمان شرکت نداشته اما همواره از طریق ائتلاف با سایر احزاب مذهبى در کابینه هاى مختلف شرکت کرده است .

مآخذ :

  1. روزنامه جمهورى اسلامى ، تاریخچه احزاب سیاسى در فلسطین اشغالى ، 9/3/1371 .
  2. عبداله ، هانى : الاحزاب السیاسة فى اسرائیل ، بیروت 1981 . - حرکة التحریر الوطنى الفسطینى ( فتح ) : الاحزاب و الکتل السیاسة فى اسرائیل ، دمشق .