ضمیر ( سازمان حقوق بشر - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۰


رژیم صهیونیستی علی رغم پذیرش و امضاء بسیاری از معاهدات و کنوانسیونهای حقوق بشر ، این حداقل حقوق انسانی به رسمیت شناخته شده از سوی جوامع بشری را نادیده می گیرد و همواره مرتکب اقدامات ضدحقوق بشری ( در اراضی اشغالی فلسطین ) می شود که می توان آنها را از منظر حقوق بین الملل محکوم دانست .

در این راستا ، سازمانهای مدافع بشر در اراضی اشغالی فلسطین ( اعم از اراضی اشغالی 48 و 67 ) از طریق برقراری ارتباط نزدیک و تنگاتنگ با مجامع و سازمانهای جهانی حقوق بشر توانسته اند اقدامات مثبت و سازنده ای را در جهت بهبود وضعیت حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطین - - به ویژه اراضی اشغالی 1948 - - انجام دهند که سازمان حقوق بشر الضمیر از جمله این سازمانهاست .

سازمانهای غیردولتی حقوق بشری در سرزمینهای اشغالی 1948 ، از جمله سازمان حقوق بشر و حمایت از زندانیان الضمیر ، از چند بعد توانسته اند نقش اثرگذاری در حمایت از حقوق بشر در اراضی اشغالی داشته باشند که عبارتند از :

  1. فشار بر رژیم صهیونیستی برای رعایت موازین حقوق بشر .
  2. همکاری با نهادهای حقوق بشری منطقه ای و بین المللی از جمله سازمان عفو بین الملل و سازمان جهانی دیده بان حقوق بشر .
  3. طرح شکایت در مراجع قضایی یا شعبه قضایی بین المللی .

سازمان الضمیر توانسته است با ایجاد یک شبکه ارتباطی وسیع با همتایان حقوق بشری داخل و خارج از اسرائیل و همچنین بسیاری از سازمانها و مجامع بین المللی ، علاوه بر شناساندن خود در سطوح منطقه ای و بین المللی از توانمندی ها و منابع مالی در دسترس این سازمانها در جهت

دستیابی به اهداف خود بهره گیرد .

الف - تاریخچه :

سازمان حقوق بشر و حمایت از زندانیان الضمیر (Addameer Prisoners Support and Human Rights Organization . در سال 1992 توسط تعدادی از حقوقدانان ، وکلای عرب 48 و همچنین شماری از فعالان حقوق بشر تأسیس گردید .

این سازمان که به عنوان یک تشکل مستقل و غیرانتفاعی در اسرائیل به ثبت رسیده است ، از جایگاه منحصر به فردی در سطوح داخلی و بین المللی به عنوان یک سازمان بومی برخوردار می باشد .

اقدامات حقوقی سازمان بر روی حمایت از زندانیان عرب فلسطینی - - به ویژه زندانیان سیاسی - - متمرکز شده است و این سازمان در جهت احیای حقوقی زندانیان فلسطینی و حمایت از حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطین ؛ همکاری و ارتباط بسیار نزدیکی با سازمانهای بین المللی حقوق بشر نظیر : سازمان عفو بین الملل ( Amnesty Ineternational " AL " ) ، سازمان دیده بان حقوق بشر ( Human Rights watch ) و بسیاری از نهادها و مؤسسات حقوق بشری داخلی و خارجی دارد .

فعالان سیاسی سازمان در تلاشند تا با نظارت ، رویه های قانونی و مبارزات منسجم ، به شکنجه زندانیان خاتمه دهند .

الضمیر بر این اعتقاد است که حقوق بشر ، مسأله ای بین المللی است که بر اساس احترام به شأن ، کرامت و حقوق انسانی قرار دارد که به هیچ وجه نباید - - چه در حوزه روابط دولت و مردم در زمان صلح و چه در قلمرو روابط خصمانه بین متخاصمان - - خدشه دار شود و آسیب ببیند .

سازمان الضمیر عضو کمیته اجرایی شبکه سازمانهای غیردولتی فلسطین ( Palestinian NGO " PNGOS " Network ) می باشد . ساختار اجرایی سازمان حقوق بشری الضمیر متشکل از مجمع عمومی و هیأت مدیره می باشد که ریاست اعضای این هیأت را " عبدالطیف غیث " وکیل و از

فعالان حقوق بشر و مدیریت سازمان را نیز " خالد جرار " بر عهده دارد . وی فارغ التحصیل رشته حقوق ( مقطع کارشناسی ارشد ) از دانشگاه حیفا می باشد .

ب - اهداف :

هدف عمده و اصلی این تشکل حقوقی ، حمایت از حقوق بشر در اراضی اشغالی 1948 - - به ویژه حمایت از زندانیان فلسطینی - - و تلاش در راستای رفع سیاستهای ضدحقوق بشری رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان 48 می باشد . سیاستی که با روی کار آمدن دولت افراطی حاکم ( شارون ) شدت یافته است .

از دیگر اهداف سازمان غیردولتی الضمیر می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

  1. ایجاد یک جامعه آزاد و دموکراتیک که در آن احترام به حقوق بشر ، عدالت ، برابری و قانون حکمفرما باشد .
  2. بالا بردن سطح آگاهی سیاسی جامعه عرب ( 48 ) در زمینه مسایل حقوق بشر و دموکراسی .
  3. مبارزه با اعمال ضد حقوق بشری رژیم صهیونیستی و رفتارهای غیرانسانی این رژیم نسبت به زندانیان فلسطینی .
  4. تلاش در جهت لغو مجازات اعدام و تضمین محاکمات منصفانه و عادلانه .
  5. تلاش در جهت تصویب قوانینی که اصول حقوق بشر و آزادی های اساسی را به همراه اجرای آنها تضمین کند .

الضمیر در راستای دستیابی به اهداف مذکور و همچنین ترویج حقوق بشر و حمایت از حقوق سیاسی ، فرهنگی و مدنی فلسطینیان 48 با بسیاری از سازمانهای غیردولتی عرب ، مؤسسات حقوق بشری داخل و خارج از اسرائیل و نهادهای حقوق بشری سازمان ملل ارتباط و همکاری گسترده ای دارد .

سازمان به منظور پیشبرد اهداف خود ، همچنین سعی کرده است تا مطابق قوانین و معیارهای بین المللی حقوق بشر

عمل کند .

ج - برنامه ها و فعالیتها :

فعالیتهای گسترده سازمان حقوق بشری الضمیر را می توان در قالب چهار برنامه ای که این سازمان اجرا می کند ، مورد ارزیابی و بررسی قرار داد :

1 - برنامه حمایت قانونی :

الضمیر در چارچوب این برنامه و با ارائه خدمات و مشاوره های قانونی رایگان به زندانیان و خانواده های آنان ، در جهت برگزاری محاکمات منصفانه تلاش می کند .

براساس گزاری ارائه شده در این زمینه از سوی الضمیر ، این سازمان در سال 2003 پرونده 697 زندانی عرب فلسطینی را مورد رسیدگی قرار داده و خدمات و مشاوره های قانونی بسیاری را به زندانیان و خانواده های آنان ارائه داده است .

2 - ملاقاتهای منظم با زندانیان :

اعضای سازمان ، علی رغم وجود موانع و محدودیتهای بسیار از سوی مقامات امنیتی رژیم صهیونیستی ، سعی می کنند تا به طور منظم با زندانیان عرب فلسطینی ملاقات کنند تا بدین وسیله از شرایط زندان و موقعیت زندانیان آگاهی یابند .

الضمیر در سال 2003 با 211 زندانی در زندانهای مختلف رژیم صهیونیستی دیدار و ملاقات داشته است .

3 - برنامه دفاع از حقوق زندانیان :

از طریق این برنامه ، الضمیر درصدد است تا با جلب حمایتهای محلی ، منطقه ای و بین المللی و مبارزات منسجم ، با شکنجه و بازداشت خودسرانه و بدون مجوز فلسطینیان مخالفت نموده و برای بهبود وضعیت نامساعد زندانیان فلسطینی تلاش کند .

طبق گزارش سازمان حقوق بشری الضمیر ، تعداد زندانیان فلسطینی در بند رژیم صهیونیستی از آغاز انتفاضه

الاقصی ( در سپتامبر 2000 ) به بیش از پنج هزار نفر رسید که به بهانه ها و دلایل واهی مختلفی از سوی رژیم صهیونیستی زندانی شده اند .

براساس تحقیقات صورت گرفته از سوی سازمان ، به علت وضع بسیار بد و نامناسب بازداشتگاهها و بدی شرایط زندانها از لحاظ بهداشتی اغلب بازداشت شدگان فلسطینی هنگام آزادی مبتلا به بیماری و ناتوانی های موقت و بعضا حتی دائم می باشند .

این در حالیست که رژیم صهیونیستی از آغاز انتفاضه سیاست بازداشتهای اداری را علیه شهروندان عرب 48 - - به ویژه فعالان سیاسی و رهبران احزاب و جنبشهای عربی فعال در اراضی اشغالی 1948 - - به کار گرفته است ، به نحوی که صدها تن از فلسطینیان 48 تحت عنوان بازداشت اداری دستگیر و روانه زندانهای رژیم صهیونیستی شده اند که بر حسب مورد نیز این رژیم تلاش کرده است تا قبل از انقضای مدت بازداشت ، آن را تمدید نماید . تا آنجا که بعضا مشاهده شده که بیش از هشت بار مدت شش ماهه بازداشت اداری تمدید شده است .

این در حالیست که با گسترش این نوع اقدامات از آغاز انتفاضه دوم ، بارها الضمیر و دیگر سازمانها و نهادهای حقوق بشری آن را محکوم نموده و اقدامات مذکور را ناقض ابتدایی ترین معیارهای بین المللی و حقوق بشر اعلام نموده اند .

4 - برنامه آموزش حقوق بشر :

آموزش و تفهیم حقوق بشر در بین اقلیت عرب فلسطینی ساکن در اراضی اشغالی 48 از جمله مهمترین برنامه های الضمیر می باشد که سازمان در چارچوب این برنامه کلاسهای آموزشی را برای وکلا ، حقوقدانان و دانشجویان عرب 48 ، برگزار کرده است .

الضمیر در زمینه برنامه های آموزشی با نهادهای حقوق بشری سازمان ملل متحد ، همکاری دارد و در سال 2002 نیز نمایندگانی از این سازمان در کنفرانسی که در زمینه حقوق بشر در مقر سازمان ملل در نیویورک برگزار گردید ، شرکت کردند .

در سال 2003 نیز نمایندگانی از این سازمان در گردهمایی و کنفرانسهای مختلفی که با موضوعات مختلف حقوق بشر در کشورهای ترکیه ، اسپانیا ، ایتالیا و فرانسه برگزار شد ، شرکت داشتند .

الضمیر ضمن ارتباط نزدیک و همکاری گسترده با سازمان عفو بین الملل و سازمان جهانی حقوق بشر ، هر ساله تحقیقات و گزارشاتی در زمینه وضعیت حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطین - - به ویژه اراضی اشغالی 48 - - برای سازمانهای مذکور ارسال می کند .

از آنجایی که اکثر سازمانهای غیردولتی قادر به تأمین نیازهای مالی خود نیستند ، لذا به منظور تأمین نیازهای خود مجبورند از منابع بین المللی بهره جویند که تشکل حقوقی الضمیر نیز که به عنوان یکی از بزرگترین سازمانهای غیردولتی حقوق بشری در اراضی اشغالی 1948 فعالیت می کند ، از این قاعده مستثنی نمی باشد .

الضمیر از حمایت مالی مؤسسات و سازمانهای غیردولتی مختلف در منطقه خاورمیانه ، اروپا و آمریکا برخوردار می باشد که از مهمترین آنها می توان به اتحادیه کودکان خاورمیانه ، بنیاد آلمانی حمایت از سازمانهای غیردولتی فلسطینی ، آکسفام ، بنیاد همبستگی های بین المللی اسپانیا ، برنامه عمران و توسعه سازمان ملل ( UNDP ) و سازمان غیردولتی فورد در آمریکا اشاره کرد .

مآخذ :

  1. www.Addameer.org/about.html
  2. www.Ittijah.org/member/member04.html
  3. www.khrw.org/wr2klmideast.israel/israel2.html
  4. www.freepalestine.de/docu/addameer.htm